Czesc
Jezeli sa zrobione z cienkich blaszek, tzn ponizej 0.3mm, to mnie interesuja. W zamian dobra lampowe lub bilety. Jezeli sa to normalne, czyli na blaszkach "czarnych", o grubosci 0.5 i wiecej mm, to dziekuje. Kupilem kilka takich i..... Sa bardzo dobre w pasmie "telefonicznym", a mnie chodzi o troche szersze.
Pozdrowienia
Vic384 pisze:Czesc
To nie takie, te ktorych szukam, wygladem I wymiarami sa zblizone do EI 42, ale na zewnatrz sa kwadratowe, nie prostokatne. Ponad to sa na blaszkach o grubosci od 0.1 do 0.25 mm. Z tego co pamietam, byly tez stosowane w starej telefonii wielokrotnej. Pojedyncza blaszka jest jakby caloscia "EI", majaca przeciecie srodkowej kolumny, aby mozna ja bylo wlozyc do karkasu. Niektore stare sieciowe tez byly takiej konstrukcji.
Pozdrowienia
Kolego-wydaje mi się że mam takie właśnie trafko,tzn. zgadzające się z Twoim opisem,raczej do naprawy ,karkas jest ułamany,jutro dołączę fotkę.
Witam.
Do Autora tematu
Nie wiem czy ta informacja będzie pomocna ale:
Fonika produkowała "stoły reżyserskie" do radiowęzłów było toto 2,5mX 1,5m różne wersje w zależności kto co zamówił czyli wybrał z oferty. Oczywiście było rozwojowe. Kiedyś mieliśmy do uprzątnięcia całe piętro a na korytarzu stało takie coś. Dwie opcje: spuścić ze schodów - samo się rozbierze, lub znaleźć "klucz" . Po piśmie zakupu złomu, u mnie przeleżało 20 lat i pojechało......Takich tr z szczegółowym opisem miałem z4-5 sztuk nikt się nie zapytał, oglądali (za darmo) Zero zainteresowania.
A tak do tematu,W jakiejś wersji aparatów tel, było coś takiego ale to tak szybko się działo....
Czesc
Dodatkowa informacja na temat tych transformatorow. Jedna z wloskich firm robiaca wzmacniacze estradowe, tez stosowala taki transformator do sterowania koncowki na tranzystorach. Kilka z nich przeszlo przez moje rece. Pierwsze, z konca lat 60-tych, mialy tranzystor 2N3054 jako sterujacy i 2N3055 w koncowce. Gdzies w latach 70-tych zrobili "unowoczesnienie", TBA810 sterowal transformator. W mojej przerobce stosowalem tranzystory germanowe :TG60, P4D, P210. W tym czasie 2N3055 byl raczej drogi, a 2N3054 praktycznie niedostepny, przynajmniej dla mnie.
Pozdrowiena
Czesc
Dziekuje. Ja potrzeboje transformatory na rdzeniu typu "M" i blaszkach cienszych jak 0.25mm. Te na ofercie sa typu "O", o duzym rozproszeniu i blaszkach 0.5 lub wiecej mm. Kiedys je kupowalem na drut do przewijania innych transformatorow.
Pozdrowienia
Czesc
To jest taki sam na wyglad i wymiary. Jezeli jeszcze by byl z blaszek 0.1mm do 0.25mm, to moglbys dyktowac, co bys chcial w zamian. Np: lampy od 4HA5 (PC900) do 6LB6 (podobna do EL509).
Pozdrowienia