Witam!
Nie wiem czy ktoś to jeszcze czyta ale mnie ten wątek motywuje do dokumentowania postępów

Przez te cztery dni wolnego udało mi się zrobić nową drugą heterodynę (też na SAW-ie) co zmniejszyło szum o jakieś 15-20dB i pozwoliło podnieść poziom odniesienia na 0dB a więc już można mierzyć z dynamiką rzędu 60dB co było moim założeniem. Ale żeby nie było tak różowo pojawiły się problemy:
-okazało się że filtr pierwszej pośredniej nie tłumi wystarczająco kanału lustrzanego (471-2*37,2=~396MHz) i po podaniu sygnału np. 80MHz miałem prążek na jakiś 5-6MHz.
Próba przeróbki filtra zupełnie się nie udała (nie udało mi się zwiększyć tłumienia dla tej częstotliwości) także zostawiłem go taki jaki był, ale za wzmacniaczem 1 pośredniej i filtrem dolnoprzepustowym dołożyłem prostą pułapkę (trymer 3-10pF i cewkę ~30nH zrobioną ze zwartego odcinka kabla RG-58), którą zestroiłem obserwując ten właśnie niepożądany prążek - całkiem ładnie zniknął z ekranu

.
Możliwe że jeszcze będę to musiał dostroić ale na razie nie mam źródła sygnału o odpowiednim poziomie.
-przy długotrwałej pracy (2-3 godziny) poziom odniesienia potrafił odpłynąć sobie o nawet 6-8dB i szczerze mówiąc nie wiem dlaczego - obserwacja poziomu 1 i 2 heterodyny nie wykazała żeby któryś z nich spadał. Z racji tego, że detektor AD8307 ma spory zapas dynamiki postanowiłem korygować to programowo. Teraz co pewien czas urządzenie samo się kalibruje biorąc pod uwagę wysokość prążka zerowego - działa to całkiem zgrabnie, poziom nie zmienia się o więcej niż +/- 1dB (czyli 1 pixel) a użytkownik nawet nie zauważa kiedy analizator się skalibrował. Można by jeszcze w podobny sposób kalibrować częstotliwość ale tutaj akurat nie zauważyłem odchyłek większych niż 1 pixel.
-inne nowości w programie - dołożyłem możliwość wyświetlania poziomu sygnału na środku ekranu (wystarczy dostroić częstotliwość środkową do prążka i odczytać amplitudę w dBm) i możliwość przesuwania wyświetlanej częstotliwości i poziomu - np. po podłączeniu zewnętrznego tłumika wystarczy wpisać wartość jego tłumienia i analizator będzie pokazywał prawidłową wartość mierzonej amplitudy - mała rzecz a cieszy
No i tradycyjnie jakaś fotka z pomiarów: na samej górze pomiar bez sygnału (te dwa prążki już prawdopodobnie zostaną), na środku pomiar kalibratora (27MHz, 0dBm), na dole widmo prostego comb-generatora (odstęp między prążkami 4,7MHz).
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.