Cześć. Dorobiłem membranę z cieniutkiego laminatu jednostronnie miedziowanego o grubości 0,22mm. Jest diametralna różnica na plus, teraz przynajmniej słychać melodię Dorobiłem jeszcze jedną z folii plastikowej podobnej grubości ale jeszcze nie testowałem. Ciekaw jestem jak lepiej gra to cudo na membranie z miki.
Pozdrawiam.
Czesc
W starych zelaskach elektrycznych byla mikowa izolacja grzalki i z tej miki robilem membrany. Ona byla gruba, nawet ponad 1mm, ale dawala sie zluszczyc nawet do 0.1 mm.
Pozdrowienia
Cześć!Miałem kiedyś identyczny silnik do napędu gramofonu na 78obr.prod.rosyjskiej.To jest silnik synchroniczny-wskazuje na to tarcza z zębami.On chodzi równo zsynchronizowany z siecią 50 Hz.Niestety obroty w dwie strony i tak ma być,więc trzeba użyć ręki do rozpędu.Bardzo podobne małe silniczki synchroniczne są stosowane w mechanicznych zegarach elektrycznych i tam jest sprytny,prosty mechanizm powodujący wymuszanie obrotów w jedną stronę.Opis takich silników i zasada działania są w książeczce B.Urbańskiego z 1960r.W razie zainteresowania mogę zrobić xero 2stron i przesłać kol.na adres @mail.J.Raf.