Dym z trafa sieciowego do JTM45
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Dym z trafa sieciowego do JTM45
środkowe i PE były przylutowane do tych złotych konektorów w czerwonym i żółtym kółku. żarzenie oba końce do najpierw do żarówki a potem do reszty lamp. Zielonymi kółkami zaznaczyłem te dwa bolce o które mi chodziło, czy ma znaczenie który koniec do neutralnego a który do gorącego. Wiem, że bałagan, ale od bałąganu nie palą się trafa. Korzystałem tylko z layoutu, ale ceriatone to sprawdzone źródło, wielu ludzi na YT ma od nich piece.
Niezła masakra w tym wzmacniaczu. Ja nie jestem w stanie połapać sie co jest do czego.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A czy przed podłączeniem jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego do prądu zawsze sprawdzasz gdzie jest gorący a gdzie neutralny i odpowiednio przekładasz wtyczkę?Rolbista pisze: Zielonymi kółkami zaznaczyłem te dwa bolce o które mi chodziło, czy ma znaczenie który koniec do neutralnego a który do gorącego.
Żebyś się nie zdziwił...Rolbista pisze:Wiem, że bałagan, ale od bałąganu nie palą się trafa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To jest piękne...
MSPANC.
MSPANC.
'All the stars in the north are dead now.'
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Zawsze fascynuje mnie jak w ogóle można poprawnie uruchomić urządzenie w ten sposób, na dobrą sprawę nie znając zasady jego działania...Rolbista pisze:Korzystałem tylko z layoutu [...]
Ta, wiedziałem, że tak będzie, nie możecie napisać czy wam się kiedyś coś takiego przydarzyło, czego szukać, co zmierzyć, co to może powodować, jakieś hipotezy, a nie beka. Poprzednio złożyłem piec z Ceriatone wg layoutu i ruszył bez gadania, więc nie mówcie, że to bez sensu. Internet... Jak mam spadać to powiedzcie i usuńcie temat, koniec pieśni.
A może odpalił go jak niektórzy bez ustawionego biasu... bo po co go ustawiać, albo wogóle montować układ za niego odpowiedzialny. No i nie wydaje mi się aby był taki bałagan na planie z którego kolega korzystał...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A co można doradziś komuś, kto bezmyślnie składa według layoutu? "Sprawdź to żółte z lewej" ?Rolbista pisze:Ta, wiedziałem, że tak będzie, nie możecie napisać czy wam się kiedyś coś takiego przydarzyło, czego szukać, co zmierzyć, co to może powodować, jakieś hipotezy, a nie beka. Poprzednio złożyłem piec z Ceriatone wg layoutu i ruszył bez gadania, więc nie mówcie, że to bez sensu. Internet... Jak mam spadać to powiedzcie i usuńcie temat, koniec pieśni.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Chociażby. Poza tym bez przesady, wiem co to żarzenie, anoda, siatka itd. Nigdy wam się nic nie fajczyło?
Jasne, ze sfajczylo. Mi się sfajczyło trafo wyjściowe, a że byłem tak zielony jak ty (to był mój pierwszy wzmacniacz) to też szukałem i skutku i przyczyny kilka dni.
Może powinienem przeformułować moje pytanie: jak musiałby być podłączony transformator, żeby jedna strona z pierwotnym i żarzeniem 6,3V zaczęła się grzać i lekko dymić? Zwarte zwoje wewnątrz? Coś w zasilaczu zwarte do ziemi? Zapomniałem dodać, że lampy się żarzyły, jak dla mnie normalnie, kt66 i ecc83 niezbyt mocno, GZ34 troche bardziej. Piny na podstawkach są ok, polaryzacja diod i kondensatorów sprawdzam raz po raz i są ok. No i co z tymi odczytami napięć, jak czytam ten artykuł geocities co wkleiłem linka, to tam stoi, że żarzenie powinno dawać 6V albo troche więcej bez podłączonych lamp, żarzenie 5V tak samo powinno bez podlaczenia dawać 5 lub wiecej, ale oba dają ok 1 V mniej. Co o tym myśleć? Chce po prostu mniej wiecej określić prawdopodobne miejsce problemu, bo teraz to nie chce nic podłączać ani mierzyć, żeby nic daleje nie uszkodzić.
A na jakim zakresie miernika mierzysz te żarzenie? Jakie masz napięcie w gniazdku?
Za pierwszym razem jak zaczeło się dymić - co miałeś podłączone?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Napięcie mierze na zakresie 750V prąd zmienny, przy pierwszym włączeniu miałem podłączone wewnątrz wszystko, gitara do wejścia, paka do wyjścia 8ohm, wszystkie lampy włożone. Chcę też powiedzieć, że trafo głośnikowe jest zimne, nic się z nim nie dzieje, tak samo z dławikiem.
Na zakresie 750V mierzyłeś napięcie żarzenia? Nie masz innego zakresu?