Pokój audiofila.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Pokój audiofila.
djivo - dziękuję za wyjaśnienia
W tej "pięciolatce" jest remont mojego salonu... stąd moje zainteresowanie. Zaintrygowałeś mnie...
W tej "pięciolatce" jest remont mojego salonu... stąd moje zainteresowanie. Zaintrygowałeś mnie...
Nie wyobrażam sobie mojej podłogi bez tego.......
Nie wspominając o tym że lubię B.Głośno słuchać.(sąsiedzi mieszkam w bloku-imprezy)...
Nie tylko jednym wzmacniaczem gram w jednym momencie i nie jednym zestawem kolumn na raz a pokój jest nie wielki...
Z racji kiedyś wykonywanego zawodu-słucham od Techno House - Disco - muzyka poważna - Jazz - i inne wynalazki.
Chyba nigdy nie nauczyłem się tylko Heavy-Metalu ale może nic straconego
(jak na razie to dla mnie tam wszystko się zlewa - nie lubię hałasu takiego w którym nie jestem w stanie odróżnić jednego dźwięku od drugiego tzn: mam na myśli takiej muzyki w której pomiędzy jednym brzmieniem a drugim jest hałas i warkot.....
Chyba ogólnie to lubię słuchać ciszy pomiędzy dźwiękami....
Nie wspominając o tym że lubię B.Głośno słuchać.(sąsiedzi mieszkam w bloku-imprezy)...
Nie tylko jednym wzmacniaczem gram w jednym momencie i nie jednym zestawem kolumn na raz a pokój jest nie wielki...
Z racji kiedyś wykonywanego zawodu-słucham od Techno House - Disco - muzyka poważna - Jazz - i inne wynalazki.
Chyba nigdy nie nauczyłem się tylko Heavy-Metalu ale może nic straconego

Chyba ogólnie to lubię słuchać ciszy pomiędzy dźwiękami....

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Techno to ja mam przed każdymi świętami - osiedlowy trzepak stoi jakieś 15m od mojego okna 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Miałem do czynienia z takimi "pływajacymi"podłogami i moje wrażenia fatalne.Nie mogłem po tym chodzic w obawie o obalenie sie.
Opisana sytucja typowa dla ałdyjofilstwa.Drogo i bele jak.
Ileż się naoglądałem wspaniałego sprzętu w piwnicznych bunkrach.Koszmar!A nad tym wszystkim projektor TV wielkosci boiska do tenisa.
Pozdrawiam T
PS Platonki do jajeczek niezastąpione Panowie ale wtedy zostajemy albo rozwodnikiem albo kawalerem.Nie ma przebacz.
Opisana sytucja typowa dla ałdyjofilstwa.Drogo i bele jak.
Ileż się naoglądałem wspaniałego sprzętu w piwnicznych bunkrach.Koszmar!A nad tym wszystkim projektor TV wielkosci boiska do tenisa.
Pozdrawiam T
PS Platonki do jajeczek niezastąpione Panowie ale wtedy zostajemy albo rozwodnikiem albo kawalerem.Nie ma przebacz.
Chrzan moja podłoga nie pływa jeśli o to chodzi gąbka jest o bardzo zbitej strukturze.
Chodzi się wygodnie jeszcze wygodniej się siedzi lub śpi.
Chodzi się wygodnie jeszcze wygodniej się siedzi lub śpi.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
No to napisz że na wojłoku.Ale kto to dziś pamięta takie piękne słowa.
T
PS Gąbka to nie wojłok ale także wspaniale tłumi.Dla nie wiedzących wojłok to gruby zbity filc.Ale gdzie go dostać?
T
PS Gąbka to nie wojłok ale także wspaniale tłumi.Dla nie wiedzących wojłok to gruby zbity filc.Ale gdzie go dostać?
Aktualnie można to kupić jako pianomat. http://www.pianomat.pl/aktualnosci
Zapewnia wysoki komfort akustyczny
Podkład Pianomat wycisza każde pomieszczenie. Wykończenie podłogi standardową wykładziną dywanową nie zapewnia ochrony przed przenoszeniem dźwięków. Przeprowadzone badania wykazały, że stosowanie Pianomatu wyraźnie poprawia izolacyjność akustyczną stropu od dźwięków uderzeniowych (dla Pianomatu 5mm ∆Lw=34dB, dla Pianomatu 10mm ∆Lw=44dB)
Ja mam ten 10mm gruby.
Zapewnia wysoki komfort akustyczny
Podkład Pianomat wycisza każde pomieszczenie. Wykończenie podłogi standardową wykładziną dywanową nie zapewnia ochrony przed przenoszeniem dźwięków. Przeprowadzone badania wykazały, że stosowanie Pianomatu wyraźnie poprawia izolacyjność akustyczną stropu od dźwięków uderzeniowych (dla Pianomatu 5mm ∆Lw=34dB, dla Pianomatu 10mm ∆Lw=44dB)
Ja mam ten 10mm gruby.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dywan nie daje praktycznie nic...

(http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php)
Jak widać w zakresie najniższych częstotliwości lepsza jest nieotynkowana ściana...

(http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php)
Jak widać w zakresie najniższych częstotliwości lepsza jest nieotynkowana ściana...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
No ale nie przyznasz chyba, że lepszy będzie dywan, niż brak dywanu 
Przesadne wytłumienie pomieszczenia też nie jest dobre.

Przesadne wytłumienie pomieszczenia też nie jest dobre.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zwykle jako "wytłumienie" uznaje się opanowanie średnich i wysokich częstotliwości - bo to jest tanie, łatwe i od razu słyszalne. W tym sensie nadmierne wytłumienie środka i góry w stosunku do dołu (dół najczęściej w ogóle nie jest ruszony) jest szkodliwe, nawet bardziej niż "nicnierobienie". W dodatku góry i środka nie musimy wyłącznie tłumić, można też rozpraszać, z dołem się to nie udaPiotr pisze:Przesadne wytłumienie pomieszczenia też nie jest dobre.

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wbrew temu co jest w tabelce, absorbery na bazie wełny mineralnej w rogach pokoju, porządkują bas i jest spora różnica na plus... Z dywanem podobnie...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W moim przypadku dywan pod fortepianem to jedyny sposób na w miarę bezkonfliktowe życie z sąsiadami.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dlaczego "wbrew"? Wełna mineralna ma bardzo dobre właściwości w zakresie niskich częstotliwości - dywan zresztą też, ale musiałby być tak gruby i twardy jak wełna... Tak więc "z dywanem podobnie" oznacza gruby dywan zwinięty ciasno i ustawiony w kącie?dolphin123 pisze:Wbrew temu co jest w tabelce, absorbery na bazie wełny mineralnej w rogach pokoju, porządkują bas i jest spora różnica na plus... Z dywanem podobnie...

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Sądzę, że większe znaczenie ma tu tłumienie drgań mechanicznych, przenoszonych na podłogę, niż jakiekolwiek własności akustyczne dywanu. Ale jak działa, to się nie czepiam.Piotr pisze:W moim przypadku dywan pod fortepianem to jedyny sposób na w miarę bezkonfliktowe życie z sąsiadami.
-
- 6250...9374 posty
Koledzy, nie na skróty, domek na odludziu i można dokazywać......