Tranzystorowy wzmacniacz w klasie D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Tranzystorowy wzmacniacz w klasie D
Kontynuuję tłumaczenie książki j.w. wspmniałem.
Dochodzę do 3/4 powoli.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Dochodzę do 3/4 powoli.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
Zbliżam się do 120 stron tłumaczenia na 144 str. oryginału.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Można się jeszcze jakoś dostać do linku z pierwszego posta tego tematu?
Myślę, że może to być możliwe, gdy uruchomimy serwis "Trioda" na własnym serwerze, co nastąpi niebawem.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Dzięki, poczekam na odświeżony link ze zdjęciami.
Póki co ten philips wygląda ciekawie.
Póki co ten philips wygląda ciekawie.
Ten układ Philipsa ma ciekawą historię. Powstał w efekcie porzuconych planów wejścia w klasę D a potem nagle trzeba było coś zaimprowizować. Jednaka już na poważnie tenże wzmacniacz stał się podstawą modułów firmy Hypex oraz produktów firmy Purifi. Generalnie koncepcja "wędrowała" razem z autorem tegoż układu. Jedną z zalet było to, że poziom THD była stały w paśmie akustycznym. Na bazie tej prostej w sumie konstrukcji powstały nawet eksperymentalne amatorskie konstrukcje z tranzystorami GaN (wredne dla amatorów bo obudowy specyficzne).
Wracając do tytułu wątku to polecam zajrzeć tu: https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=412423#p412423
Wracając do tytułu wątku to polecam zajrzeć tu: https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=412423#p412423
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Zasymulowałem ten układ w LTspice i działa, w jaki sposób działa tutaj generator pwm? I czym ustala się jego częstotliwość?
Za niedługo spróbuje go uruchomić, szukam jeszcze mosfetow wyjsciowych. Może ma ktoś sprawdzone i przedewszystkim dostępne PNy?
Za niedługo spróbuje go uruchomić, szukam jeszcze mosfetow wyjsciowych. Może ma ktoś sprawdzone i przedewszystkim dostępne PNy?
https://forum-trioda.pl/download/file.php?id=99921
Ten dokument zawiera analizę układu. Co ciekawe znajdziemy tam pojęcia niezbyt kojarzące się z techniką audio bo związane z regulatorem PID. Pętla sprzężenia zwrotnego dodatkowo obejmuje jeszcze filtry wyjściowe (post filter feedback). Częstotliwość oscylacji jest zapewne wypadkową funkcji wzmocnienia oraz przesunięcia fazy. To ostanie to i sam filtry wyjściowy oraz elementy RC pętli sprzężenia zwrotnego. Spróbuj mając już wklepany ten układ w SPICE przeskalować te elementy zachowując proporcje R/C, L/C. Zaobserwowane zmiany powinny rozjaśnić tę kwestię.
Ten dokument zawiera analizę układu. Co ciekawe znajdziemy tam pojęcia niezbyt kojarzące się z techniką audio bo związane z regulatorem PID. Pętla sprzężenia zwrotnego dodatkowo obejmuje jeszcze filtry wyjściowe (post filter feedback). Częstotliwość oscylacji jest zapewne wypadkową funkcji wzmocnienia oraz przesunięcia fazy. To ostanie to i sam filtry wyjściowy oraz elementy RC pętli sprzężenia zwrotnego. Spróbuj mając już wklepany ten układ w SPICE przeskalować te elementy zachowując proporcje R/C, L/C. Zaobserwowane zmiany powinny rozjaśnić tę kwestię.
Jeszcze jeden artykuł:
https://hometheaterhifi.com/30th-annive ... _content=5
https://hometheaterhifi.com/30th-annive ... _content=5
Wygrzebałem jeszcze to, ciekawa prezentacja bowiem padają tam ciekawe stwierdzenia. https://www.youtube.com/watch?v=E2LPpjhGIYk
Sorry, że kolejne posty po sobie ale tak by się przydała edycja.
Sorry, że kolejne posty po sobie ale tak by się przydała edycja.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Odpalilem ten UM10155 na IRF540N. Narazie osiągnąłem 25W na 8R i zimny drań jest, mizernie bo to kwestia zasilacza i radiatora.
Ale sygnal wygląda jak w symulacjach
1kHz wejście I wyjscie.
Ale sygnal wygląda jak w symulacjach

-
- 2500...3124 posty
Robiłeś PCB według projektu z pdfa? Cały temat zaczął się od mojego pomysłu, żeby zrobić retro wzmacniacz w klasie D, szczególnie, że sama koncepcja jest dużo starsza niż się wielu wydaje. Jak się odkopię z innymi projektami, to może podejmę próbę cofnięcia tego układu w czasie, chociaż zrozumienie jego działania wymaga sporej gimnastyki umysłowej.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
No wygrzebalem to z Twojego tematu i pomysł jest jak najbardziej Twój, tylko nie do końca rozumiem jak to działa.
Tak, zrobiłem płytki dokładnie z pdfa, poszedłem trochę na łatwiznę i sa praktycznie 1:1, ale żeby zrozumieć jak to działa wolałem nie dokładać sobie nowych problemów.
Wyraźnie zaznaczyłem na czym bazuje także chyba nikt mnie za patent nie pogoni. Dałem dławik 10uH bo taki miałem i działa
Zapewne z taką zmianą trzeba dostroić więcej elementów.
Zastanawiam się nad tym żółto białym z atx ów, 29zw i dość gruby drut. Tylko nie wiem jak ze szczeliną, do tas5630 dawałem białe że szczeliną. Czy tu tez jest potrzebna?
Tak, zrobiłem płytki dokładnie z pdfa, poszedłem trochę na łatwiznę i sa praktycznie 1:1, ale żeby zrozumieć jak to działa wolałem nie dokładać sobie nowych problemów.
Wyraźnie zaznaczyłem na czym bazuje także chyba nikt mnie za patent nie pogoni. Dałem dławik 10uH bo taki miałem i działa

Zapewne z taką zmianą trzeba dostroić więcej elementów.
Zastanawiam się nad tym żółto białym z atx ów, 29zw i dość gruby drut. Tylko nie wiem jak ze szczeliną, do tas5630 dawałem białe że szczeliną. Czy tu tez jest potrzebna?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli tranzystory mocy będą umieszczone na radiatorze to ten powinien być połączony z masą układu.
Jeśli tranzystory mocy będą umieszczone na radiatorze to ten powinien być połączony z masą układu.
Ratujmy stare tranzystory!