Krajowa elektryka ;)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Re: Krajowa elektryka ;)

Post autor: tiquet »

Sprecyzujcie o której Ameryce mówicie. Południowa, Północna, Środkowa, Centralna, Łacińska? Niektórym Ameryka kojarzy się tylko z US, tak jakby inne kraje nie istniały.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Mialem nie pisac, ale...
Jakies 15 lat temu kupilismy z Synem dom w Toronto, tak zwany "dom dla zlotej raczki", czyli dom do generalnego remontu. W remontcie miescila sie tez calkowita wymiana instalacji elektrycznej, bo najstarsza jej czesc byla z 1923 roku. Robilismy to sami, ale jest bardzo duze ulatwienie w przepisach budowlanych i "tradycji". Jesli to tak mozna nazwac. Wszedzie tam gdzie dochodzi prad, mamy zaznaczone gdzie idzie faza, gdzie zero a gdzie uziemienie. Po prostu wszelkie srobki w puszkach czy kontaktach maja rozne kolory, a nawet wymiary. Zrobic zle mozna jedynie w dwu wypadkach: instalacje robi daltonista i w dodatku pierwszy raz, a drugi przypadek jest wtedy, gdy ktos specjalnie robi zle. Dla ulatwienia sobie pracy, kupuje sie tester faz(?) za 10CAD, "wtyka" w kontakt i pokazuje on czy jest dobrze czy zle i co jest zle. Dwa lata temu, jak sprzedawalem dom, oficjalny inspector budowlany musial sprawdzic instalacje. Nie znalazl ani jednego bledu i pogratulowal mi dobrego elektryka robiacego instalacje.
Do rzeczy: ciekawi mnie czy jest szansa, aby w Polsce bylo tak, ze nie mozna zrobic bledu, zeby faza byla zawsze faza, aby wtyczke mozna bylo wlozyc tylko prawidlowo. Nie wiem czy doczekam tego, ale moze ? ? ?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ja to ciekawy jestem, jakim cudem w Polsce zdarza się pracownikom firm energetycznych (było nie było fachowcom), pomylić fazę z zerem w przyłączach np. bloków. Ile w ten sposób zniszczono sprzętu AGD i RTV! Czy tacy pracownicy nie posiadają podstawowych przyrządów pomiarowych?
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Wiesz, czasami lekarz zaszyje coś tam w brzuchu pacjenta, taksówkarz (wydawało by się rutynowany kierowca) spowoduje wypadek, a kominiarz zleci z dachu na łeb, na szyję.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Prowizorki z Polski.
Załączniki
201291.jpeg
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

marekb pisze:Ja to ciekawy jestem, jakim cudem w Polsce zdarza się pracownikom firm energetycznych (było nie było fachowcom), pomylić fazę z zerem w przyłączach np. bloków. Ile w ten sposób zniszczono sprzętu AGD i RTV! Czy tacy pracownicy nie posiadają podstawowych przyrządów pomiarowych?
Nie da się tego pomylić gdyż ponieważ natentychmiast lecą zabezpieczenia = doziemienie.
Żadne urządzenie nie padnie bo będzie zasilane napięciem 0V wówczas.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Da się wszystko. O nas na osiedlu tak pokombinowali na podstacji trafo, że zamiast 230V poszło międzyfazowe.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

elektrit pisze:Da się wszystko. O nas na osiedlu tak pokombinowali na podstacji trafo, że zamiast 230V poszło międzyfazowe.
Tak się dzieje wtedy, gdy brakuje styku między przewodem neutralnym instalacji wewnętrznej i neutralnym zasilającym. Przerwa na "zerze" powoduje pojawienie się większego napięcia (w skrajnym przypadku równego napięciu międzyfazowemu) wskutek nierównego podziału mocy pomiędzy fazami.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

W poprzednim wynajmowany mieszkaniu miałem w pobliżu biurka dwa gniazda, na "lewej" i "prawej" ścianie. Gniazdka były z bolcem, który (czego nie byłem świadom) był oczywiście niepodłączony do niczego, bo po co, chociaz podejrzewałem że tak jest bo czułem ręką że na obudowie komputera odkłada się jakieś napięcie. Komputer i inne graty były włączone przez listwę przeciwprzepięciową do lewego gniazdka. Na drukarkę brakło (laserówka, więc kabel trzyprzewodowy z uziemieniem), więc kiedy chciałem użyć jej to podłączałęm do gniazdka prawego. Gniazdka były (równiez nie wiedziałem) zasilane z innych faz. Włączyłem drukarkę do kontaktu, po czym wpiąłem przewód USB do drukarki, aby następnie wpiąć go do gniazdka w monitorze. Kiedy wtykając "na oślep" wtyczkę zetknąlem masę wtyczki USB z masą monitora to popłynął taki prąd że łuk przyspawał wtyczkę do obudowy jak również wyrzuciło zabezpieczenie przedlicznikowe B 3x63A (!)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

To musiałeś mieć nieźle pochrzanione w tej instalacji. Bo gdyby bolce ochronne w gniazdkach nie były w ogóle podłączone, to sam prąd upływu urządzeń (poprzez filtry przeciwzakłóceniowe) nie byłby w stanie przyspawać wtyczki USB. To są raptem setki mikroamper. A skoro wyrzuciło Ci zabezpieczenie przedlicznikowe 63 A :!: , to świadczy jedynie o tym, że pozostałe zabezpieczenia w mieszkaniu były jeszcze klasyczne, topikowe, zadrutowane grubymi drutami. I tak miałeś szczęście, że te zabezpieczenia zadziałały, bo prędzej mieszkanie mogłeś spalić, z przewodu USB zostałaby Tobie najwyżej w ręku usmalona wtyczka. A trochę się na tym znam i wiem, co potrafi prąd 100 A, a gwarantuję Ci, że przy tym prądzie bezpiecznik 63 A zadziała by dopiero po kilku lub kilkunastu minutach.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Miałem podobną sytuację w garażu. Przy włączaniu oprawy 125W do gniazdka zniknął prąd, po włączeniu zabezpieczenia nie pojawił się. W oprawie jeden drucik zwierał kostkę statecznika. Wyłącznik nadprądowy 10A o charakterystyce B zabezpiecza obwód gniazd, przewody 1,5mm². :D A dodam jeszcze że niespełnienie warunku selektywności zabezpieczeń jest łamaniem prawa budowlanego.
Ratujmy stare tranzystory!
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

AZ12 pisze:Witam
...
A dodam jeszcze że niespełnienie warunku selektywności zabezpieczeń jest łamaniem prawa budowlanego.
Takiś mądry. Od razu widzę, że nigdy nie pracowałeś przy instalacjach elektrycznych. Ja od wielu lat zajmuję się pomiarami instalacji elektrycznej. I zmartwię Cię, ale w sytuacji, gdy obiekt znajduje się blisko stacji transformatorowej a co za tym idzie, impedancja pętli zwarcia (to się mierzy) nawet na obwodach odbiorczych jest stosunkowo niska, czasami poniżej 0,5 oma, to selektywności zabezpieczeń nie uzyskasz. Zdarzało się, że przy zwarciu np. na gniazdku wylatywał nadprądowy S B16 A i jednocześnie przepalał się na przedlicznikowym topikowy 25 A. A jak na przedlicznikowym zastosowali eski, to można było nawet założyć o charakterystyce D, to przy wyżej opisanym zwarciu to jest standard, że wyrzuci i B16 i C albo D 25 A.

A skoro napomknąłeś o prawie budowlanym, to przytocz ten punkt. Chętnie go sobie przeczytam.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Wpierw trochę kultury, Kolego Marku.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

salicjonał pisze:Wpierw trochę kultury, Kolego Marku.
Ma iść do filharmonii czy teatru zanim napisze posta?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Do rzeczy Panowie :?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ