Ja w moim 2 kanałowym będę miał tak, że kanał clean nie ma potencjometru volume, bo uważam go za zbędny. Kanał drive posiada potencjometr volume. Wyjścia poszczególnych kanałów trafiają do układu przełączającego, następnie na pętlę efektów, a wyjście pętli na główny master volume. Potencjometry volume w każdym kanale służą do ustawienia głośności pomiędzy kanałami. Główny master volume służy do regulacji głośności całości. Moim zdaniem takie rozwiązanie zapewni dobre warunki pracy pętli.
Może ktoś bardziej doświadczony zaproponuje coś innego
edit:
W moim wzmacniaczu będzie pętla zbudowana na tej płytce. Nie będzie jednak potencjometru mix i opcji równoległej. Praktycznie zawsze korzystałem z szeregowej pętli.
Dodaję jeszcze poprawione PCB pętli. Zostały poprawione odległości między padami oraz zostało dodane miejsce na rezystor 2M2, który w moim atomie usunął delikatny stuk przy włączaniu pętli.
Pozdrawiam
Razor89 pisze:że kanał clean nie ma potencjometru volume, bo uważam go za zbędny. Kanał drive posiada potencjometr volume.
Razor89 pisze:Potencjometry volume w każdym kanale służą do ustawienia głośności pomiędzy kanałami.
Wiec w koncu jak to ma wygladac?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
W kanale clean nie ma typowego potencjometru volume. Gain robi za volume. Wypowiedź dotyczyła sytuacji ogólnej w przypadku kilku kanałów. Wyraziłem się trochę niejasno
Wrzucam przerysowane płytki. Teraz wyglądają znacznie lepiej pod względem estetycznym. Są dwie wersje do wyboru: ECC83 lub 6N2P.
Chciałem zrobić płytkę z potencjometrami i gniazdami do wlutowania. Jednak zwiększyło by to dość znacznie szerokość PCB, więc aktualnie nad tym nie pracuję.
Witam, jako zainteresowany budową pętli z użyciem lampy 6n2p mam prośbę o zamieszczenie pliku .lay lub .pdf z widokiem soldermaski.
Pozdrawiam, Czarek.
Odgrzewając temat- mam jeszcze prośbę do kolegów, którzy wykonali pętlę o zamieszczenie zdjęcia zmontowanego układu z widokiem na połączenia we wzmacniaczu. Pozdrawiam, Czarek.
Witam !
Zmontowałem Atom 5W na płytkach PCB Marvel. Gra całkiem fajnie . Chciałem dołożyć pętlę z tego wątku .
Mam pętlę na 6N2P niestety nie chce działać. Pominołem przekażnik podłaczyłem dwu sekcyjny przełacznik tak jak na schemacia. Nie miałem 2x 470n /400V wstawiłem 680/630V. Gdy wpinam w pętlę efekt i ją załączam wzmacniacz gra prawie tak samo jak by efektu nie bylo. Połaczenia sprawdzałem napięcia wysokie i żarzenia dochodzą. Czy ktoś może wypowiedzieć się czy to wina tych kondensatorów czy problem tkwi gdzie indziej ?[img]
.
PS
Jeden przewód od potencjometru send był odłączony teraz potencjometry w pętli działają ale wrażenia odsłuchowe z podłączonego PODXT nie są zadawalające.
Brakuje średnich i niskich tonów. Gitara na samym wzmacniaczu brzmi o niebo lepiej...