Jaki prąd jałowy (bez obciążenia)...

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Jaki prąd jałowy (bez obciążenia)...

Post autor: _idu »

Locutus pisze:
Valdi5 pisze:Problem mają taki, że podczas włączenia do sieci czasami ( w większości ) "wyrzucają" bezpiecznik 16A.
Jeżeli bardzo nie chcesz softstartu, spróbuj podmienić wyłącznik nadprądowy na 'zwłoczny' C16.
Jest jeszcze klasa D jak C będzie "wyrzucać".
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ja ostatnio nawijałem pod El34 ale że nie miałem odpowiedniego drutu na uzwojenie pierwotne dałem 0.8mm rdzeń na tabliczce znamionowej miał napisane 250W więc d-owinąłem wtórne i anodowe.
I wyszło coś pod 6S33S w SE :)

Bez obciążenia na watomierzu pobiera 7 W czy to dobrze - tyle samo pobiera samo pierwotne którego nie ruszałem?
Czy wszystko jest okay nawinięte ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
marekzi
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: marekzi »

Odpowiadając na pytanie z tematu powiem, że transformator sieciowy o mocy rzędu 1kVA powinien mieć prąd biegu jałowego w granicach około 10-15% prądu znamionowego (pod obciążeniem).
Tyle, że mogą tu być spore odchyłki, zależne od rdzenia, wykonania, przeznaczenia (kat. klimatyczna) itp. Im moc transformatora niższa, tym ten prąd (procentowo) jest większy.
Np. przyjmuje się, że minimalne wymiary transformatora uzyskuje się przy indukcji, przy której prąd ten wynosi ok.30-80% prądu znamionowego - takie prądy zwykle stosuje się dla bardzo małych transformatorów, ale jeśli straty w rdzeniu mają być równe stratom w miedzi przyjmuje się, że ten prąd wynosi 10-20% wartości nominalnej
To tak dla potomności, gdyż temat jest i być może ktoś będzie szukał odpowiedzi.

Co do prądu udarowego wybijającego bezpieczniki - tylko softstart pomoże. I zwykle zalecany jest dla toroidów już od mocy 200-500VA (w zależności od wykonania, bezpieczników), dla rdzeni składanych z kształtek te moce są trochę wyższe.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Dzięki za odpowiedzi,

zastosowałem softstart i po problemie.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
ODPOWIEDZ