Zalety lampy E88CC, użytej w stopniach napięciowych wzmacniaczy audio...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Zalety lampy E88CC, użytej w stopniach wzmacniaczy audio...

Post autor: Romekd »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 10:26 A tymczasem Dziadek P pytał tylko o lampy... Teraz być może już tu nie wróci na widok takiego flejma :(
Autor tamtego wątku zniknął po ostatniej Twojej wypowiedzi, która teraz znajduje się w tym wątku (wydzielonym /skopiowanym/ z tamtego).
Wątek autora dalej istnieje i można do niego trafić klikając w link zamieszczony poniżej:

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 8&start=30

Widzę, że nie czytasz całego wątku, w którym udzielasz odpowiedzi (na początku zamieściłem w nim pewną informację...)... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Ale w takim razie - kogo to wszystko właściwie obchodzi? Jak często zachodzi potrzeba wyciskania z pojedynczego stopnia triodowego napięć idących w kilkadziesiąt a nawet przeszło setkę woltów żeby E88CC mogła ujawnić swoje zalety? Niezależnie od powyższego poza E88CC są jeszcze takie wynalazki jak bootstrap (nieprzypadkowo zastosowany w Circlotronie) i wówczas nawet ECC83 jest w stanie dostarczyć wymaganej amplitudy sygnału.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Zalety lampy E88CC, użytej w stopniach napięciowych wzmacniaczy audio...

Post autor: Alek »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 11:02 Ale w takim razie - kogo to wszystko właściwie obchodzi? […]
Ta informacja się przyda, gdy trzeba będzie wysterować lampy o małym nachyleniu. Przez samą tylko przekorę względem Ciebie warto będzie tak właśnie postąpić :idea: .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Z prywatnej korespondencji wiem, że zainteresowanie tematem jest bardzo duże, choć ludzie, których ta tematyka pasjonuje zapewne nie zdecydują się wziąć aktywnego udziału w dyskusji, ograniczając się jedynie do czytania wątku. Zainteresowane tematem mogą być osoby, które noszą się z zamiarem zbudowania wzmacniacza z triodami w stopniu wyjściowym (lub już je zbudowały), np. stosując w nim lampy typu 300B, 845, 211, GM70 czy inne, wymagające dużej amplitudy do pełnego wysterowania. Takie lampy są naprawdę piękne, przynajmniej wizualnie...

https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_300b.html
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_845.html
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_211.html
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_gm-70.html

https://www.google.com/search?q=GM70+tu ... 8&biw=1680

Inną rzeczą jest to, że lampa umożliwiająca uzyskiwanie dużych amplitud sygnału wyjściowego może wnosić mniejsze zniekształcenia THD i IMD przy niższych amplitudach, więc również w tych warunkach pracy może być triodą godną polecania! Właśnie to chcę dokładnie sprawdzić wykonując pewne eksperymenty i zamieszczając ich wyniki w tym wątku...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze: śr, 13 maja 2020, 11:34
Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 11:02 Ale w takim razie - kogo to wszystko właściwie obchodzi? […]
Ta informacja się przyda, gdy trzeba będzie wysterować lampy o małym nachyleniu. Przez samą tylko przekorę względem Ciebie warto będzie tak właśnie postąpić :idea: .
A takich lamp jest ze czterdzieści, sam nie wiem gdzie która z nich się mieści... Oczywiście pomijając wszelkie audiofilskie bezpośrednio żarzone lampy od zgrzewarek. Czekam teraz z niecierpliwością na projekt wzmacniacza dla początkujących na PCL86 SE, gdzie zamiast przydziałowej triody zostanie użyta do wysterowania sekcji pentodowej (o dużym nachyleniu rzecz jasna, ale mniejsza o to) - połówka E88CC! A może nawet cała lampa, w układzie SRPP? :idea: Grunt to małe zniekształcenia, nawet gdy na wyjściu jest TG2.5! :twisted:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 11:02 Ale w takim razie - kogo to wszystko właściwie obchodzi? Jak często zachodzi potrzeba wyciskania z pojedynczego stopnia triodowego napięć idących w kilkadziesiąt a nawet przeszło setkę woltów żeby E88CC mogła ujawnić swoje zalety? Niezależnie od powyższego poza E88CC są jeszcze takie wynalazki jak bootstrap (nieprzypadkowo zastosowany w Circlotronie) i wówczas nawet ECC83 jest w stanie dostarczyć wymaganej amplitudy sygnału.
Od wczoraj wątek doczekał się ponad pięciuset odsłon, co wbrew Twoim obawom może świadczyć o dużym zainteresowaniu tematem. Sprzężenia typu bootstrap nie da się zastosować przy sterowaniu triodą ECC83 innej triody mocy. Ponadto nawet tam gdzie można go użyć nie rozwiązuje ono podstawowego problemu - bardzo dużej rezystancji wyjściowej wspomnianej przez Ciebie lampy ECC83...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Romekd pisze: śr, 13 maja 2020, 13:55 Sprzężenia typu bootstrap nie da się zastosować przy sterowaniu triodą ECC83 innej triody mocy.
Tam rzeczywiście nie, ale w Circlotronie (budowanym zwykle na pentodach mocy) jak najbardziej można, i się stosuje. Podobnie w jego odmianie, tylko inaczej zasilanej, mianowicie we wzmacniaczu SEPP z równoległym zasilaniem lamp końcowych. I w konfiguracji łączącej cechy jednego i drugiego, tj QUAD 1:1. Więc zostają właściwie tylko typowo audiofilskie wzmacniacze SE na triodach stabilizacyjnych, gdzie lampa E88CC okazuje się praktycznie niezastąpiona.
Ponadto nawet tam gdzie można go użyć nie rozwiązuje ono podstawowego problemu - bardzo dużej rezystancji wyjściowej wspomnianej przez Ciebie lampy ECC83...
A jakiż to problem stanowi duża rezystancja wyjściowa w zastosowaniach o jakich napisałem? Z prądami siatki w stopniu końcowym chciałbyś pracować? Jeżeli nie, to najpotężniejsza nawet lampa końcowa będzie przedstawiała od strony wejścia wielką impedancję wejściową (o ile nie brać pod uwagę wpływu pojemności powyżej kilkudziesięciu kHz; swoją drogą ciekawe czy efektu Millera zwielokrotniającego tę pojemność nie dałoby się wyeliminować w układzie PP za pomocą kondensatorów neutralizujących włączonych między siatkę a anodę przeciwnej lampy), a rezystor obciążenia anodowego triody podlega bootstrapowaniu, więc i on obciąża lampę sterującą o wiele słabiej niż w układzie klasycznym.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 12:35
A takich lamp jest ze czterdzieści, sam nie wiem gdzie która z nich się mieści... Oczywiście pomijając wszelkie audiofilskie bezpośrednio żarzone lampy od zgrzewarek.
Nie bój, nie bój - dowiesz się :D
Tomek Janiszewski pisze: śr, 13 maja 2020, 12:35 Czekam teraz z niecierpliwością na projekt wzmacniacza dla początkujących na PCL86 SE, gdzie zamiast przydziałowej triody zostanie użyta do wysterowania sekcji pentodowej (o dużym nachyleniu rzecz jasna, ale mniejsza o to) - połówka E88CC! A może nawet cała lampa, w układzie SRPP? :idea: Grunt to małe zniekształcenia, nawet gdy na wyjściu jest TG2.5! :twisted:
Na to możesz się nie doczekać. Ale ja czekam na Twoje obliczenia w innym wątku tego forum... :(
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze: śr, 13 maja 2020, 21:41 czekam na Twoje obliczenia w innym wątku tego forum... :(
Przejrzałem swoje posty parę miesięcy wstecz - ale niczego takiego nie znalazłem. Mógłbym Cię prosić o przypomnienie co i gdzie to było?
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Liczyłem, że tutaj mnie poważnie wspomożesz, dokładając kamień węgielny pod potrzebny tu wzmacniacz:

www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=11&t=36582&start=15
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Alku pierwszy raz widzę ciebie w takim stanie że obudził się w tobie drapieżnik i nóż ci sam się otwiera w kieszeni.Rozumiem polecam pozitivum :D :D :D :D :D Pozdrawiam
RomkuD
Z przyjemnością czytam twoje wypowiedzi , uważam ciebie za Guru tego forum. W medycynie na topie jest stwierdzenie ,, medycyna oparta na faktach ~~, a ty coś podobnego urzeczywistniasz w elektronice tyle że z lepszym skutkiem
Mam dla ciebie dwa przysłowia

krowa, która dużo ryczy mało mleka daje .
Psy szczekają, a karawana idzie dalej?

To ja bardzo proszę żeby karawana mimo ryczenia TJ dalej szła .

Jak najlepiej wysterować 300 B ?????
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

To ja bardzo proszę żeby karawana mimo ryczenia TJ dalej szła
Może lepiej aby karawana zaszczekała wielogłosem na psy to wtedy się trochą przestraszą i będzie łatwiej iść dalej. :twisted: :twisted: :twisted:

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

A jednak wbrew powszechnej tutaj nagonce na Tomka (wielu uczestnikom forum utarł on nosa, wykazując braki w wiedzy teoretycznej, więc logiczne, że nie może być lubiany) ośmielę się zaprotestować. To nie jest żadne szczekanie, tylko podbudowane solidną teorią wypowiedzi. Styl ich, często dość przewrotny, nie wszystkim przypada do gustu, ale oddajmy Tomkowi sprawiedliwość. Uważam, że przytoczenie tych przysłów w wiadomym kontekście nie było w dobrym tonie.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dla odmiany wezmę w obronę pozostałych dyskutantów w tym wątku. Brak reakcji, delikatność czy taktowność bywa (niestety!) odbierana często jako frajerstwo. Bywają (niestety!) sytuacje, gdy reakcja musi być zdecydowana i dosadna. Zmuszony jestem polemizować więc z moim przedmówcą. Nie kto inny, jak Tomek był raczył obrażać członków innego forum (chyba żeglarskiego, o ile pamiętam). Czy ten wpis jeszcze istnieje nie wiem, nie interesuje mnie to. Ale takie rzeczy zapadają w pamięć i źle świadczą o kimś, kto takie rzeczy wypisuje. I nie ma to nic wspólnego z przewrotnością. Jest to po prostu mało eleganckie, delikatnie zresztą mówiąc.
Jestem jednak w stanie zrozumieć solidarność przyjaciela, jaką demonstruje mój przedmówca. Jest to zresztą dość łatwo zauważalne jako swoista koincydencja: Oto wystarczy jakiś wpis Tomka, który to wpis wywołuje zgrzyt. Można być pewnym, że niewygodna treść będzie rychło przyćmiona jakimś wpisem Kuby, choćby w innym wątku, ale w tym samym dziale. Z emocjonalnego punktu widzenia doceniam, ale ja w sobie nie znajduję tyle empatii, aby lać łzy nad naszą "skrzywdzoną niewinnością". W moim wykonaniu byłyby to po prostu fałszywe, krokodyle łzy.

Pewien francuski prezydent mówił parę ładnych temu coś o okazji, aby siedzieć cicho. Ile razy się zdarzało, że temu czy owemu można by było (cytując tu za moim przedmówcą) "utrzeć nosa" ? A jednak po ten środek warto sięgać jedynie w ostateczności i nadużywanie tego środka to raczej brak klasy niż jakaś godna uznania cnota.

Jasiu, który był stanowczy i merytoryczny a także też czasem "ucierał nosa" bywał jednak raczej lubiany. Delikatnie mówiąc rzadko zdarza się, aby Tomek popierał swoje teorie pomiarami czy wynikami konkretnych eksperymentów. Jego uwagi po prostu częściej są obraźliwe niż merytoryczne :( .
Ostatnio zmieniony pt, 15 maja 2020, 21:46 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No to będę tym razem siedział cicho. Zacząłem pisać już merytoryczną odpowiedź na pytanie o wzmacniacz do radia (mimo że wcale się do tego nie zobowiązywałem co można było zrozumieć ze skierowanego pod moim adresem zarzutu), ale w międzyczasie wcisnąłem nie to co trzeba, a po ponownym wejściu na stronę przeczytałem powyższy paszkwil. I odechciało mi się odpowiadać. Zainteresowanego odsyłam do pierwszego z brzegu podręcznika na poziomie technikum.
ODPOWIEDZ