blue pisze:jakie sa mozliwosci / dolna granica pasma/ tego trafka gl. ktorego uzyles do testow ?? 230VAC / 50 Hz , to chyba ono doznalo szoku ??Marek
... dolną częstotliwość około 40Hz - wtedy jeszcze pracują zadowalająco.
Przegwizdywałem z ciekawości Exciterka (opis w Fonarze DIY, poz. 6) przy pomocy płyty testowej (20Hz - 20kHz), oczywiście sterując z wyjścia CD (ca 1V) pierwszą połówkę ECC83 za korektorem.
Trzeba przyznać, że całkiem ładnie buczał już od jakichś 40Hz - poniżej tej częstotliwości zaczynał wyraźnie się "łamać".
Nie wiem, czy to była kwestia zejścia do granicy przenoszenia głośnika (GD20/40/8 ) czy trafa - a moze i jednego i drugiego
W każdym bądź razie zbliżanie się do 50Hz było wyraźnie słyszalne w postaci wzrostu głośności, która zaczynała odsłuchowo zmniejszać się tak gdzieś między 4 a 5kHz a potem znowu wzrastać (musiało być tam jakieś "siodło" - głośnik

trafko

), żeby stopniowo słabnąć w okolicy 6 - 7kHz.
Kwestia zastosowania trafek z serii TGp5,5 czy TG2,5 jako sieciowych : całkiem nieźle się spisują - idealne do grzania lamp, używałem niekiedy takich do serwisowego awaryjnego żarzenia lamp ECL86, EL500 i EY88 w naprawianych telewizorach Libra, Saturn i Antares - w czasie "posuchy" na rynku, gdy to zakupienie PCL86, PL504 czy PY88 graniczyło z cudem
Miały tę zaletę, że się nie grzały a lampy miały napięcie grzejnika może ciut, ciut większe niż 6,3V.
Zoltan