Prosty miernik do lamp

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Prosty miernik do lamp

Post autor: Tomasz Gumny »

"[...] Wszystko to spowodowało, że na forum miłośników lamp i retro radiotechniki „Trioda”(www.trioda.com/forum) narodził się pomysł opracowania nowoczesnego miernika lamp elektronowych." - to cytat z tego artykułu.
:arrow: viewtopic.php?f=25&t=12209
Tomek
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Wojtek N. »

:arrow: Tomasz Gumny

No właśnie, czytałem ten artykuł który mówi, że lepiej jest mieć taki miernik niż ten starego typu którego ciągłe ustawianie jest uciążliwe. Dlatego też zaczynam poważnie myśleć o kupnie podzespołu do niego. Jednak nie wiem czy jest dostępna w sprzedaży AVT5229 w wersji C tj wszystko już zmontowane.
Ale mnie martwi jednak fakt odnośnie podstawek, bo jak je tam podłączę skoro nie jest to nigdzie przedstawione co i do jakiej nóżki od podstawki ma iść :?
Bo z podstawką "dawną pięcionóżkową" może być poblem ze względu na konieczność wyprowadzenia przewodu do anody w takiego typu lampach.
Poza tym zastanawia minie trafo sieciowe. Postanowiłem że będzie to transformator toroidalny, tylko jakie parametry musi On mieć?
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Dostępne wersje można znaleźć na stronie AVT: http://sklep.avt.pl/search?query=Mierni ... ktronowych
Napięcia i prądy transformatora są podane na schemacie.
Sposób podłączania nietypowych lamp jest opisany w dokumentacji:
Aby umożliwić pomiar lamp mniej typowych, wyjścia wszystkich zasilaczy (H1, H2, K, G1, G2,A1, A2) wyprowadzono na gniazda bananowe. Komplet tych gniazd jest oznaczony jako „podstawka” o symbolu „J” (rys. 7).
Na deser
"Przystawka do miernika lamp elektronowych AVT5229- ułatwi montaż części miernika zawierającej podstawki lampowe, uwolni użytkownika od konieczności wykonania kilkudziesięciu połączeń oraz zapewni stabilność mechaniczną montowanych elementów.": http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1694.pdf
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wojtek N. pisze:[...]Poza tym zastanawia minie trafo sieciowe. Postanowiłem że będzie to transformator toroidalny, tylko jakie parametry musi On mieć?
Telto robi dedykowany transformtor: http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=3848
Na początek zdecydowanie polecam jednak coś prostszego, np. wspomniany miernik "mikołajowy", zwłaszcza że Piotr wspomniał o gotowym transformatorze.
Tomek
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Tomasz Gumny pisze:
Wojtek N. pisze:[...]Poza tym zastanawia minie trafo sieciowe. Postanowiłem że będzie to transformator toroidalny, tylko jakie parametry musi On mieć?
Telto robi dedykowany transformtor: http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=3848
Na początek zdecydowanie polecam jednak coś prostszego, np. wspomniany miernik "mikołajowy", zwłaszcza że Piotr wspomniał o gotowym transformatorze.
OK, Tomek
Zgodzę się z Tobą w tym miejscu, że "na początek coś prostszego", ale Mi zależy na - że tak powiem - "bardziej profesjonalnym" sprzęcie który będzie mi służył na lata i do różnych lamp.
Wiem, że może jestem trochę męczący z e swoimi pytaniami, ale muszę wiedzieć jeszcze kilka rzeczy

1. Kiedy spojrzymy się dobrze na przystawkę do tego miernika to widzimy, ze ma On tylko trzy rodzaje podstawek lampowych które się powtarzają, bo:

-jedną typu heptal,

-trzy typu loctal,

-i aż pięć typu noval

Zatem jak trzeba będzie zamontować - o ile jest to możliwe - podstawki innego typu np> stalową czy dawną pięcionóżkową która ma przecież współpracować z przewodem na wyprowadzoną od góry anodą?

Napisz mi swoją koncepcję jakbyś to rozwiązał. Myślałem o zrobieniu przejściówek, ale nie wiem czyt to coś da :(

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie rób tego miernika. Porzuć ten pomysł dla własnego dobra.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wojtek N. pisze:[...]Zatem jak trzeba będzie zamontować - o ile jest to możliwe - podstawki innego typu np> stalową czy dawną pięcionóżkową która ma przecież współpracować z przewodem na wyprowadzoną od góry anodą?
Napisz mi swoją koncepcję jakbyś to rozwiązał. Myślałem o zrobieniu przejściówek, ale nie wiem czyt to coś da :(
Niezłym pomysłem byłoby przejrzenie wątku o mierniku. Można też skorzystać z wyszukiwarki: search.php?keywords=adapter&t=12209&sf=msgonly
Polecałbym jednak zakup jakiegoś prostego fabrycznego miernika lamp.
Tomek
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

No trudno,
Myślałem, że jednak się przekonam do tego nowoczesnego miernika, ale niestety.
Niektórzy zaczynają mi odradzać jego budowę dlatego będę musiał wykonać archaiczną już konsrukcję Wolińskiego :(
Może jeszcze jest nadzieja, tak więc proszę o jakikolwiek kontakt z Piotrem który się w tym wątku udzielał w sprawie kupna przeze mnie transformatora do miernika Rristo.
Chociaż nie powstydzę się przedstawić Wam mojego projektu tego testera którego postaram się niedługo przedstawić.
Pzdr
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:idea:
Załączniki
kontakt.JPG
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Wojtek N. pisze:No trudno,
Kolego, problem w tym, że Ty chciał byś mieć ,,nowoczesny'' miernik lamp, gdzie wsadził byś dowolną lampkę do odpowiedniej (aby tylko ,,weszła'') podstawki, nie chciał byś jej skonfigurować pod konkretną lampkę (np. nowalowa ECC83 wymaga choćby innego podłączenia żarzenia niż nowalowa 6N2P) aby tylko nacisnąć jakiś przycisk ,,start'' i wyniki powinny być podane na talerzu (bez obrazy). Wielu kolegów z tego forum jest w stanie, mając podstawowe mierniki, proste zasilacze i WIEDZĘ pomierzyć KAŻDĄ lampę. Może najpierw zapoznaj się z zasadami działania lamp a potem pomyśl o mierzeniu ich parametrów, przez kupę lat nie miałem fabrycznego miernika (raczej testera ) lamp a ,,na piechotę'' lampy mierzyłem nawet dokładniej niż posiadanym obecnie P507A. Pozdrawiam.
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

cirrostrato pisze:
Wojtek N. pisze:No trudno,
Kolego, problem w tym, że Ty chciał byś mieć ,,nowoczesny'' miernik lamp, gdzie wsadził byś dowolną lampkę do odpowiedniej (aby tylko ,,weszła'') podstawki, nie chciał byś jej skonfigurować pod konkretną lampkę (np. nowalowa ECC83 wymaga choćby innego podłączenia żarzenia niż nowalowa 6N2P) aby tylko nacisnąć jakiś przycisk ,,start'' i wyniki powinny być podane na talerzu (bez obrazy). Wielu kolegów z tego forum jest w stanie, mając podstawowe mierniki, proste zasilacze i WIEDZĘ pomierzyć KAŻDĄ lampę. Może najpierw zapoznaj się z zasadami działania lamp a potem pomyśl o mierzeniu ich parametrów, przez kupę lat nie miałem fabrycznego miernika (raczej testera ) lamp a ,,na piechotę'' lampy mierzyłem nawet dokładniej niż posiadanym obecnie P507A. Pozdrawiam.
Kolego,
Bez obrazy, ale mierzenie lamp na piechotę jest dla mnie NIEREALNE, a poza tym - to o czym wcześniej wspominałem - NIE STAĆ MNIE NA ŻADEN FABRYCZNY MIERNIK. Dlatego pozostaje mi tylko zbudować własny na podstawie starych planów. Ten, którego schemat będę starał się tutaj zamieścić, to nic innego jak połączenie konstrukcji Wolińskiego oraz jego współczesnej wersji wykonanej przez Rristo.
Po prostu nie zrobiłem tego co On, a mianowicie nie pominąłem cyt. << układu połączeniowego umożliwiającego badanie szerokiej gamy lamp elektronowych>>
Resztę omówię , gdy zamieszczę schemat.
Pozdrawiam.
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

]A oto i jego schemat:
Załączniki
Miernik do lamp - projekt własny.jpg
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

W czerwonej ramce zaznaczyłem miejsce, w którym ma znajdować się stabilizator napięcia z potencjometrem.
UWAGA!!!
Mój schemat jest tylko i wyłącznie ZARYSEM, tak więc jeżeli gdzieś jeszcze zrobiłem błędy, proszę was o ich korektę.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Aby sprawdzić Twoją podstawową wiedzę w temacie (czyli czy wiesz o co chodzi z mierzeniem lamp tym układem) spytam: skąd się bierze napięcie ujemne podawane na siatkę i jaka będzie jego wartość, czy można je regulować i jakie elementy mają na to wpływ. A zabawy ,,na piechotę'' i tak nie unikniesz, skrosować połączenia dla konkretnej lampy będziesz musiał na podstawie np. katalogu, ponadto katalog podaje np. wartość prądu anodowego dla konkretnych wartości Ua, Us2, -Us1, ten układ da jakiś wynik pomiaru prądu anodowego dla jakichś napięć na elektrodach lampy, jak będziesz interpretował wynik pomiaru?
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

:arrow: cirrostrato
No przecież jasne, że przy tym mierniku trzeba używać katalogu bo inaczej się nie da!!!! :evil:
Bez podanej tabeli zresztą też.
ODPOWIEDZ