Żałosne witryny internetowe...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zgadzam się z tym, co napisał Studi w 100%.
Za komuny nastąpił postęp cywilizacyjny i techniczny w stosunku do dwudziestolecia.
Teoretycznie za demokracji mamy nadal rozwój techniczny - wprowadzane nowe technologie, internet, komputery. Ale wszystko sprowadzamy z zachodu. Kiedyś np. białostocki Biazet produkował telewizory, teraz składają czajniki Philipsa z podzespołów sprowadzanych z Chin. Nie wspomnę co się stało z Unitrą, Eltrą itp.
Jesteśmy dla zachodu krajem Trzeciego Świata, rynkiem zbytu chłamu i dostawcą taniej siły roboczej, co nikogo już nie dziwi, skoro nawet mamy polityków w większości o mentalności plemiennych kacyków.
Co do strony, to faktycznie nie wygląda zachecająco, ale jak głosi opis u góry jest w budowie, więc póki co wstrzymam się z krytyką.
Za komuny nastąpił postęp cywilizacyjny i techniczny w stosunku do dwudziestolecia.
Teoretycznie za demokracji mamy nadal rozwój techniczny - wprowadzane nowe technologie, internet, komputery. Ale wszystko sprowadzamy z zachodu. Kiedyś np. białostocki Biazet produkował telewizory, teraz składają czajniki Philipsa z podzespołów sprowadzanych z Chin. Nie wspomnę co się stało z Unitrą, Eltrą itp.
Jesteśmy dla zachodu krajem Trzeciego Świata, rynkiem zbytu chłamu i dostawcą taniej siły roboczej, co nikogo już nie dziwi, skoro nawet mamy polityków w większości o mentalności plemiennych kacyków.
Co do strony, to faktycznie nie wygląda zachecająco, ale jak głosi opis u góry jest w budowie, więc póki co wstrzymam się z krytyką.
Jak było kiedyś...
Zgadzam się z tezą kolegi STUDI.
Mogę tylko dodać opowieść mojego kolegi który jechał z ramienia
Politechniki gdańskiej około roku 92 do zakładów kasprzaka w
warszawie.Zakłady były likwidoawne przez syndyka.Kolega chciał
odkupić trochę przyrządów pomiarowych.Mieli tego mnóstwo.
Kiedy raz pojechał to stał hala z całym wyposażeniem labolatoryjnym.
Wiem że syndyk bardzo niechętnie sprzedał parę przyrządów.
Mieli tam sprzęt światowej marki firmy Brüel & Kjaer.
Kiedy pojechał drugi raz w hali burzyli sciany pod bank a wszystkie przyrządy były zrzucone na jedną hałdę .Z tego co pamiętam
to nic nie załatwił.Tak sie rozprawiano z polską elektroniką.
Mogę tylko dodać opowieść mojego kolegi który jechał z ramienia
Politechniki gdańskiej około roku 92 do zakładów kasprzaka w
warszawie.Zakłady były likwidoawne przez syndyka.Kolega chciał
odkupić trochę przyrządów pomiarowych.Mieli tego mnóstwo.
Kiedy raz pojechał to stał hala z całym wyposażeniem labolatoryjnym.
Wiem że syndyk bardzo niechętnie sprzedał parę przyrządów.
Mieli tam sprzęt światowej marki firmy Brüel & Kjaer.
Kiedy pojechał drugi raz w hali burzyli sciany pod bank a wszystkie przyrządy były zrzucone na jedną hałdę .Z tego co pamiętam
to nic nie załatwił.Tak sie rozprawiano z polską elektroniką.
Zgadzam się z kol. Studim.
Kapitalizm to ustrój prowadzący do zniszczenia naszego kraju i gospodarczej zapaści.Jako Polacy mamy tylko dwa wyjścia albo skierować kraj na komunizm(Niestety w polsce nie pa prawdziwych komunistów) albo nacjonalizm(LPR to chyba jedyny ratunek w dzisiejszych czasach )
Maciek1
Kapitalizm to ustrój prowadzący do zniszczenia naszego kraju i gospodarczej zapaści.Jako Polacy mamy tylko dwa wyjścia albo skierować kraj na komunizm(Niestety w polsce nie pa prawdziwych komunistów) albo nacjonalizm(LPR to chyba jedyny ratunek w dzisiejszych czasach )
Maciek1
Odeszliscie daleko od tematu, czym jestem mocno rozczarowany:(
Ale nic to. Odwiedziłem Telpod właśnie wczoraj, obchodząc wszystkie stanowiska i widząc niemal wszystkie etapy produkcji potencjometrów. Cała załoga liczy osób 51, z czego potencjometry robi osób 9. O tym co widziałem i słyszałem opowiem chętnie, ale na priva. Najważniejsze, że zrobią mi potencjometry 2x1M z odczepem:)
dopisek późniejszy-odpytałem pocztę i okazało się, że dostałem odpowiedź, gdzie dostałem zapewnienie, że strona będzie lepiej wyglądała.
Ale nic to. Odwiedziłem Telpod właśnie wczoraj, obchodząc wszystkie stanowiska i widząc niemal wszystkie etapy produkcji potencjometrów. Cała załoga liczy osób 51, z czego potencjometry robi osób 9. O tym co widziałem i słyszałem opowiem chętnie, ale na priva. Najważniejsze, że zrobią mi potencjometry 2x1M z odczepem:)
dopisek późniejszy-odpytałem pocztę i okazało się, że dostałem odpowiedź, gdzie dostałem zapewnienie, że strona będzie lepiej wyglądała.
-
- 125...249 postów
Co do okresu tzw "komuny" to chciałbym zauważyć, że w czasach kiedy na zachodzie do sprzętu RTV wchodziły scalaki w Polsce szczytem marzeń był lampowy Rubin z zasilaczem na trafie 50Hz... (swoją drogą całkiem niezłe źródło tajli
)
Postęp jaki dokonał się w latach powojennych niema nic wspólnego z takim czy innym ustrojem ale z światowymi tendencjami a Polska w tym okresie była tak samo zacofana jak jest teraz.
Nie można też niezauważyć, że wszystkie nasze dzisiejsze problemy to bezpośredni skutek sposobu myślenia zakorzenionego w tamtych "czerwonych" czasach....

Postęp jaki dokonał się w latach powojennych niema nic wspólnego z takim czy innym ustrojem ale z światowymi tendencjami a Polska w tym okresie była tak samo zacofana jak jest teraz.
Nie można też niezauważyć, że wszystkie nasze dzisiejsze problemy to bezpośredni skutek sposobu myślenia zakorzenionego w tamtych "czerwonych" czasach....
pozdrawiam
Marcus
Marcus
Ale gdyby nie te siermiężne czasy socjalizmu, pewnie tyle fajnych lamp byłoby nie do zdobycia. Produkcja telewizorów lampowo-półprzewodnikowych do lat 80-tych to był szczyt anachronizmu. Radary na lampach - do lat 90-tych. Na zachodzie Europy wytwórnie lamp elektronowych przestały działać we wczesnych latach 70-tych.
- modelarnia
- 50...74 posty
Re: Żałosne witryny internetowe...
A odpowiedziełi???Alek pisze:Od dziś zrobiłem pewne postanowienie: Jeśli mogę wykazać jakiś szczątkowy chociaż patriotyzm to wykorzystam ku temu okazję i do takich firemek będę słał maile z sugestiami, by może ktoś coś zrobił z wyglądem tych nieszczęsnych witrynek. Pierwszy-do Telpodu właśnie posłałem.
Pozdrawiam
Odpowiedzieli. Może nawet zacytuję:
"Szanowny Panie!
Zgodnie z opisem na stronie, trwa jej budowa. W obecnej postaci ma ona za zadanie jedynie wstępnie informować o produkowanym asorymencie. Docelowo będzie miała formę i funkcjonalość stony profesjonalnej.
Oczywiście karty katalogowe produktów i zdjęcia też będą zamieszczone.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące treści i formy prezentacji naszej strony docelowej.
Z poważaniem,
mgr inż. Piotr Szatyński"
"Szanowny Panie!
Zgodnie z opisem na stronie, trwa jej budowa. W obecnej postaci ma ona za zadanie jedynie wstępnie informować o produkowanym asorymencie. Docelowo będzie miała formę i funkcjonalość stony profesjonalnej.
Oczywiście karty katalogowe produktów i zdjęcia też będą zamieszczone.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące treści i formy prezentacji naszej strony docelowej.
Z poważaniem,
mgr inż. Piotr Szatyński"
- modelarnia
- 50...74 posty