Wreszcie Zębik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wreszcie Zębik
Chciałbym jak najmniej ingerować w ten wzmacniacz, więc mogę dać co najwyżej dodatkowy kondensator bo wymiana na dwusekcyjny nie będzie miała wielkiego wpływu. Dodam też rezystory pomiarowe 1R w katodach dla własnej wygody. Odezwij się w sprawie tych EY88, byłbym wdzięczny...
Dzisiaj uformowałem resztę elektrolitów. Nawet nieszczęsna Tesla którą prognozowałem wywalić uformowała się szybko osiągając ESR=0,62R. Dobrałem i uformowałem też elektrolit 2x32uF/500V aby zrobić dodatkowy filtr dla siatek G2 lamp mocy. Chassis i transformatory pociągnąłem młotkowym szarosrebrnym hammeritem.
Dzisiaj dotarła paczka z NOS EY88 Siemensa (ałdiofylskie
).Budową różnią się od tych z polskiej produkcji. Także nie trzeba będzie przebudowywać wzmacniacza na 2xEZ81
Na razie zimno więc zawiesiłem projekt na kołku... musi się zrobić cieplej.

Na razie zimno więc zawiesiłem projekt na kołku... musi się zrobić cieplej.
Projekt zawiesiłem 2 lata temu w styczniu, a że wracam powoli do projektów porzuconych z takich czy innych względów to wyciągnąłem trafo zasilające od tego projektu i tu pojawił się kłopot, którego 2 lata temu nie zauważyłem... Pisałem, że ktoś założył zamiast dwóch EY88 pojedynczą diodę robiąc prostownik jednopołówkowy. Trochę się z tego pośmiałem... ale oglądając trafo dzisiaj znalazłem tylko jedno uzwojenie anodowe o napięciu 340VAC, więc albo rzeczywiście był tu prostownik jednopołówkowy na dwóch równoległych EY88, albo hybryda lampowo krzemowa co chyba jest bardziej prawdopodobne i takie pewnie zastosuję. Przyzwyczajony jestem w przypadku prostowników lampowych do wyższych napięć, ale napięcie biasu też jest w tym wzmacniaczu niskie 2x33VAC (jak wspominałem mamy tu prostownik dwupołówkowy) co po wyprostowaniu da jakies -45V, wiec pewnie nie osiaga ten wzmacniacz wiecej niż 40W