MG BASS 200 problem z końcówką mocy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Re: MG BASS 200 problem z końcówką mocy

Post autor: endrju »

Po miesiącu wzmacniacz wrócił do mnie.... problem ten sam, bias galopuje do 200mA. Marek Gierszewski twierdzi że to wina zasilacza biasu, ale napięcie zasilacza nie zmienia się. Dwie lampy tej samej połówki sygnału czerwienieją. Przecież tam jest tylko lampa, dwa rezystory trafo głośnikowe i zasilanie. Doprawdy zwątpiłem w swoją wiedzę. Może ktoś ma jakiś pomysł? Czy zbyt wysoki prąd spoczynkowy ( zamiast 35 było 45 mA , z tym że 40 mA jest jeszcze wg wzorów dopuszczalne) może wykończyć lampy w kilka dni?
o-----c

Post autor: o-----c »

Jakie wartości maja rezystory upływowe siatek sterujących i ich stoppery? KT88/6550 są b. podatne na oscylacje "od strony siatek sterujących". Zwykle lubi to powodować narastanie prądu siatek sterujących i w następstwie samoprzebiasowanie. Pomocne mogą być małe kondensatory bezpośrednio od siatek S1 do masy (lub bezpośrednio do katod), powiedzmy z przedziału 100p do 470p (poeksperymentować).
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Powodem takich problemów jest najczęściej upływność kondensatorów sprzęgających - działa dobrze trochę i potem napięcie biasu maleje, jak zaczyna się "przedostawać" na siatki lamp mocy dodatnie napięcie przez te kondensatory. One są pierwsze do wymiany w w takiej sytuacji.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję za podpowiedzi. Dopiero teraz poprawiłem sieć i mam dostęp do internetu. Oczywiście kondensatory były sprawdzane, a dla pewniści wymienione na nowe. Problemem okazał się zasilacz biasu. Z czasem spadało napięcie co powodowało wzrost prądu, a wzrost prądu niszczył lampy. Jedna lampa niestety została uszkodzona. Po wymianie i zreperowaniu zasilacza, wzmacniacz znakomicie zagrał na sobotnim koncercie. Teraz mam nadzieję, ze już do mnie nie powróci.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

To dobrze, że się udało naprawić, w końcu wzmacniacz basowy to najważniejszy sprzęt ;) - tylko nie bardzo rozumiem, bo przecież pisałeś, że "Marek Gierszewski twierdzi że to wina zasilacza biasu, ale napięcie zasilacza nie zmienia się" - to znaczy jak się zepsuł?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Kiedy już padły lampy napięcie pozostało niezmienne , a tylko prąd narastał. Z nowymi lampami było tak ,że przez jakiś czas było wszystko ok, a potem napięcie spadało i prąd narastał. Nie szukając winnego elementu, przelutowałem zasilacz biasu dając nowe części.... wzmacniacz po wyregulowaniu prądu , był włączony 4 godziny... a potem trafił bezpośrednio na koncert. Obecnie działa poprawnie.
ODPOWIEDZ