Co do wkładki gramofonu to wogóle jej nie ma. Mam w domu sprawny gramofon gws-114 Cyryl ze sprawna wkładka, chyba uf 50, bedzie pasowac?Nie chce niepotrzebnie jej wyciągać, żeby niczego nie urwać, hehe.Alan.Z pisze:Gramofon jest nieoryginalny. Wychodzą z niego dwa przewody: ten z prawej to sieciowy, a ten z lewej sygnałowy (dźwięk). Żeby go uruchomić musisz podłączyć go do sieci, a ten drugi przewód wychodzący z niego w gniazdo w radiu gdzie teraz jest jest żółty z czarnym przewodem. Masz dwa głośniki połączone szeregowo. Pewnie odchodzą z nich dwa luźne przewody niebieski i czerwony. No i są też drugie takie wiszące luźno z radia. Połącz czerwony z czerwonym, a niebieski z niebieskim to już będą chociaż podłączone głośniki. A jeżeli z głośników nie odchodzą luźne kable to połącz te przewody z radia do pierwszego głośnika (czerwony z czerwonym, a niebieski z niebieskim). Brakujące lampy to EL84 i EZ80. Są do dostania na Allegro i są niedrogie. Radio uruchom dopiero jak będzie komplet lamp i usuniesz niepotrzebne elementy z chassis takie jak te kondensatory przy przełączniku napięć. Te przewody z białą łączówką, które wiszą obok głośników to chyba było kiedyś zasilanie oryginalnego gramofonu. Żółty z czarnym przewodem to był sygnał z gramofonu. Te kable mogą sobie zostać tylko ułóż je tak by nie przeszkadzały. Na ich miejsce przyjdzie ten czarny sygnałowy z gramofonu. Masz jakieś radio w domu z wejściem gramofonowym typu DIN? Mogłabyś do niego podpiąć sygnał z gramofonu, włączyć klawisz gramofon i sprawdzić czy wkładka z igłą są w porządku (dotykając palcem igły powinny pojawić się szmery i trzaski w głośniku to znaczy, że wkładka jest w porządku). Wyczyść jeszcze styki pod wkładką, bo lubią nie kontaktować (kontakt w sprayu bardzo pomocny przy tym będzie).
Piszecie, żeby najpierw pozbyc się tych wszystkich zbędnych modyfikacji, i już tu leżę, bo ani ja ani mój chłopak nie chcemy się za to brać... lampy dokupię i wmontuję je, ale z całą resztą raczej nie dam rady.
możliwe ze silnik gramofonu nie rusza, bo nie jest podpiety do radia?
Jeszcze raz, dziękuje za zainteresowanie!