Co przyniósł Mikołaj ?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Co przyniósł Mikołaj ?

Post autor: Szrot majster »

Grzegorz Markowski pisze: ndz, 27 grudnia 2020, 13:31 U mnie "Mikołajka" się grubo pospieszyła i przytachała takie coś

1.jpg

Nawet klasykę można oglądać :-)

2.jpg

Część radiowa ma super czułość. Na długich dawno nie słyszałem tylu stacji.
Przy okazji...
Poproszę o schemat wzmacniacza na okolice 36 kanału TV, co bym mógł odbierać sygnał z modulatora AV wytarganego z VCR'a na odległość 5 - 10m.
Witam!
Mam coś podobnego, marki ICS.
Też TV czarno-biały, radio AM/FM i magnetofon kasetowy
Stoi to kilka lat, muszę zrobić.
Pasek do wymiany, obrotowe przełączniki nie łączą i coś jest ze strojeniem TV, tam jest tak samo jak w pokazanym modelu, na pokrętło.
Gniazda DIN, produkcja z lat 80-tych, w sumie fajny zabytek.
Kolegi egzemplarz to National czyli tak naprawdę Panasonic, kiedyś miałem magnetofon szpulowy przenośny, bateryjny tej firmy i głupi sprzedałem, bo paski sparciały(no ale nie można zrobić z domu śmietnika i złomowiska razem, już przez to przechodziłem, z bólem serca wyrzucałem)
P.S.
Czy taki sygnał na wejście podany, czy faktycznie obraz za niski?
Konstrukcja z rynku Brytyjskiego?
Bo widzę przełącznik różnicowej fonii 5,5MHz/6MHz, ta druga była w UK, przetrwała do końca analogu(PAL I), kiedyś miałem TV 14" kolorowy, w środku Vestel, zrobiłem go na DK przez menu serwisowe, nie musiałem grzebać, z drugim, podobnym Vestelem z Niemiec nie poszło tak łatwo, założyłem fonię równoległą(15 minut mi to zajęło)
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Szrot majster pisze: pn, 28 grudnia 2020, 22:49 ...
P.S.
Czy taki sygnał na wejście podany, czy faktycznie obraz za niski?
Konstrukcja z rynku Brytyjskiego?
...
Obraz za niski, bo pochodzi z RPi 4.
Egzemplarz na rynek niemiecki.
GM
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

No mi Mikołaj przyniósł nowy (z przed 40 lat) miernik Ganzuniv 1. :)

Ale naprawdę nówka, nawet kable jeszcze nierozpieczętowane.
Gazn.JPG
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

:arrow: Grzegorz Markowski - Można też skorzystać z "fabrycznego" rozwiązania, np. https://www.olx.pl/oferta/video-sender- ... FVxy2.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

I świetnie! Bardzo Ci dziękuję za znalezienie tego ogłoszenia.
GM
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Koledzy, radzę zachować ostrożność przy zakupie takiego "Audio-Video Sendera". Na początku lat 90. znajomy przywiózł mi całą partię bardzo podobnie wyglądających transmiterów sygnałów audio-video (wyglądały jak te z linku: https://imged.pl/transmitter-audio-vide ... 10146.html ). Sądził że uda się na nich nieźle zarobić... Okazały się strasznymi bublami, zrobionymi niezgodnie z zasadami poprawnego projektowania układów w.cz. (długie, pokrętnie prowadzone ścieżki i źle prowadzone masy powodowały wzbudzanie się układu, co dawało zakłócenia i odbicia na retransmitowanym obrazie telewizyjnym). Powiedziałem mu wtedy, że układ należałoby zaprojektować i wykonać od początku, gdyż z tym "barachłem" niczego nie da się zrobić...

Co do pokazanego na zdjęciach modulatora z VCR firmy Daewoo, to nie znam tego konkretnego modelu, ale myślę że przeróbka dająca wzrost mocy wyjściowej sygnału w.cz. nie byłaby zbyt skomplikowana.

Obrazek
Obrazek

Blacha obudowy zasłania część podzespołów, ale spróbuję się domyślić jakie podzespoły znajdują się na płytce od strony elementów przewlekanych.
Modulator z VCR składa się z dwóch podstawowych bloków, rozdzielonych przegrodą z blachy - właściwego modulatora (z widocznym oscylatorem UHF, posiadającym trymer do regulacji częstotliwości fali nośnej wizji) oraz wzmacniacza antenowego z "rozdzielaczami sygnału" (małymi transformatorkami na ferrytowych rdzeniach dwuotworowych). Przeróbka polegałaby na wymontowaniu dwóch ferrytowych "rozdzielaczy sygnałów", zaznaczonych przeze mnie pomarańczowymi elipsami (po ich wylutowaniu należy połączyć cyną dwa punkty- zaznaczyłem je na biało; każdy z nich w zależności od częstotliwości wprowadza tłumienie na poziomie 3...4,5 dB, więc po ich pozbyciu się można zyskać na wzmocnieniu wzmacniacza ok. 6...9 dB), przecięciu jednej ścieżki w miejscu "x" i dokonaniu połączenie dwóch innych punktów przewodem "kynar" (wyjścia właściwego modulatora z wejściem wzmacniacza w.cz. /dolne gniazdo anteny/; oryginalnie wyjście właściwego modulatora połączone jest przez sprzęgacz z wyjściem wzmacniacza). W razie nieuzyskania pożądanych efektów, zawsze można powrócić do rozwiązania oryginalnego, cofając dokonane zmiany...
mod_2.jpg
LA7054Z_Sanyo.pdf
(39.4 KiB) Pobrany 89 razy

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Przerobienie modulatora na nadajnik jest dość proste i jak sugeruje to Kolega Romekd wystarczy trochę doświadczenia.Ominięcie tłumika zapewnia wystarczającą moc do anteny,by móc odbierać w promieniu kilku metrów{oczywiście nadajnik i odbiornik muszą mieć anteny-teleskopowe np}.Moc generatora można zwiększyć zmieniając punkt pracy tranzystora generatora,ale sam preferowałem dokładanie prostego stopnia wzmacniającego z obciążeniem dławikowym.Nie podnosił on znacząco mocy,ale redukował wpływy zewnętrzne :lol: na stabilność. :D
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Romekd pisze: sob, 2 stycznia 2021, 12:19 ...
Blacha obudowy zasłania część podzespołów, ale spróbuję się domyślić jakie podzespoły znajdują się na płytce od strony elementów przewlekanych.
Modulator z VCR składa się z dwóch podstawowych bloków, rozdzielonych przegrodą z blachy - właściwego modulatora (z widocznym oscylatorem UHF, posiadającym trymer do regulacji częstotliwości fali nośnej wizji) oraz wzmacniacza antenowego z "rozdzielaczami sygnału" (małymi transformatorkami na ferrytowych rdzeniach dwuotworowych). Przeróbka polegałaby na wymontowaniu dwóch ferrytowych "rozdzielaczy sygnałów", zaznaczonych przeze mnie pomarańczowymi elipsami (po ich wylutowaniu należy połączyć cyną dwa punkty- zaznaczyłem je na biało; każdy z nich w zależności od częstotliwości wprowadza tłumienie na poziomie 3...4,5 dB, więc po ich pozbyciu się można zyskać na wzmocnieniu wzmacniacza ok. 6...9 dB), przecięciu jednej ścieżki w miejscu "x" i dokonaniu połączenie dwóch innych punktów przewodem "kynar" (wyjścia właściwego modulatora z wejściem wzmacniacza w.cz. /dolne gniazdo anteny/; oryginalnie wyjście właściwego modulatora połączone jest przez sprzęgacz z wyjściem wzmacniacza). W razie nieuzyskania pożądanych efektów, zawsze można powrócić do rozwiązania oryginalnego, cofając dokonane zmiany...
mod_2.jpg

LA7054Z_Sanyo.pdf

Pozdrawiam
Romek
Świetnie, bardzo dziękuję za dokładne wskazówki.
Jeśli ta "fabryka" okaże się szajsem, wykonam przeróbkę modulatora, którą opisałeś.

Pozdrawiam.
GM
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

To i ja się pochwalę...

IMAG1045.jpg

Oczywiście ten na dole już zdążyłem popsuć :/ Jako że wentylator zaciąga jak odkurzacz, zacząłem czyszczenie z farfocli od płyty części cyfrowej no i niechcący wyczyściłem też "cal memory", więc wbudowana na stałe wkładka dwukanałowa i podstawa czasu się rozkalibrowały zupełnie. A i tak trzeba jeszcze pogrzebać bo linia podstawy czasu jest powygaszana regularnie jak na foto (w Tektroniksie 2232 mam podobnie, ale grzebanie w nim to już koszmar zupełny).

No a ten na górze to już sama słodycz:

IMAG1049.jpg
namor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: namor »

Sprawiłem sobie pod choinkę taką maszynkę: https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i ... 715/#tab04 . Dłuuugo czekałem na jakąś promocję, i wreszcie była :wink:
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Ja byłem bardzo grzeczny, bo dostałem monoskop :D
Załączniki
mo1.jpg
mo2.jpg
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Ten woltomierz HP to po prostu cudo, nie mogę się nadziwić. Można prosić o więcej zdjęć tego miodu? :D
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Ten woltomierz jest wręcz moją obsesją. Gdy z 15 lat temu oglądałem sobie jego zdjęcia w internecie, pomyślałem, że nigdy go nie zdobędę. Tymczasem ten jest już trzeci, tzn. mam jeszcze dwa egzemplarze 405AR. 405BR został wprowadzony 2 lata później, w 1961 roku. Zastąpiono w nim listwy z łączówkami płytkami drukowanymi. Zmieniono też niektóre elementy, np. diody prostownicze w metalowych obudowach zastąpiono nowymi typami w obudowach plastikowych.

IMAG1056.jpg

IMAG1059.jpg
W internecie jest kilka dobrej jakości zdjęć modelu 405AR, ale chyba nie ma filmu z jego pracy, wrzuciłem więc film z uruchomienia pierwszego egzemplarza 405AR. Kręcony telefonem, więc jakość średnia, ale coś tam widać i słychać. Wejście jest zwarte, pomiar wewętrznego wzorca w postaci diody Zenera w termostacie.

https://www.youtube.com/watch?v=9HJLL0MitdE
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Mnie też Mikołaj odwiedził, zresztą czyni to przez większą część roku :D
Ale w ciągu ostatnich 30 dni wpadł do mnie z Eroicą i Telefunkenem Largo:
IMG_20210102_232731.jpg
Eroica, wbrew zapewnieniom właścicielki pozbawiona jest dwóch największych głośników (ver. czterogłośnikowa) nad czym ciągle ubolewam, natomiast TFK ma najmniejsze chassis, jakie przeszło (przejdzie) przez moje ręce :lol: :
IMG_20210102_233229.jpg
Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w nowym roku!
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Chassis w telefunkenie jest takie samo jak w jubilacie de lux - dlatego takie małe :lol: -różni się tylko anteną ferrytową (w jubilacie de lux antena była z boku głowicy tu jest nad głowicą ) i dodatkowym gniazdem DIN5 .
ODPOWIEDZ