Kopia JCM800 - Brumienie po nagrzaniu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- haterkmp
- 625...1249 postów
Re: Kopia JCM800 - Brumienie po nagrzaniu
Ja walczyłem z brumem w harlequinie - lampy JJ ze skręcanym żarnikiem w przedwzmacniaczu. Pomógł ekran od spodu, eksperymenty z prostownikami i stabilizatorami na żarzeniu. Jednak na koniec wymieniłem lampy ecc83 od JJ i została sama symetryzacja na AC od żarników + ekran od spodu.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 20...24 posty
Nie pomaga.Zwiększ wartość jednego z rezystorów anodowych inwertera z 82kΩ do 100kΩ, powinno pomóc.
Po zmniejszeniu prądów brum także się zmniejsza.Spróbuj zmniejszyć prądy spoczynkowe do 20mA
Jak odłączasz zasilanie brum ustaje?
Tak, ustaje. Zwiększałem pojemności elektrolitów, do baterii(47uf+47uf) dolutowałem od góry 100uf i do elektrolitu S2(47uf) także dolutowałem 100uf - nic to nie pomogło.ja obstawiam zasilacz anodowy-zła filtracja
Pomiaru prądów spoczynkowych dokonuję na rezystorach 1R(katoda - masa)A jak jest realizowany pomiar prądów spoczynkowych? Jakie jest napięcie polaryzacji siatek?
Podam jeszcze raz napięcia bo nieco różnią się od tych, które podałem na początku, teraz mierzyłem wszystko, kiedy wzmacniacz podłączony był poprzez trafo nastawne(więc ustawione równe 230V z sieci)
Ua - 461
Us2 - 456
Us1 - -42,5
Ia - 33mA
Pomógł ekran od spodu
Nie rozumiem.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Prawdopodobną przyczyną może być ułożenie masy. Możliwy też wpływ zmiennego pola magnetycznego wytwarzanego przez transformator zasilający, dławik, przewody sieciowe na przewody sygnałowe lub inne czułe elementy wzmacniacza. Skutkiem zaradczym jest jego ekranowanie lub umieszczenie z dala od chassis.
Prawdopodobną przyczyną może być ułożenie masy. Możliwy też wpływ zmiennego pola magnetycznego wytwarzanego przez transformator zasilający, dławik, przewody sieciowe na przewody sygnałowe lub inne czułe elementy wzmacniacza. Skutkiem zaradczym jest jego ekranowanie lub umieszczenie z dala od chassis.
Ratujmy stare tranzystory!
Czy ten scenariusz jest nadal aktualny? Jeżeli tak to należy wykonać następujące pomiary tuż po włączeniu wzmacniacza i po wygrzaniu 30 minutowym. Pomiar prądów każdej EL34/pomiar napięć zasilających anody i S2[na kondensatorach zasilacza]/pomiar oscyloskopem poziomu tętnień na kondensatorach i na wyjściu głośnikowym. A to wszystko z włożoną/wyjętą lampą odwracacza. Oczywiście badanie temperatury kondensatora teżGuitarToys pisze: ↑czw, 18 lipca 2019, 20:36
Mam, jak mi się wydaje nietypowy problem - wzmacniacz stopniowo zaczyna brumieć, po 15-20 minutach brumienie w głośniku zaczyna być denerwujące, stabilizuje się po ok. 30 minutach tzn. wzrasta do określonego poziomu i już nie narasta. Częstotliwość brumienia to ok.50Hz.
Zauważyłem, że nagrzewają się elektrolity filtrujące S2(EL34) i inverter.

Ja bym jednak chciał zobaczyć zdjęcia flaków tego wzmacniacza i to w dużej rozdzielczości. Ja stawiam na prowadzenie masy.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Ciekawe skąd zabrany jest minus anodowego (czy nie z pierwszego kondensatora). Zdjęcie dużo by podpowiedziało.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 20...24 posty
Zrobiłem na szybko rysunek jak mam podłączone masy

Co do zasilania to jest tak: po włączeniu POWER słyszę w głośniku ten sam brum(bardzo cicho, trzeba przyłożyć ucho do głośnika), który po włączeniu STANDBY staje się głośniejszy. Od razu powiem, że już robiłem test z podłączeniem innego trafa sieciowego, obracałem nim w różnych płaszczyznach bo myślałem, że to pole elektromagnetyczne - nie pomogło.

Co do zasilania to jest tak: po włączeniu POWER słyszę w głośniku ten sam brum(bardzo cicho, trzeba przyłożyć ucho do głośnika), który po włączeniu STANDBY staje się głośniejszy. Od razu powiem, że już robiłem test z podłączeniem innego trafa sieciowego, obracałem nim w różnych płaszczyznach bo myślałem, że to pole elektromagnetyczne - nie pomogło.
Jesli brum slychac bez wlaczania anodowego to indukuje sie on w trafie wyjsciowym.
- haterkmp
- 625...1249 postów
A więc - spróbuj założyć ekran na trafo wyjściowe. Może to być kawałek blachy połączonej z masą. I zrób proszę zdjęcie środka. Jaki masz transformator wyjściowy? Włącznikiem standby co załączasz (są różne konfiguracje)? Masz masę na wyjściu głośnikowym?
in gain we trust