Elektrit Kordial Z

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Elektrit Kordial Z

Post autor: frycz »

Ukaniu pisze:Ogrom pracy. Dla mnie jednak dobry stary duch tego radia został zamordowany pastą polerską.
No, to zawsze jest dylemat. Człowiek ma to do siebie że potrafi się zatracić w walce.... Nie na darmo w USA jest termin "przerestaurowany". Z jednej strony radio zapiera dech takie piękne, a z drugiej, cały klimat, patyna, dotyk palców na gałkach, zapachy - to wszystko zostało spłukane, wyczyszczone i spolerowane. Nie ma! A baza była taka ładna. Bez kornika, bez ubytków...

Dobrym sposobem na to jest wyczyścić, przetrzeć szmatką, naoliwić i uruchomić. Niech gra...Słowem - przeczekać ten okres burzy i naporu. I zauważyłem że jak tak stoi i gra to powoli "wrasta" w klimat mieszkania i już po pół roku myśl o takim "totalnym odnawianiu" nie wydaje się już aż tak atrakcyjna, a po roku jest wręcz niedorzeczna...

Wiem bo tak było z moim radiem Kvinta. (oczywiście nie porównuję wartości) ale też przyjemne radyjko... Wyczyściłem, raz drugi i... tak już zostało... :wink:

Pozdr!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
Adar0
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Adar0 »

Może i duch radia został uśmiercony ale wydaje mi się że w renowacji chodzi o to aby rzecz którą naprawiany ma być jak nowa.Jak np. Oglądamy np .stary zabytkowy samochód to raczej nikt nie zostawia zardzewiałej ,tylko wyczyszczonej karoseri i wnętrza z dziurami i mówi że to tak ma być bo duch...zazwyczaj autka wyglądają znacznie lepiej niż opuszczały fabryki ( bo technologia no i podejście osoby do tematu odbudowy dużo większa niż w fabryce )
A to że inni koledzy się z tym nie zgadzają to trudno nie martwię się tym .dla mnie tak miało być i tyle.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Jeśli w oryginale elementy w środku nie były polerowane a zostały wypolerowane to z punktu widzenia zabytku zniszczenie jest większe niż gdyby nic nie robić.
Obracam się w środowisku samochodowym i znam ludzi przywracających stan oryginalny, do tego stopnia że liczy się kolor maziaja na nakrętce oznaczający, że została dokeręcona. Dla nich polerka pod maską to było by świętokradztwo ujmujące więcej niż zardzewiały błotnik. Do zbytku trzeba podchodzić jak do zabytku no chyba, że robi się MTV Pimp my ride.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Adar0 pisze:Może i duch radia został uśmiercony ale wydaje mi się że w renowacji chodzi o to aby rzecz którą naprawiany ma być jak nowa.Jak np. Oglądamy np .stary zabytkowy samochód to raczej nikt nie zostawia zardzewiałej ,tylko wyczyszczonej karoseri i wnętrza z dziurami i mówi że to tak ma być bo duch...zazwyczaj autka wyglądają znacznie lepiej niż opuszczały fabryki ( bo technologia no i podejście osoby do tematu odbudowy dużo większa niż w fabryce )
A to że inni koledzy się z tym nie zgadzają to trudno nie martwię się tym .dla mnie tak miało być i tyle.
Pozdrawiam.
Moim skromnym zdaniem nic nie zostało "uśmiercone". Radioodbiornik został doprowadzony do stanu fabrycznego. Jedynie tkaniny szkoda, ale trudno... Kubki są aluminiowe i poprostu wyglądają po oczyszczeniu tak jak powinny. Przegięciem w tym wypadku byłoby chromowanie kubków. ( a znam takie przypadki z niemieckiego forum). Puryści jedynie mogą negować zamianę oryginalnej politury syntetycznej na organiczną - ale pokażcie mi kogoś w Polsce kto robi skrzynki w syntetycznej politurze...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
ociec
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ociec »

Fiu , fiu cudeńko.
Jak wyglądają radia ze "starymi duchami" to wiemy.
Ale warto choćby dla porównania zobaczyć radyjko w stanie "sklepowym"
Bo chyba tak , przynajmniej w moim wyobrażeniu mogło wyglądać te radio
u schyłku lat trzydziestych na sklepowej półce.
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

Gratuluję ci Kolego Adar0 - ten odbiorniczek to prawdziwy Majstersztyk .Włożyłeś w to pracę mnóstwo czasu , ale efekt końcowy jest wspaniały.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mirabelka »

Przepraszam, że podpiąłem się do tego posta, ale chodzi też o Kordiala. Dokładnie o gałeczki. Mam prośbę do posiadaczy tego radia o zmierzenie średnicy dużej gałki i małej gałki. Potrzebuję takich, a mam w swoich zbiorach całkiem podobne. Może są od Kordiala?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Jest kilka szkół renowacyjnych.Jedni robią na wysoki błysk a inni odlkurzają.Poniewaz NIKT z nas nie wie jak wyglądal Eletrit w epoce na sklepowej półce bylbym oszczędny w wypowiedziach.Na pewno się blyszczal jak psu na Wielkanoc bo taki byl duch epoki.Nie ma co rozdzierać szat bo sam się spatynuje.
Kiedyś restaurowano zabytki aby śladow nie było, nie zawsze szczęśliwie. Obecnie raczej staramy się aby pozostal klimat a ślady konserwacji byly jednak widoczne.Osobiście uważam ze najlepiej jednak że pomiędzy obiema szkołami.
Poważnym problemem jest brak żakardow z epoki i co Koledzy na to? Także przewody w oryginalnym oplocie.Stare zagrażają życiu!
I co na to puryści?Narzekać łatwo.Stare radia sa często zakażone grzybami ,plesniami i Bog wie czym(mysie kupk inp),Renowuję dla naszego Kolegi Eletrita Suprema.Mocz capi nawet po kilkiunasty myciach i gotowaniachc elementów.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Fajnie, że kolega Tomasz skomentował efekt pracy kolegi Adara, ale ponawiam prośbę o pomiar średnicy gałek w Kordialu.
Andrzej
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Pewnie puryści wystraszyli.
Pozdrawiam tomasz
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Mirabelka pisze:Fajnie, że kolega Tomasz skomentował efekt pracy kolegi Adara, ale ponawiam prośbę o pomiar średnicy gałek w Kordialu.
Andrzej
Jak wrócę z sanatorium to pomierzę :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: krzysztof310 »

Mimo Waszych negatywnych wypowiedzi to mi się radio bardzo podoba i chciałbym mieć je w swojej kolekcji.
navi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: navi »

Pomierzyłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki. O to chodziło.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

Całkiem przypadkiem trafiłem na ten wątek. Radio, którego dotyczy jest od około roku wystawiane do sprzedaży w cenach powyzej 3000zl. Oczywiście że względu na cenę i sposób renowacji mnie nie intetesuje ale teraz widzę jak wyglądało i jak bezpowrotnie zostało zniszczone :(