Silelis S445D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Silelis S445D
Więc tak wymieniłem w Silelis 42TC401 większość elektrolitów - zostały te w odchylaniu ( stopień wyjściowy linii ), zasilaczu i dwa albo trzy we wzmacniaczu m.cz . I tak jest obraz nie ma dźwięku kiedy odstroimy w górę - tv ma problem ze złapaniem synchronizacji ( co jest normalne) pojawia się wtedy fonia .
Ja
k to rozwiązać ? Tam jest fonia różnicowa . Za modulator robi Pegasus MT777DX ( nie miałem pojęcia , że ta konsola ma możliwość wykorzystania samego modulatora ) .
Ja
k to rozwiązać ? Tam jest fonia różnicowa . Za modulator robi Pegasus MT777DX ( nie miałem pojęcia , że ta konsola ma możliwość wykorzystania samego modulatora ) .
Fonie różnicowe {dokładane} były różnej jakości i trwałości.Filtrów w telewizorze radzę nie tykać,tylko poszukać lepszą.Siła sygnału ma duże znaczenie {w obie strony
}. 

-
- 1875...2499 postów
Filtrów nie zamierzam ruszać zresztą są tylko dwa filtry LC w obwodach detektorów reszta to filtry ceramiczne pokroju naszych FMC .
Tu jest mała różnica w stosunku do schematu który załączyłem - u mnie jest fonia/wizja na jednym scalaku - KR1021UR1 ( TDA3541 ) . Możliwe jednak ,że problem może leżeć w odchylaniu - telewizor za wcześnie łapie synchronizację . Był kiedyś podobny problem opisywany na elektrodzie - dotyczył jakiegoś Philipsa i była identyczna sytuacja tyle , że po 10 minutach od włączenia następowało " rozjechanie " synchronizacji wizja-fonia i przyczyną okazały się elektrolity w odchylaniu - nie były do końca wyschnięte i podformowały się przy włączaniu co objawiało prowidłową pracą po czym po tych 10 min traciły ponownie traciły pojemność znamionową i następowało owe rozjechanie się wizji z fonią . A jest to prawdopodobne tyle ,że w moim przypadku być tak , że wyschły ze starości i niskiej jakości i nie są wstanie się podformować się przy włączaniu .
Chyba jest jeszcze jakiś tor foni na innym scalaku,bo sam 3541 nie wystarczy. 

-
- 1875...2499 postów
No właśni nie ma innego scalaka od fonii , następny scalak to już jest układ sterowania synchronizacją H i V K174XA11 (TDA2591) , potem jeszcze są 4 scalaki ( jeden w programatorze i trzy w dekoderze koloru ) i to tyle układów scalonych reszta to tranzystory . Płytka z KR1021UR1 jest jedyną płytką p.cz w całym telewizorze .
Slabo Kolega szukał.Kamuflaż ruski jest skuteczny
. 

-
- 1875...2499 postów
A czy taki objaw mogło by dać rozstrojenie się ( ze storość ) filtrów ceramicznych ?
-
- 1875...2499 postów
Znalazłem ten tor fonii I słowo kamuflaż jest tu na miejscu -
to będą D4 - FP1R8-63-02 (6,5 MHz ) , VT4 KT315 i D3 UPC9-1m-1 ( hybryda )
Dzięki kolego Marku - czyli muszę się zaopatrzyć w filtr 6,5MHz .

A do czego ma służyć ten dodatkowy filtr? 

-
- 1875...2499 postów
Nie dodatkowy - miałem na myśli wymianę tego co jest podejrzany o rozstrojenie ze starości na nowy .
Wątpię by coś to dało.Telewizor wygląda na orginał z O.I.R.T. {6,5} i wzmianka o foni równoległej to chyba życzenie. 

-
- 1875...2499 postów
Przesunięta fonia to wina modulatora , podłączyłem dzisiaj modulator UHF z tunera SAT PAL G i było to samo czyli trzeba będzie przestroić modulator na fonię 6,5 MHz a w TV fonia jest jak na razie ok.
W takim przypadku {oryginalny OIRT 6,5} stosuje się generator/mieszacz 1MHz na jednym tranzystorze umieszczony przed filtrem 6,5 MHz foni oryginalnej.W ten sposób telewizor w pewnym sensie {ma wady} staje się uniwersalny. 

Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Przestrojenie modulatora jest wyjątkowo prostą czynnością, ale jeżeli chce się mieć uniwersalny odbiornik TV z możliwością odbioru fonii w obu systemach, to czasami wystarczyło z już istniejącym filtrem SFE 6,5 MHz włączyć równolegle dodatkowy filtr 5,5 MHz (były też filtry na 5,5 MHz i 6,5 MHz) oraz rozłączyć cewkę i kondensator dyskryminatora i szeregowo z nimi włączyć drugi równoległy obwód LC, nastrojony na 5,5 MHz.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
W tym przypadku jest układ hybrydowy foni zawierajacy wewnątrz obwód {DC} dyskryminatora.Romekd pisze: ↑śr, 30 listopada 2022, 12:51 Czołem.Przestrojenie modulatora jest wyjątkowo prostą czynnością, ale jeżeli chce się mieć uniwersalny odbiornik TV z możliwością odbioru fonii w obu systemach, to czasami wystarczyło z już istniejącym filtrem SFE 6,5 MHz włączyć równolegle dodatkowy filtr 5,5 MHz (były też filtry na 5,5 MHz i 6,5 MHz) oraz rozłączyć cewkę i kondensator dyskryminatora i szeregowo z nimi włączyć drugi równoległy obwód LC, nastrojony na 5,5 MHz.
Pozdrawiam
Romek