Generator

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

Re: Generator

Post autor: Krzysias »

Ok, nie ma sprawy, poczekam do przyszłego tygodnia.
Jeśli możesz, to napisz mi tylko, jakie pomiary wykonywałeś tym generatorem i czy Twoim zdaniem, generator ten sprawdzał się wystarczająco przy ocenie podstawowych parametrów wzmacniaczy ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jak najbardziej się sprawdzi do pomiarów lampowych wzmacniaczy: pasma, zniekształceń itd. Również prostokąt z tego generatora jest całkiem ładny, bez żadnych zwichrowań, więc może posłużyć do oceny stabilności. Kłopot mógłby być, gdybyś sobie wymyślił wzmacniacz o czułości np. 2Vrms. Zakres częstotliwości może być czasami nieco zbyt mały, ale zwykle jak wiesz, że Twój wzmacniacz ma pasmo szersze niż 20Hz-150kHz to jesteś zupełnie zadowolony ;)
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

Skoro masz pozytywną opinię o tym urządzeniu, to go chyba zakupię, zwłaszcza, że to niewielki wydatek. Dziękuję Kolego Einherjer.
Aha, bym zapomniał - co wyświetla LCD w tym generatorze, skoro częstotliwość jest "na sztywno" wybierana przełącznikiem ??
Pozdrawiam.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie ma żadnego LCD, jest tylko szara zaślepka :P
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

:shock: ... ale lipa :? Wygląda jakby był LCD. To jest właśnie chińska myśl techniczna - wykorzystanie obudowy od jakiegoś multimetru. No nic, ale to bez znaczenia...
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ok, zrobiłem pomiary wzmiankowanego generatora w paśmie akustycznym. Z wyłączonym tłumikiem -20dB zniekształcenia są zaskakująco niskie, sporo niższe niż deklarowane. Dla 1kHz przy maksymalnej amplitudzie zmierzyłem 0.0055%. Różnie to wygląda dla różnych częstotliwości, ale zwykle nie jest więcej niż 0.01%. Gorzej jest po włączeniu tłumienia, tutaj zmierzyłem dla 1kHz 0.06%, dla innych częstotliwości dochodzi do 0.1%. Z innych obserwacji: Częstotliwości nie są dokładne, zwykle jest odchyłka rzędu 1-2%, np. jeśli ustawimy 1kHz to mamy 1016Hz. Prostokąt jest ładny, ale stromość zboczy mocno zależy od obciążenia, nawet przy obciążeniu sondą 1:10 czas narastania/opadania wynosił 0,6us przy deklarowanych <0,5us. Przy niższych wartościach obciążenia wydłuża się czas narastania. Nie udało mi się uzyskać deklarowanych 8Vpp prostokąta, mimo dość świeżej baterii, przy ustawieniu potencjometru do oporu w prawo było około 7,3Vpp.
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

Einherjer - bardzo Ci dziękuję za pamięć i poświęcony czas. No cóż, za tą kasę nie można spodziewać się czegoś lepszego, ale i tak nie jest źle... Do sporadycznych orientacyjnych pomiarów i napraw, w zupełności powinno to ustrojstwo wystarczyć, a jak w przyszłości przybędzie mi więcej czasu na reaktywację domowego warsztatu, to zakupię coś konkretnego...
Pozdrawiam,
Krzysiek.