Klon Bassman 5F6A Ceriatone Spadek mocy i brumienie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Klon Bassman 5F6A Ceriatone Spadek mocy i brumienie.
Tak zgadzam się z tobą w 100%, nie ma co porównywać Atoma do Bassmana,
oraz rozstawienia traf w obu wzmacniaczach, próbuję jednak mieć nadzieję że to jednak ten "Motorboating"........
Jest jeszcze jedna sprawa, w czasie odpalania wzmacniacza było zwarcie na przełączniku
od przełączania impedancji kolumn z 4 na 8 ohm. Byłem u kolegi w serwisie rtv i wspomniał
że problem może leżeć po stronie trafa wyjściowego które mogło dostać w plecy
ale czy turkotanie to byłby typowy objaw uszkodzonego transformatora
głośnikowego?
Co prawda trafo było zabezpieczone na wszelki wypadek
rezystorem zabezpieczającym przed uszkodzeniem trafa w razie nie podłączednia
głośnika.
oraz rozstawienia traf w obu wzmacniaczach, próbuję jednak mieć nadzieję że to jednak ten "Motorboating"........
Jest jeszcze jedna sprawa, w czasie odpalania wzmacniacza było zwarcie na przełączniku
od przełączania impedancji kolumn z 4 na 8 ohm. Byłem u kolegi w serwisie rtv i wspomniał
że problem może leżeć po stronie trafa wyjściowego które mogło dostać w plecy
ale czy turkotanie to byłby typowy objaw uszkodzonego transformatora
głośnikowego?
Co prawda trafo było zabezpieczone na wszelki wypadek
rezystorem zabezpieczającym przed uszkodzeniem trafa w razie nie podłączednia
głośnika.
oczywiście jeżeli działo się to w pełnym wysterowaniu ,lub wysterowaniu zdolnym już uszkodzić transformator wyjściowy , gdyby doszło do zwarcia wtórnego z pierwotnym spaliłby ci sie głośnik ,gdy doszło tylko do przebicia i zwarcia na pierwotnym wzmacniacz zaczął by bardzo zniekształcać dźwiek i spadła by jego głośność ,le raczej by nie turkotał , nie powiem na pewno bo rózne juz dziwactwa widziałem .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Zamieszczam zrobione foty klonu Bassmana, co prawda nie są precyzyjne bo szybko robione - brak czasu,
ponadto nie zdążyłem jeszcze pospinać przewodów i uporządkować środka wzmacniacza
(żeby ktoś z was nie pomyślał że chcę taki bajzel zostawić w środku, zrobię to niebawem).

Oczywiście same przewody z pewnością nie są powodem tego turkotu bo już paru "rzekomych doradców" zdążyłem zapytać.
Proszę o pomoc i doradztwo gdzie leży wina turkotu.......
ponadto nie zdążyłem jeszcze pospinać przewodów i uporządkować środka wzmacniacza
(żeby ktoś z was nie pomyślał że chcę taki bajzel zostawić w środku, zrobię to niebawem).

Oczywiście same przewody z pewnością nie są powodem tego turkotu bo już paru "rzekomych doradców" zdążyłem zapytać.
A gdzie są rezystory filtru zasilacza? Na turrecie??
Wojtek SQ2KRZ
Wszystko jest zrobione zgodnie z layoutem:
http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
jednak jest to nowy layout bo w starszej wersji nie było tego rezystora na płytce zasilacza czyli 220k 3W
są też kondy te 4 duże pozmieniane 2 na 600V i 2 na 450V podczas gdy w starszej wersji layoutu były 4 x 22uF/500V
Nie wiem czemu oni na swojej stronie podmienili layout 5F6A na trochę zmieniony............
Pytasz o rezystor filtru zasilania, czy coś jest tu pominięte/,
możesz sprecyzować lub podać miejsce bo nie znam się na tym niestety:(:(
http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
jednak jest to nowy layout bo w starszej wersji nie było tego rezystora na płytce zasilacza czyli 220k 3W
są też kondy te 4 duże pozmieniane 2 na 600V i 2 na 450V podczas gdy w starszej wersji layoutu były 4 x 22uF/500V
Nie wiem czemu oni na swojej stronie podmienili layout 5F6A na trochę zmieniony............
Pytasz o rezystor filtru zasilania, czy coś jest tu pominięte/,
możesz sprecyzować lub podać miejsce bo nie znam się na tym niestety:(:(
- Hetman
- 125...249 postów
Ja pier....!!! Ktoś to wykonał na zamówienie?!?!
Ok, widzę. Powinien być dławik między A i B oraz rezystor 4k7 między B i C. Na layoucie są. Pewno masz je też u siebie ? Rezystor widać..
Nie podobają mi się te długaśne przewody A B C -> A B C. Dziwne to jest, ja bym je skrócił maksymalnie, przesunął płytkę z kondensatorami na lewą stronę turreta. No i w ogóle makaron masz tam straszny
ciekawe za jaką kasę 
Nie podobają mi się te długaśne przewody A B C -> A B C. Dziwne to jest, ja bym je skrócił maksymalnie, przesunął płytkę z kondensatorami na lewą stronę turreta. No i w ogóle makaron masz tam straszny

Wojtek SQ2KRZ
templiers pisze:Zamieszczam zrobione foty klonu Bassmana, co prawda nie są precyzyjne bo szybko robione - brak czasu,
![]()
Przykro mi to ci powiedzieć ,ale to musi tak działać jak ci działa , jestem pewny na 100% że jak jeszcze troszkę poćwiczysz i ogarniesz pare spraw zacznie ci działać , tutaj nic niestety chyba nie mozemy ci pomóc bo w takim bajzlu to przyczynami może być wszystko , nie chodzi o bajzel wewnątrz a o bajzel konstrukcyjny !!! bo można wykonac wzmacniacz w którym jest bajzel ale wszystko jest podłączone tam gdzie trzeba i tak jak trzeba .
Jest Bajzel i bajzel , napisałem specjalnie dużą i mała literą . to miejsce na czerwono to dosyć powazny błąd !!! Przewody od trafa wyj. nie mogą leżeć 2 cm od gniazd wejściowych i dalej od obwodów wejściowych !!
Jesli rozkręcasz wzmacniacz na większa moc bliskośc tych obwodów zaowocuje oscylacjami piskami turkotami i brakiem mocy dźwięku itp jakkolwiek to nazwiesz ,.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Ok, sorry za ten bałagan ale jak mówiłem na samym początku
dopiero jest ta konstrukcja kończona i uruchamiana, robi to kolega elektronik , nie ja.......
bo się na tym nie znam i nie wkładam do tego rąk............
A wobec twoich rad, czy wystarczyło by spiąć te przewody wychodzące z trafa wyjściowego
żeby były w dostatecznej odległości od tych przewodów gniazd wejściowych
czy po prostu zrobić otwór w chassis i wyprowadzić je gdzie indziej tzn jeszcze dalej?
dopiero jest ta konstrukcja kończona i uruchamiana, robi to kolega elektronik , nie ja.......
A wobec twoich rad, czy wystarczyło by spiąć te przewody wychodzące z trafa wyjściowego
czy po prostu zrobić otwór w chassis i wyprowadzić je gdzie indziej tzn jeszcze dalej?
Obróć trafo o 180 stopni. Zrób nowy otwór i kable dołem.
I poprzestawiaj turrety.
I poprzestawiaj turrety.
Wojtek SQ2KRZ
Z trafem da radę o 180 stopni, rozumiem po prostu przewody dać na odwrót z drugiej stony
ale czemu przestawiać turrety, czy płytka zasilacza nie może tak zostać?
ale czemu przestawiać turrety, czy płytka zasilacza nie może tak zostać?
templiers pisze:Ok, sorry za ten bałagan ale jak mówiłem na samym początku
Powiem ci tak : pouruchamiasz go sobie i pokończysz jeszcze długo ,ale najważniejsze to się nie zniechęcać i zdobywać nowe doświadczenia .Pomóc się nie da tutaj jeśli istnieje potrzeba całego wykładu i to nie z mojej strony na ten temat .
poprzygladaj się na oryginalne chassie wewnatrz na necie i zobacz co u ciebie nie tak .Rozmieszczenie elementów u ciebie w chassie nie ma nic wspólnego z kopią bassmana i jakiegokolwiek wzmacniacza . Problemu rozwiazania szukaj tutaj .
Ok, dzięki szczere za rady, jak widzisz problem w tym że gość który mi go składał
chyba połknął gdzieś po drodze jakieś szczegóły i nie wie co z tym zrobić ale jakoś sobie poradzę,
zacznę od wszystkich tematów apropos przewodów, jeśli to zawiedzie,
to dam wzmacniacz do jakiegoś fachowca.....
chyba połknął gdzieś po drodze jakieś szczegóły i nie wie co z tym zrobić ale jakoś sobie poradzę,
templiers pisze:Ok, dzięki szczere za rady, jak widzisz problem w tym że gość który mi go składał
Przede wszystkim zrób 100% kopię z całym rozmieszczeniem elementów na chassis .
popatrz gdzie na layout Ceriatone jest otwór na kable OT Primary - znaczy output transformer pierwotne uzwojenie anodowe !!!!!
analogicznie secondary znaczy do głośników , zobacz jak daleko są te przewody od obwodów wejściowych i gniazd wej.
popatrz jak rozmieszczone są gniazda lamp .
najlepiej to wypiernicz ta blache i zrób od nowa tak jak na layout a wszystko bedzie ok !!!
[Proszę stosować właściwe zasady pisowni: zdania rozpoczynamy dużą literą, przecinek stawiamy bezpośrednio za wyrazami, "przede wszystkim" piszemy oddzielnie itd.]
Proszę wybaczyć ale ja nie znam zbyt dobrze języka Polskiego ani jego ortografii ,czy mam pisać po Niemiecku ?
Ten makaron nie ma prawa działać bez wzbudzeń czy brumów. Postać fizyczna tego wzmacniacza jest przyczyną niepożądanego zjawiska.