Unitra Edward dla początkującego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Unitra Edward dla początkującego
Wolałbym mieć nowy sprzęt
Tak, to ten wzmacniacz.
Nie słuchałem tego wzmacniacza ale za 9000 zł to wymagałbym trochę lepiej prezentującego się wzmacniacza.
Przedni panel porysowany, lampy krzywo powsadzane, klapa tylna spasowana i wykrzywiona w sposób
wybitny.
Takimi zdjęciami na stronie głównej chcą przyciągnąć klienta i sprzedać wzmacniacz za 9000 zł ????
Bardzo słabo ....
Przedni panel porysowany, lampy krzywo powsadzane, klapa tylna spasowana i wykrzywiona w sposób
wybitny.
Takimi zdjęciami na stronie głównej chcą przyciągnąć klienta i sprzedać wzmacniacz za 9000 zł ????
Bardzo słabo ....
Bystre oko masz. To pewnie egzemplarz powystawowy jakiś. Wydaje mi się, że one są na zamówienie produkowane, choć mogę się mylić. Ogólnie Unitra szaleje z cenami, ich głośniki też są drogie. Nie wiem, czy to sprzęt z najwyższej półki, ale moim zdaniem ceny powinny być bardziej konkurencyjne.
Żenada, nie powystawowy. Zdjęcia powinny być odpicowane na maxa.
Radzę powstrzymać się z zakupami. Trochę posłuchać i dopiero potem kupić.
W tych kwotach jest już sporo sprzętu wyglądającego i grającego zacnie.
Chcesz świetny zestaw :
http://allegro.pl/kolumny-200w-vienna-a ... 24467.html
http://allegro.pl/krell-ksa-150-czysta- ... 68810.html
bajeczka
Pozdrawiam
Radzę powstrzymać się z zakupami. Trochę posłuchać i dopiero potem kupić.
W tych kwotach jest już sporo sprzętu wyglądającego i grającego zacnie.
Chcesz świetny zestaw :
http://allegro.pl/kolumny-200w-vienna-a ... 24467.html
http://allegro.pl/krell-ksa-150-czysta- ... 68810.html
bajeczka

Pozdrawiam
No i tak zrobię jak mi radzisz. Poczekam i posłucham. A sprzęt z linków konkretny.
Kolego Przemku. Kosmiczne ceny za jakies wypsay nie zapewnia dobrego dżwieku. To samo w doborze kolumn. Tu pozostaje tylko empiria niestety. Celuj w sprzet angielski, bo oni w Europie w lampie byli najlepsi. Poza tym zabytkowe wzmacniacze lampowe Telefunkena, ale to rzadkośc i ceny z b. wysokiej półki. Jedne z najlepszych, jakie słyszalem, to wzmacniacze kinowe Klangmeister Siemensa, ale to marzenie ścietej głowy. Moim zdaniem z lampa grały najlepiej skuteczne akustycznie kolumny na miekkim podatnym zawieszeniu papierowym. Wszelkie kolumny typu box na gumach juz gorzej. Altusy nadaja się dla głuchych bimbaczy, albo na klatki dla krolików.
Nowych kolumn nie chcę nawet ogladac. Celuj w Braun, B&O. Heco, ITT z poczatku lat 70-tych, choć nie są zawieszone na papierze.
Pozdrawiam Tomasz
Nowych kolumn nie chcę nawet ogladac. Celuj w Braun, B&O. Heco, ITT z poczatku lat 70-tych, choć nie są zawieszone na papierze.
Pozdrawiam Tomasz
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
http://allegro.pl/jbl-studio-monitor-43 ... 78614.htmlPrzemek pisze:Wolałbym mieć nowy sprzęt
i dobierz dobry tranzystorowy wzmacniacz i po problemie. Pozostanie problem z pomieszczeniem

PS - chyba, że rezygnując z lampowego wzmacniacza starczy na 4312, to wtedy jeszcze lepiej. Taki altus, tylko, że gra

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja też słucham disco-polo i italo disco....ale żeby kupować sprzęt za parę tysięcy?Nie rób z siebie idioty.
Ta muzyka jest skompresowana do mp3 i do tego najlepsze są....stare,tranzystorowe wzmacniacze za max.500zł.Ja mam starą sabę na 2N3055 z "wystawki" za 80zł i starcza.Do tego kolumny Dali Concept 1 i gwarantuję,że gra to lepiej od jakiś "japońców" ,po naprawiaczach,zwleczonych z niemieckich kibli.To już swoje wygrało i nadaje się na złom.
Unitra Edward to nie żadna Unitra,tylko jakiś chińczyk ze znaczkiem Unitra.Lampy mocy są baaardzo drogie i mało trwałe.Do tego w tej muzyce się nie sprawdza.
Altusy to sobie możesz podłączyć do Eltrona 100U,Grana,czy starego LDM-a ze złomu,a nie wstawić do domu.Pogonią Cię za hałas w cholerę,a sąsiedzi wezwą Policję.To chore.Jak masz kasę,to idź do salonu hi-fi,posłuchaj i kup.Ja kasy mam mało(wolę wydać na co innego-choćby sport) dlatego mam,co mam(ale telefonik czy tablet mam najnowszy,monitor do kompa za to ze zbiórki elektrośmieci-koszt naprawy 150zł).Zastanów się nie kupuj czegoś,co sprzedasz,albo wywalisz na śmietnik,bo się rozsypie,bo wykonane jest z byle czego.Muzyka z kompa i lampowiec to tak,jakby w Ferrari F40 wozić kartony czy złom.
Na rynku jest sprzęt kosztujący tysiące,a grający czasem gorzej od Amatora czy Zodiaka za 50zł.Ta samo kable...Książkę można napisać.
Ale Twoja kasa-Twój wybór.Oby dobry
Ja też słucham disco-polo i italo disco....ale żeby kupować sprzęt za parę tysięcy?Nie rób z siebie idioty.
Ta muzyka jest skompresowana do mp3 i do tego najlepsze są....stare,tranzystorowe wzmacniacze za max.500zł.Ja mam starą sabę na 2N3055 z "wystawki" za 80zł i starcza.Do tego kolumny Dali Concept 1 i gwarantuję,że gra to lepiej od jakiś "japońców" ,po naprawiaczach,zwleczonych z niemieckich kibli.To już swoje wygrało i nadaje się na złom.
Unitra Edward to nie żadna Unitra,tylko jakiś chińczyk ze znaczkiem Unitra.Lampy mocy są baaardzo drogie i mało trwałe.Do tego w tej muzyce się nie sprawdza.
Altusy to sobie możesz podłączyć do Eltrona 100U,Grana,czy starego LDM-a ze złomu,a nie wstawić do domu.Pogonią Cię za hałas w cholerę,a sąsiedzi wezwą Policję.To chore.Jak masz kasę,to idź do salonu hi-fi,posłuchaj i kup.Ja kasy mam mało(wolę wydać na co innego-choćby sport) dlatego mam,co mam(ale telefonik czy tablet mam najnowszy,monitor do kompa za to ze zbiórki elektrośmieci-koszt naprawy 150zł).Zastanów się nie kupuj czegoś,co sprzedasz,albo wywalisz na śmietnik,bo się rozsypie,bo wykonane jest z byle czego.Muzyka z kompa i lampowiec to tak,jakby w Ferrari F40 wozić kartony czy złom.
Na rynku jest sprzęt kosztujący tysiące,a grający czasem gorzej od Amatora czy Zodiaka za 50zł.Ta samo kable...Książkę można napisać.
Ale Twoja kasa-Twój wybór.Oby dobry

Wnioskuję po nicku, że taki właśnie sprzęt Ci odpowiada ale na szczęście nie każdemu. Zresztą zauważ w jakiej jesteś zakładce - audiofilskiej a nie szrot sprzętowej.
Podaj mi sprzęt za tysiące grający gorzej od amatora na hybrydach lub zodiaka.
Muzyka z kompa ? A słyszałeś o czymś takim jak dac ?
Pokory trochę bo jeszcze długa droga przed Tobą i na tym etapie lepiej nie pisz żadnych książek.
Pozdrawiam
Podaj mi sprzęt za tysiące grający gorzej od amatora na hybrydach lub zodiaka.
Muzyka z kompa ? A słyszałeś o czymś takim jak dac ?
Pokory trochę bo jeszcze długa droga przed Tobą i na tym etapie lepiej nie pisz żadnych książek.
Pozdrawiam
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Sprzęt za duże pieniądze,który jest śmieciem to n.p.
-miniwieże z "wyższej" półki,takie jak różne Denony,Pioneery itp(rozsypie się to po krótkim czasie,a kosztuje powyżej 1000zł)
-małe radyjka Tivoli za 800-1000zł-nie oszukujmy się,to badziewie ma głośniczek 8cm,to jest kpina(za tą kasę można mieć lampowca stereo i komplet NOS-ów do końcówki mocy)
-boom-box JVC za ponad 1000zł(taka rura na pasku) w którym radio nie ma nawet RDS-u,szumi,czulość okropna.Brzmienie na poziomie Fagota(po wymianie elektrolitów),czyli syf.
Wzmacniacze lampowe z Chin mają oszczędnościowo nawinięte trafa i "ładną reklamę" w kolorowych pismach.Jak to padnie,to na złom,bo cena trafa przekracza wartość tego syfu(sam chcialem kiedyś kupić chiński wzmacniacz z Aliexpress,ale zobaczyłem wnętrze i sobie"podarowałem"-nie chce spłonąć żywcem,jak się zdrzemne
)
Mój sprzęt może i szrotem jest,ale mnie nie stać na płyty,słucham ze Spotify i vinyli z niemieckich śmietników,UKF-u też słucham chociaż u mnie szumi jak pada deszcz(zalane kable-płacę za chciwość gdy kupowałem anteny i osprzęt) ale budowa idzie i tego szumu nie będzie(zrobię jak należy i nie ze śmieci).
Ja powoli wywalam różne tanie badziewia i zastępuje starym sprzętem z najlepszych czasów Audio(w ogóle pozbywam się gratów bez wartości,starych mebli,książek i naczyń-jestem zawalony,jak wielu na tym Forum)
Do tego NIE ZNOSZĘ JAZZU!!!
Ja słucham MUZYKI NIE SPRZĘTU!!!
Sprzęt za duże pieniądze,który jest śmieciem to n.p.
-miniwieże z "wyższej" półki,takie jak różne Denony,Pioneery itp(rozsypie się to po krótkim czasie,a kosztuje powyżej 1000zł)
-małe radyjka Tivoli za 800-1000zł-nie oszukujmy się,to badziewie ma głośniczek 8cm,to jest kpina(za tą kasę można mieć lampowca stereo i komplet NOS-ów do końcówki mocy)
-boom-box JVC za ponad 1000zł(taka rura na pasku) w którym radio nie ma nawet RDS-u,szumi,czulość okropna.Brzmienie na poziomie Fagota(po wymianie elektrolitów),czyli syf.
Wzmacniacze lampowe z Chin mają oszczędnościowo nawinięte trafa i "ładną reklamę" w kolorowych pismach.Jak to padnie,to na złom,bo cena trafa przekracza wartość tego syfu(sam chcialem kiedyś kupić chiński wzmacniacz z Aliexpress,ale zobaczyłem wnętrze i sobie"podarowałem"-nie chce spłonąć żywcem,jak się zdrzemne

Mój sprzęt może i szrotem jest,ale mnie nie stać na płyty,słucham ze Spotify i vinyli z niemieckich śmietników,UKF-u też słucham chociaż u mnie szumi jak pada deszcz(zalane kable-płacę za chciwość gdy kupowałem anteny i osprzęt) ale budowa idzie i tego szumu nie będzie(zrobię jak należy i nie ze śmieci).
Ja powoli wywalam różne tanie badziewia i zastępuje starym sprzętem z najlepszych czasów Audio(w ogóle pozbywam się gratów bez wartości,starych mebli,książek i naczyń-jestem zawalony,jak wielu na tym Forum)
Do tego NIE ZNOSZĘ JAZZU!!!
Ja słucham MUZYKI NIE SPRZĘTU!!!
Nie ma najlepszych czasów audio , każdy czas jest dobry tylko wybory nieodpowiednie.
Myślę, że trochę się nie rozumiemy, a nasze rozumienie słowa "drogie" jest wyjątkowo różne.
Niemniej jednak życzę pozytywnych doznań w świecie audio.
Pozdrawiam
Myślę, że trochę się nie rozumiemy, a nasze rozumienie słowa "drogie" jest wyjątkowo różne.
Niemniej jednak życzę pozytywnych doznań w świecie audio.
Pozdrawiam
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Oj, były jednak najlepsze czasy dla audio
. Współczesny design wzmacniaczy, amplitunerów, czy lampowych, czy nie, jest okropny. Znacznie bardziej wolę duże, podświetlane na zielono skale, aluminiowe, drapane frontpanele, drewniane skrzynki niż najdroższe współczesne wzmacniacze lampowe pod względem wyglądu.

Możesz podać przykłady wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych z dawnej epoki o których piszesz ?
Rozumiem, że pisząc o skali myślisz o amplitunerach analogowych ?
Pozdrawiam
Rozumiem, że pisząc o skali myślisz o amplitunerach analogowych ?
Pozdrawiam