Budowa: Mesa Mark 2c+

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Budowa: Mesa Mark 2c+

Post autor: bulabla »

Witam - obudowa prezentuje się zawodowo . Napisy wykonane sitodrukiem ? ( raczej widać że tak :) . Powrócę do ceny ile mogło by teoretycznie kosztować wykonanie chasis w takim stylu . 300, 500 ? Czy płytki to jakiś diy kit z ebaya czy zrobione w firmie ? Pozdrawiam
Cinas
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: Cinas »

Wszystko oprócz ceny opisałem w poprzednich postach. Chassis jeżeli miałbym robić to 400zł.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Cinas pisze:Jednak technologii nie znasz. Ja do wczoraj myślałem tak jak ty. Ale okazuje się że sito nie jest jednorazowe. Po użyciu zmywa się starą emulsję, nakłada nową i sito można ponownie naświetlić innym wzorem.
Zapewniam cię, że technologię znam (nawet lata temu raklem machałem), powyżej napisałeś, że wykonanie podobnej obudowy to wydatek kilkuset zł a ja jedynie kombinuję, jak można obniżyć koszty. Jeśli w końcu skompletuję odpowiednie narzędzia, to nigdy nie wykonam chassis jednostkowo, ustawienie np. prasy trochę minut zajmuje, późniejsze uderzenie stemplem czasowo pomijalne, mając dostęp do taniej (np. odpady) blachy, można wykonywać (niemalowane) chassis na skład, kupiec się z czasem znajdzie.
Cinas
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Chassis robię zawsze pod konkretny wzmak. Zaczynam rysować dopiero jak zgromadzę wszystkie części i wykonam płytki. Wtedy dopiero mierzę wszystko i nanoszę na projekt. Tak wykonana szaska nie wymaga żadnych wierceń i dodatkowej obróbki. Jest przemyślana w fazie projektu dzięki czemu wszystko do siebie pasuje. Laser jest o wiele bardziej precyzyjny niż wiertarka. Poza tym szaski robię z kwasówki. Obróbka skrawaniem kwasówy jest upierdliwa. Jeżeli mówimy o kosztach to jest mi w sumie bez różnicy czy chassis mnie kosztuje 50 drożej czy taniej bo w porównaniu z resztą kosztów to na prawdę mało. Już raz zrobiłem sobie wzmacniacz budżetowo i tak mnie to wkurzało (użycie lipnych komponentów i kiepska słabo wykonana szaska), że zrobiłem ten wzmak od nowa. Wychodzę z założenia, że jeżeli poświęcam 2 miesiące na wzmacniacz to głupio jest się przekonać po tym czasie, że on słabo działa lub że mi się nie podoba. Większość wzmaków robiłem dla siebie. Dopiero potem jak zrobiłem taki, który mi bardziej pasował to poprzedniego spieniężałem.
Oto dla czego nie robię szasek na zapas, bo jest mało prawdopodobne, żebym ich użył w kolejnym projekcie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Ja też staram się podobnie robić chassis, ostatecznie otwory pod płytki można wywiercić samemu. Sitodruku u mnie w miejscowości raczej nie ma(jeden człowiek, który zawiesił działalność, jednak jest chociaż kogo się poradzić),ta forma nadruku jest nieopłacalna na jedną sztukę, dlatego... kupiłem sobie sam sito etc.
Załączniki
Sito.jpg
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Super. A możesz się podzielić szczegółami wykonania takiego sitodruku w domowych warunkach?
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

W sumie i mogę i nie mogę, bo jeszcze wszystko przede mną, więc nie będę wciskał kitu jaki to ze mnie drukarz. Po pierwsze trzeba mieć to co na zdjęciu, dalej farbę odpowiednią do danego materiału na jaki chcesz ją nakładać, wielkość oczka w sicie pod farbę i wielkość druku(nie każda farba przejdzie, przez małe oczka). Następnie emulsja światłoczuła, do niej żarówę, o odpowiedniej mocy do naświetlania, ramę, na której będzie sito, w czasie naświetleń. Potem ramę do uchwytu sita, i ramę do umocowania, obiektu na którym będzie przenoszony nadruk w tym przypadku chassis. Ramę będę spawał u kolegi(chyba sam) wcześniej kupię kształtowniki metalowe. zapomniałem dodać że rakla musi mieć odpowiednią gumę - silikon do farby, aby rozpuszczalnik będący w farbie nie rozpuścił tejże gumy. Reszta myślę wyjdzie w czasie. No i w domu bym tego nie proponował robić bo wiadomo farba i inne pierdoły - równa się syf + ramy muszą mieć swoje wymiary, dlatego trzeba mieć jakieś pomieszczenie do tego. Ogólnie nie jest to jakaś filozofia wschodu, ale zawsze idzie coś spier-olić.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Ostatnio zmieniony pt, 13 stycznia 2012, 18:38 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

lukasz_t pisze:Ja też staram się podobnie robić chassis, ostatecznie otwory pod płytki można wywiercić samemu. Sitodruku u mnie w miejscowości raczej nie ma(jeden człowiek, który zawiesił działalność, jednak jest chociaż kogo się poradzić),ta forma nadruku jest nieopłacalna na jedną sztukę, dlatego... kupiłem sobie sam sito etc.
Witam , ciężko ocenić taką kalkulację - gdzie kolega pisze ,że wykonanie chasis z sitodrukiem wyniosło by ok 400zł ( chyba że ta cena 400zł , którą podał kolega jest bez malowania i sitodruku :) - ale kto by dał 400zł za kawał blachy ) . Trudno mi ocenić wydatek kupna sprzętu do sitodruku - na allegro widzę że rama z sitem kosztuje 150zł , folia 200 sztuk to 200zł . Preparaty , żarówa itd dalsze koszty( koszty jakie podałem nie są zapewne dokładne - w ogóle się na tym nie znam , kiedyś troszkę o tym czytałem - więc proszę o sprostowanie;) . Rzeczywiście kupienie tego sprzętu tylko i wyłącznie w celu wykonania jednej obudowy to absurd . Jednak znając kolegę ten sprzęt będzie w ciągłej eksploatacji ;) . :arrow: Prosił bym kolegę łukaszaT o stworzenie- w bliższej przyszłości - nowego tematu i przedstawienie osiągnięć/doświadczeń jakie zapewne będą z tą materią ,czyli wykonanie nadruku metodą sitodruku w zaciszu domowym . Temat oczywiście poparty kilkoma zdjęciami ;) :!:
Dziękuje i pozdrawiam
Cinas
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Chassis gotowe do montażu.
Załączniki
IMG_1171.JPG
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: grzejdak »

wszyscy chyba zapomnieli o miim poście w dzale reklama.... wystarczy narysować i przesłąć. Btw nigdy nie zrobiłem chassis droższego niż 300zł za jedną sztuke a robiłem już pare skomplikowanych do audio.

Jak odbiore nowe obudowy wstawie nowe zdjęcia do mojego postu.

Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: czapa tranzystor »

Cinas
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Witam po przerwie. Przez ostatni tydzień grzebałem i udzło się. Wzmacniacz działa super. Nie ruszył jednak od razu. Płytki zmontowałem rok temu i walnąłem się w jednym miejscu. Druga sprawa to to, że istnieje kilka schematów Mark 2c+ różniących się watrościami rezystorów, zasilaniem ldr-ów, oporami w zasilaczu i typem tranzystorów w korektorze. Podłączenie reverbu też wypada różnie. Ale ostatecznie udało się wszystko zrobić. Obudowę zrobię pewnie za miesiąc. Poniżej fotki.
Załączniki
IMG_3398 (Kopiowanie).JPG
IMG_3400 (Kopiowanie).JPG
IMG_3403 (Kopiowanie).JPG
IMG_3407 (Kopiowanie).JPG
IMG_3410 (Kopiowanie).JPG
IMG_3408 (Kopiowanie).JPG
IMG_3409 (Kopiowanie).JPG
IMG_3412 (Kopiowanie).JPG
IMG_3413 (Kopiowanie).JPG
IMG_3414 (Kopiowanie).JPG
kamildk
1 post
1 post

Post autor: kamildk »

Temat trochę stary, niemniej jednak mam nadzieję na odzew ze strony autora. Jestem w trakcie budowy tego samego wzmacniacza. Mam mały problem z equalizerem, konkretniej z cewkami. Robiłeś je sam czy kupiłeś gotowe? Zdobyłem już rdzenie ferrytowe, ale znam tylko materiał z jakiego są zrobione, nie znam stałej AL, nie posiadam również indukcyjnościomierza, dlatego wygodniej byłoby by kupić gotowe.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Odnośnie cewek to niejaki hot_ride z allegro , takowe wykonuje , jak pisze ,, nie gorsze niż Fasela '' .
ODPOWIEDZ