Wzmacniacz na 2xEL84 i ECC85(ECC83)

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Re: Wzmacniacz na 2xEL84 i ECC85(ECC83)

Post autor: kerm »

Dzięki jutro tak zrobię i napisze co i jak z tym trafem oraz porobię coś z tym moim schematem to mi powiesz czy wszystko dobrze myślę i rozumuje :D Więc chyba zastosuje to 4 rozwiązanie jak się uda oraz wartości ze schematu z tamtej strony.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Bardzo Cię proszę abyś korzystał z opcji dodawania załączników. Przerobiłem Twoje posty w taki sposób, że teraz nadają się do czytania. Dołączanie linków do zewnętrznych fotografii o rozmiarach przekraczających wymiary okna Forum "rozwalają" cały wątek - po prostu rysunki nie mieszczą się w oknie Forum i wielu Użytkownikom na taki widok przechodzi ochota uczestniczenia w dyskusjach :( . Dodatkowo, zewnętrzne linki są często nieczynne i przeglądający wątek zamiast fotografii i schematów ogląda puste "placki" :? . Nie obawiaj się o miejsce na serwerze Trioda - jest go naprawdę dużo. Możesz dodawać załączników ile tylko chcesz :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za zwrócenie uwagi będę się stosował do zaleceń :D Co do tego QUAD'a to będę się bawił w późniejszym czasie, ale odkryłem inny problem wzmacniacz z podłączonym np. telefonem i potencjometrem odkręconym na max nie buczy nic nie słuchać, lecz po opięciu telefonu wzmacniacz dosyć głośno buczy dokładnie to słuchać chyba transformator tzn przeddźwięk z sieci. Nie wiem co może być tego przyczyną przewody sygnałowe są bardzo dobrej jakości ekranowane stalowym oplotem, a przewody od żarzenia są skręcone i odsunięte jak najdalej od przewodów sygnałowych transformator też jest dosyć daleko od sygnału. Co może być przyczyną takiego efektu ? czy taki stalowy oplot z przewodów sygnałowych muszę uziemić ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

kerm pisze:czy taki stalowy oplot z przewodów sygnałowych muszę uziemić ?
Noo... To znaczy połączyć z masą, najlepiej blisko wejścia. Inaczej ekran nic nie daje.
A oplot, czyli ekran powinien być raczej miedziany. Skąd wziąłeś przewody ekranowane stalą? Brzmi jak pancerz od linki np. hamulca rowerowego ;)
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Przewod ten byl kiedys czescia sondy pewnego urzadzenia ktore bylo dosyc czule i przedod ten byl ekranowany stalowym oplotem. Jutro to podepne do masy i zobacze czy to cos da. Sorry za brak polskich znakow ale pisze z telefonu.
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Wielkie dzięki umasiłem ten oplot + dodatkowo transformator i taką dużą blachę stalowa które służy jako spód wzmacniacza oraz w części obudowałem transformator stalową płytą i już też podpoiłem do masy i buczenie zmalało da takiego minimum że je tylko delikatnie słuchać w głośnikach lecz tego już chyba nie usunę bo mam normalny transformator, a nie toroidalny w wersji Audio :(
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

To nie kwestia transformatora tylko prowadzenia masy. Jak jest dobrze to dobrze :)
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Już wiem co jest nie tak okazało się że mam słabej jakości przewód chinch jack i po jego odłączenie i zostawieni samych gniazd chinch szumy stają się jeszcze słabsze. Więc muszę kupić lepszy kabel. Okazało się także że lampa ecc83 zbiera jakieś śmieci bo gdy zbliżam do niej dłoń to buczenie się wzmaga. Mam jedno pytanie jedynym sposobem się tych szumów co zbiera lampa to zakup nowej podstawki z ekranem i umasienie go, czy można to zrobić w jakiś iny sposób żebym nie musiał zakrywać lampy ?
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Mam jeszcze jedno pytanie czy duża będzie różnica w dźwięku jeżeli będę stosował kolumny 8ohm przy takich transformatorach głośnikowych ? Czy stanie się coś innego ? Czy kategoryczny muszę używać kolumn 4ohm ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

kerm pisze:Mam jeszcze jedno pytanie czy duża będzie różnica w dźwięku jeżeli będę stosował kolumny 8ohm przy takich transformatorach głośnikowych ?
Tak
kerm pisze:Czy kategoryczny muszę używać kolumn 4ohm ?
Inaczej nastąpi niedopasowanie, wzrost zniekształceń, spadek mocy, przesunięcie pasma...
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

To jest dziwne bo mam kolumny 8ohm na których słucham od początku i nic żadnych zniekształceń przynajmniej ja ich nie słyszę oscyloskop też nic starszego nie pokazuje nawet przy potencjometrze odkręconym na makasa dźwięk jest naprawdę bardzło ładny i miły dla ucha porównywałem z WSH-110 i Sony TA-333. A jak podłącze kolumny 4ohm nie słyszę jakiejś zmiany dźwięku :D
saico

Post autor: saico »

Bo to jest niedopasowanie w górę natomiast niedopasowanie w dół daje takie efekty jak opisano wcześniej i do tego skraca żywot lampy. Jeśli zastosujesz wyższe napięcie anodowe niż podają w katalogu EL84, to owszem możesz zastosować wyższe Ra transformatora podpinając np. głośnik o większej impedancji.
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Witam, wracają do strych rozważań to mam już kolumny Summit (HECO) HS 708 które są 4ohm więc już nie mam nie dopasowania :D Ale mam teraz inne pytanie czy mogę do istniejącej aplikcji zastosować lampę AZ12 zamiast prostownika selenowego którego akurat teraz używam do wyprostowania napięcia ?? Mam w środku transformator który ma dwa uzwojenia wtórne więc nadaje się pod taką lampę :D Na wyjściu ma on nieco ponad 300V. Więc czy mogę ja tam porostu zastosować czy muszę usuwać kondensatory filtrujące bo gdzieś czytałem ze może być ich aż tak dużo ile mogę zostawić ??

EDIT:
Jeszcze jedno czy lampie zaszkodzi żarzenie 6,3V ??
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Po pierwsze AZ12 to lampa bezpośrednio żarzona, więc potrzebujesz osobnego uzwojenia do jej żarzenia (rymuje się nawet). Transformator zasilający ma takie?
Awatar użytkownika
kerm
50...74 posty
50...74 posty

Tak ma ona dwa uzwojenia do zarżenia każde po 6,3V.
ODPOWIEDZ