Telewizor Ametyst

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Post autor: geguś »

Witam :)
Hmm, mam schemat Algi 2, nawet orginał, tyć mocno zfatygowany i trochę zabawy przy nim będzie. Ale coś wymyślimy :D.
geguś

No to robi się :D
Jak to jest mało czytelne, to scan mogę wysłać w naturze.

Ps. Zmieniłem na zipy, bo cosik nie widać załączników :(
Załączniki
1.zip
(115.26 KiB) Pobrany 135 razy
2.zip
(116.63 KiB) Pobrany 199 razy
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Dzięki stary !!!!!!!!! Dwa lata szukałem właściwego schematu. Wreszcie jest ten odpowiedni. Jak widać nie ma prawie żadnej różnicy pomiędzy Algą 2, a Algą 21. Różnica polega na braku głowicy UHF w odbiorniku Alga 21 i zdaję się nieco innym podłączniu zasilacza, od zasilacza wychodzi przez to więcej przewodów. Za parę dni biorę Algę 21 w obroty !
geguś

maciej_333 pisze: Różnica polega na braku głowicy UHF w odbiorniku Alga 21 i...
A widzisz, ja też kiedyś miałem Algę bez głowicy UHF, tylko 12 kanałów, a schemat dostałem taki (znaczy mój tato taki dostał :):)).
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Właśnie ruszyłem z Algą... Może coś kiedyś z tego wyjdzie ?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Alek pisze:wetknąłeś antenę i kręciłeś bębnem głowicy? Chyba na 11 kanale winien odebrać jedynkę. I czy w ogóle reaguje na obracanie bębnem głowicy?
Jedynka na kanale 11 jest akurat w Warszawie, z PKiN. W innych regionach Polski to już raczej nie...
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Ja też miałem Ametysta!

Post autor: Rafał »

Wykaz stacji telewizyjnych znajdziesz w tym linku: http://radiopolska.pl/wykaz/polskatv.php Generalnie w "dwunastce" mieści się jedynka ale gdzieś nadaje także dwójka, trójka, a nawet TV4 i Polsat. Odnajdź się w spisie :idea:

U mnie Ametyst użytkowany był przez ponad ćwierć wieku :!: Najpierw w domu, a potem krótko jeszcze na działce. Długi żywot być może w znacznym stopniu zawdzięczał ulokowanemu w parterze domu dużemu punktowi ZURT. Sprzęt, jak i wszystkie chyba ówczesne wyroby elektroniczne należał do wysoce awaryjnych i trafiał tam dość często. Widok wypożyczonego z warsztatu gustownego wózeczka i stojącego w kolejce do windy z kolejnym "pasażerem" nie był niczym niezwykłym. Doczekał przemian ustrojowych i niestety likwidacji punktu ZURT :( Fachowcy tak od razu co prawda nie wyginęli ale pojawił sie problem z częściami. Decydujący okazał się problem ze znalezieniem nowego przełącznika kanałów do wymiany. Próba przeszczepu z innego egzemplarza niestety się nie powiodła :cry:

Być może mam gdzieś jeszcze instrukcję obsługi i schemat ale nie jestem pewien, czy nie zostały one aby wyrzucone w ramach jakiśch porządków :?
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

k24 pisze:Obok lampy PFL 200 jest rezystor 3.3k 6W(R125),najprawdopodobniej ma przerwę.Była to bardzo częsta awaria w tych tv.
I jeśli pamięć mnie nie myli to przy walnięciu tego rezystora pojawiały się w górze ekranu powroty..
IdeL
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Mój Ametyst?

Post autor: Rafał »

Na Allegro odnalazłem takiego Ametysta, jaki stał w domu. Opis w którym podkreślono problem z przełącznikiem kanałów powoduje, że nie wykluczam, że to nawet i ten sam :shock:

Absolutnie nie zachęcam do zakupu :wink: : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86180350

W swoim czasie wyglądał bardzo "nowocześnie" - dziś razi dużą iliością plastiku. Jest taki nie dość retro. Skrzynka jest jednak oczywiście drewniana.
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Na początku lat 70 sporo się nabiegałem po warszawskich bomisach,żeby takiego Ametysta sobie złożyć.W tym czasie, telewizor ten swoim wyglądem znacznie odbiegał od odbiorników produkowanych wcześniej.
A tak na marginesie,takiego Ametysta mam w garażu i jakby ktoś chciał się nim pobawić,to chętnie mogę go udostępnić.(za dużą kasę - 0,00 zł i oczywiście odbiór osobisty).Poza brakiem pokrętła dostrojenia przełącznika kanałów,jest kompletny i jak przystało na taki zabytek,dosyć mocno zakurzony.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

jeżeli o AMETYSTACH
mam serwisówki do AMETYST 102
AMETYST 105,6
jeżeli komuś potrzebne
ODPOWIEDZ