Nadajnik w Solcu Kujawskim

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nadajnik w Solcu Kujawskim

Post autor: Atlantis »

STUDI pisze:Nie zrobią z prostej przyczyny - satelita w praktyce jest niedostępna dla kierowców proste? Wyłączysz AM i zlikwidujesz radia do samochodów.
Czytałem kiedyś, że taka technologia już istnieje. Gdyby się uparli, mogliby forsować jej wprowadzenie. Tudzież tłumaczyć się bezprzewodowym Internetem. ;)
Zresztą w przypadku Polski ten argument też ma jakąś siłę. Słuchając PR1 dosyć często słyszy się telefony (albo odczytywane SMSy) od kierowców jeżdżących po Europie, czasem słyszało się też o statkach pływających po Bałtyku. Jeśli wyłączą nadajnik w Solcu Kujawskim, to ci wszyscy ludzie nie usłyszą już polskiego języka w eterze. Słuchanie radia przez komórkowy Internet, gdy jedzie się przez kilka różnych europejskich krajów? Wolne żarty...

Jeśli to co jest jest dobre i względnie tanie o najważniejsze już niezawodne to po co zmieniać na nowe?
"Don't touch running system". Bardzo mądre podejście. ;)
_idu

Post autor: _idu »

Atlantis pisze: Czytałem kiedyś, że taka technologia już istnieje. Gdyby się uparli, mogliby forsować jej wprowadzenie. Tudzież tłumaczyć się bezprzewodowym Internetem. ;)
Niestety to tylko bajer. Chcesz się przekonać jest ten bezprzewodowy internet pracuje? To go kup. Przekonasz się.
Odbiór satelitarny bezpośredni be zużycia kierunkowych anten. Możliwe ale drogie.
GPS mamy na rynku konsumenckim tylko dla tego że korzysta z niego wojsko.
Jak go wyłącza (a raczej jak zdechną satelity) to będzie koniec GPS'u w autku.
Wspomnisz moje słowa. A czemu tak będzie - co chcesz płacić wysoki abonament za korzystanie z GPS'u by opłaciło się wymienić istniejące satelity na nowe? Bo wojsko jeśli myśli to już o innych technologiach w miejsce GPS który już jest przestarzaly.

Atlantis pisze: Zresztą w przypadku Polski ten argument też ma jakąś siłę. Słuchając PR1 dosyć często słyszy się telefony (albo odczytywane SMSy) od kierowców jeżdżących po Europie, czasem słyszało się też o statkach pływających po Bałtyku. Jeśli wyłączą nadajnik w Solcu Kujawskim, to ci wszyscy ludzie nie usłyszą już polskiego języka w eterze. Słuchanie radia przez komórkowy Internet, gdy jedzie się przez kilka różnych europejskich krajów? Wolne żarty...
W przypadku Polski to wiesz że RDS na UKF'ie zapewni automatyczne przestrojenie radia na inny sąsiedni nadajnik. W tym przypadku UKF to nie przeszkoda dla radia w samochodzie.
A po upadku Gąbina niestety zasięg naszej stacji długofalowej jest a raczej był mizerny. System antenowy w Solcu jest OK ale dla średnich fal. Dla fal długich powinna to być antena pólfalowa - z racji iż długie fale kiepsko odbijają się od jonosfery. Z tego tez powodu w EU kiedyś tam skupiono na górnej części zakresu fal średnich (nazywano to EU band - tą sama nazwą ochrzczono pasmo 49m).

Wracają do mediów cyfrowych. Zamiast nadajnika AM alternatywą mogą być multipleksy ze stacjami radiowymi z każdego kraju rozmieszczone po Europie.
Nie tylko DAB (które jest porażką) ale w DVB. Żaden problem aby na jednym transponderze oprócz kilku stacji TV było kilka, -naście stacji radiowych.
Popatrzcie na wykazy stacji TV na satelitach (www.lyngsat.com, www.kingofsat.net) - poza naszym chorym przypadkiem - podstawowe kanały szczególnie państwowe są dostępne praktycznie na większość z popularniejszych pozycji sat. Powielają emisję skierowaną na ten sam obszar na kilku satelitach - opłaca się czyż nie - żeby odbiorca nie musiał kupować zeza czy przestawiać anteny? a jak satelita - to obejrzyjcie stacje raidowe z pozycji 28'E - to jest odbicie ofert głównie DAB. Zobaczcie języki...

To - multipleks paneuropejski ze stacjami narodowymi - nie jest coś trudnego do zrobienia. Argumentów za zakresami dla mediów konsumpcyjnych poniżej 300Mhz jest już sukcesywnie coraz mniej.
Jeśli to co jest jest dobre i względnie tanie o najważniejsze już niezawodne to po co zmieniać na nowe?
"Don't touch running system". Bardzo mądre podejście. ;)[/quote]
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Ciekawe czy serwisy RTV maja wzmożony ruch wygenerowany przez nieświadomych użytkowników.
Do mnie dziś ciotka przywiozła radio żeby zobaczyć co się stało, bo "przestało grać i tylko słychać ruskich jak gadają".
W PR1 nie mówili nic o wyłączeniu ?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

He he he, u mnie to samo, wczoraj miałem na głowie sąsiada z Kasprzakiem :) Gdyby nie posta Marcina to też miałbym problem.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Ciekawe czy sztucznie wygenerowany ruch w punktach serwisowych sprzętu RTV przekłada się na telefony dzwoniące go Polskiego Radia.
Ta konserwacja może się jednak okazać miernikiem zainteresowania ze strony radiosłuchaczy tym, żeby Solec Kujawski jednak nadal nadawał.
_idu

Atlantis pisze:Ciekawe czy sztucznie wygenerowany ruch w punktach serwisowych sprzętu RTV przekłada się na telefony dzwoniące go Polskiego Radia.
Ta konserwacja może się jednak okazać miernikiem zainteresowania ze strony radiosłuchaczy tym, żeby Solec Kujawski jednak nadal nadawał.
O tym zadecydują politycy a nie słuchacze. Obetną fundusze dla PR i PR będzie zmuszone wyłączyć ten nadajnik a następnie ograniczać emisję na UKFie (co już ma miejsce np. w przypadku dwójki- argumentem jest to że można odebrać z satelity i przez internet).
Dla obecnej rządzącej ekipy jedynymi słusznymi stacjami radiowymi będą radia spółki EuroZet i Agory.
Docelowo wg PO Polskie Radio ma być okrojone do jednego programu (no może jeszcze jakiś okrojony serwis dla zagranicy).
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Lepiej niech wyłączą takie gówna jak radio co ma ryja i pewną związaną tematycznie telewizję :twisted:
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze:O tym zadecydują politycy a nie słuchacze. Obetną fundusze dla PR i PR będzie zmuszone wyłączyć ten nadajnik
Nieraz jednak zdanie słuchaczy/widzów ma jakąś siłę przebicia. Kilka miesięcy temu zarząd TVP podjął decyzję o zdjęciu z anteny ostatniego programu edukacyjnego jaki nie padł jeszcze ofiarą prowadzonej od lat akcji niszczenia Telewizji Edukacyjnej - "Laboratorium" Wiktora Niedzickiego. Odzew był dość znaczny - zbieranie podpisów, grupa na Facebooku (spora grupa ludzi publicznie wyrażała swoje niezadowolenie), na sprawę zwróciły uwagę nawet media, bo pan Niedzicki to taki polski Carl Sagan - człowiek bardzo medialny, który całe swoje życie zawodowe poświęcił promocji nauki. Ostatecznie o ile mi wiadomo (opieram się na przeczytanych newsach a nie empirycznym doświadczeniu, bo mój telewizor wciąż uszkodzony) program powrócił na antenę.
Czasem się da. ;)
następnie ograniczać emisję na UKFie (co już ma miejsce np. w przypadku dwójki- argumentem jest to że można odebrać z satelity i przez internet).
To wyobraź sobie jak zareagują ci wszyscy renciści, emeryci, nocni stróże itp., gdy ktoś im powie, że teraz mogą sobie słuchać radia przez Internet. Przecież to zupełnie nie ten target! Oni wiedzą tylko tyle, że Internet "to takie coś w komputerze wnuka" co na pierwszy rzut oka wygląda szalenie skomplikowanie (mnóstwo migających obrazków i ikonek - "kto by się w tym połapał"). W dodatku wyjaśnij im, że potrzebują komputera (lub specjalnego radia za kilkaset złotych) oraz opłacanego miesięcznie łącza, żeby korzystać z tej możliwości. Ja już oczyma wyobraźni widzę te tłumy zdenerwowanych, protestujących emerytów. Bo naprawdę nie wiem na ile moje obserwacje sprawdzają się w skali kraju, ale zauważyłem, iż emeryci niesłuchający RM najczęściej ustawiają swoje radioodbiorniki na 225 kHz. ;)

Ja zresztą jestem ciekaw co się będzie w naszym kraju działo, gdy za kilka lat wszystkie emerytki zostaną poinformowane, iż muszą zakupić tuner DVB-T celem dalszego śledzenia losów rodziny Lubiczów. ;)

I jeszcze jedno. Jest w tym jakaś dziwna ironia: PR informujące swoich słuchaczy (abonentów), iż audycji będą musieli słuchać w Internecie, za pomocą komputera, podczas gdy abonament płaci się za posiadanie odbiornika radiowego.

Dla obecnej rządzącej ekipy jedynymi słusznymi stacjami radiowymi będą radia spółki EuroZet i Agory.
Tu nie chodzi o ekipę. Proces psucia publicznej TV i radia postępuje od wielu, wielu lat. Gdy jako dzieciak na początku lat dziewięćdziesiątych oglądałem "Telewizję Edukacyjną" blok ten zajmował kilka godzin popołudniowego czasu antenowego. Sama redakcja była AFAIK największą w TVP. Potem, z roku na rok było coraz gorzej. Co dzisiaj emituje się o tej porze? Powtórki telenowel! Oczywiście można oglądać płatne Discovery, ja jednak zniechęciłem się do tych stacji po obejrzeniu "edukacyjnych" filmów "dokumentalnych" o nawiedzonych domach, uprowadzeniach przez kosmitów i poszukiwaniach zatopionej Atlantydy na dnie Atlantyku.
Porównajmy sobie dawne teleturnieje ze współczesnymi. W "Wielkiej Grze" trzeba było wykazać się wiedzą. W większości dzisiejszych produkcji wystarczy wygłupić się przed milionami telewidzów.

Chociaż mam generalnie libertariańskie poglądy na państwo i gospodarkę, to takie kwestie jak edukowanie społeczeństwa są tutaj wyjątkiem. Dlaczego? W warunkach wolnorynkowych, kierując się tylko prawem podaży i popytu doprowadzimy do powszechnego głupienia. Głupie społeczeństwo będzie chciało głupiej, lekkiej rozrywki - na takiej rozrywce wychowa się następne pokolenie. Gdy dorośnie zacznie się domagać jeszcze głupszej i bardziej bezmózgiej papki - klasyczne dodatnie sprzężenie zwrotne. Podnoszenie poziomu intelektualnego społeczeństwa musi kosztować i wymagać mnóstwo pracy, a koszta te nie zwrócą się natychmiast. Przyniosą natomiast cywilizacyjne profity w dłuższej perspektywie (nikt chyba nie wątpi, że takie profity przyniosło wprowadzenie obowiązku szkolnego w XIX i XX wieku).

Tak samo z przerażeniem patrzę na zbyt daleko idące próby wdrażania doktryn gospodarki wolnorynkowej do świata nauki. Problem polega na tym, że nie da się stwierdzić które badania teoretyczne przyniosą w przyszłości jakieś profity. Właśnie powstająca teoretyczna praca jakiegoś fizyka może być (finansowo) niewiele warta przez najbliższych pięćdziesiąt lat, by potem stać się fundamentem genialnego wynalazku.
_idu

Furman Zenobiusz pisze:Lepiej niech wyłączą takie gówna jak radio co ma ryja i pewną związaną tematycznie telewizję :twisted:
Masz rację ma zostać p. aktywna utrwalacz władzy ludowej w stanie wojennym teraz wielka panie dziennikarz i zwolenniczka liberalizmu w radiu na ostatnią literę alfabetu... Coś jak pewna europosłanka liberał z mojego miasta w 1967 - 1970 wypisywała w Trybunie Ludu tak czerwone teksty że zawstydzała najtwardszy beton partyjny swoją rewolucyjną żarliwością no ale młodzież tego nie pamięta i uwielbia te ******** bo inaczej nie potrafią jej nazwać porządni ludzie (tak jak pewną p. Loskę która potrafiła zniszczyć każdego jak tylko miała kaprys, tyle że w tym przypadku kaprys przychodził z góry...).

Przypomnieć jak obecna elyta likwidowała biznesy p. Kluski bo odważył się założyć w pełni niezależny portal informacyjny onet.pl?
A może to jak praktycznie likwidowano RMF FM?

Jak myślisz jacy ludzie przeszli do TVN'u z TVP? Kiedy się pojawili w TVP w stanie wojennym i dlaczego?

To co napisałeś to jest właśnie przykład tworzenie jedynie słusznego poglądu.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Włącz sobie więc w/w radio czasami późnym wieczorem i posłuchaj jakie głupoty gadają.
Nóż się w kieszeni otwiera.
Już wolę ten RMF i wiecznie powtarzaną w kółko playlistę przerywaną 'newsami', tudzież zetkę i praktycznie to samo. Na szczęście dzięki takiemu wynalazkowi jak Internet nie jestem ograniczony do biedy w eterze (programy Polskiego Radia słabo mi odbierają) i mogę słuchać zagranicznych stacji.
P.S. Polityka i sprawy z tym związane interesują mnie w podobnym stopniu co ubiegłoroczny śnieg, podobnie jak media które robią wodę z mózgu, ze szczególnym uwzględnieniem plotkarskich portali które z byle igły robią widły.
_idu

Atlantis pisze: Nieraz jednak zdanie słuchaczy/widzów ma jakąś siłę przebicia. Kilka miesięcy temu zarząd TVP podjął decyzję o zdjęciu z anteny ostatniego programu edukacyjnego jaki nie padł jeszcze ofiarą prowadzonej od lat akcji niszczenia Telewizji Edukacyjnej - "Laboratorium" Wiktora Niedzickiego. Odzew był dość znaczny - zbieranie podpisów, grupa na Facebooku (spora grupa ludzi publicznie wyrażała swoje niezadowolenie), na sprawę zwróciły uwagę nawet media, bo pan Niedzicki to taki polski Carl Sagan - człowiek bardzo medialny, który całe swoje życie zawodowe poświęcił promocji nauki. Ostatecznie o ile mi wiadomo (opieram się na przeczytanych newsach a nie empirycznym doświadczeniu, bo mój telewizor wciąż uszkodzony) program powrócił na antenę.
Czasem się da. ;)
Znikną kaska za abonament i będą tylko telekonkursy audio tele.
Przypomnij sobie z jakim jadem atakowano p. Farfała za próby zrobienia z TVP platformy podobnej do Freesat z BBC w UK?
Najbardziej atakowano to że można byłoby ją odebrać bez abonamentu i pośrednictwa z haraczem dla innego nadawcy
Atlantis pisze: To wyobraź sobie jak zareagują ci wszyscy renciści, emeryci, nocni stróże itp., gdy ktoś im powie, że teraz mogą sobie słuchać radia przez Internet. Przecież to zupełnie nie ten target! Oni wiedzą tylko tyle, że Internet "to takie coś w komputerze wnuka" co na pierwszy rzut oka wygląda szalenie skomplikowanie (mnóstwo migających obrazków i ikonek - "kto by się w tym połapał"). W dodatku wyjaśnij im, że potrzebują komputera (lub specjalnego radia za kilkaset złotych) oraz opłacanego miesięcznie łącza, żeby korzystać z tej możliwości. Ja już oczyma wyobraźni widzę te tłumy zdenerwowanych, protestujących emerytów. Bo naprawdę nie wiem na ile moje obserwacje sprawdzają się w skali kraju, ale zauważyłem, iż emeryci niesłuchający RM najczęściej ustawiają swoje radioodbiorniki na 225 kHz. ;)
Wyolbrzymiasz. Ci renciści nie zareagują. Panie bo mi potem nie starczy na lekarstwa, na opłaty.
A dla obecnej elyty to są tylko mohery - mają szybciej wymrzeć.
Ci sami emerycie oglądają tez TVN, Polsat. to da nich produkuje się kretyńskie seriale itd.
Z musu przestawią się na jedynie słuszne Radio Zet albo Radio Złote Przeboje.

Atlantis pisze: Ja zresztą jestem ciekaw co się będzie w naszym kraju działo, gdy za kilka lat wszystkie emerytki zostaną poinformowane, iż muszą zakupić tuner DVB-T celem dalszego śledzenia losów rodziny Lubiczów. ;)
Pójdą i kupią. Tak samo było a Azartem (anteny zbiorcze) -= musza kupić kabłowkę - a jak założą włąnsą antenę naziemną to sie zastraszy w pisama że nie wolno bo prezes spółdzielni zakazał. Ci ludzie boją się za przeproszeniem pierdnąć gdy prezes wymyśli nowy haracz czy utrudnienie.
Jedynie narzekają ale nie zrobią nic - jedyna ich metoda - nie jakaś gazeta napisze panie ja nie mam czasu.
Dlatego nikt się nimi nie przejmie.
Atlantis pisze: I jeszcze jedno. Jest w tym jakaś dziwna ironia: PR informujące swoich słuchaczy (abonentów), iż audycji będą musieli słuchać w Internecie, za pomocą komputera, podczas gdy abonament płaci się za posiadanie odbiornika radiowego.
I tak ma być woda na młyn na wołanie o likwidację bandyckiego Polskiego radia i TVP. Założysz się?

Atlantis pisze: Tu nie chodzi o ekipę. Proces psucia publicznej TV i radia postępuje od wielu, wielu lat. Gdy jako dzieciak na początku lat dziewięćdziesiątych oglądałem "Telewizję Edukacyjną" blok ten zajmował kilka godzin popołudniowego czasu antenowego. Sama redakcja była AFAIK największą w TVP. Potem, z roku na rok było coraz gorzej. Co dzisiaj emituje się o tej porze? Powtórki telenowel!
Ależ przecież większość wolała te telenowele. Pamiętasz jak miasta wymierały gdy leciała Niewolnica Izaura?
Atlantis pisze: Oczywiście można oglądać płatne Discovery, ja jednak zniechęciłem się do tych stacji po obejrzeniu "edukacyjnych" filmów "dokumentalnych" o nawiedzonych domach, uprowadzeniach przez kosmitów i poszukiwaniach zatopionej Atlantydy na dnie Atlantyku.
Ale to ostatnie zdanie pasuje dokładnie do kanałów Discovery i National Geographic.
Kanał tematyczny typowo o technologii i dokumenty (d. D. Sci-Trek tweraz D. Science) o wywoływaniu duchów (potem te same bzdtedy na D. Civilisation obecnie D. World).
Atlantis pisze: Porównajmy sobie dawne teleturnieje ze współczesnymi. W "Wielkiej Grze" trzeba było wykazać się wiedzą. W większości dzisiejszych produkcji wystarczy wygłupić się przed milionami telewidzów.
Ale 90% widzów nie rozumiała tego o co pytano w Wielkiej Grze. Dla to co teraz to w sumie to samo bo chociaż co nieco wiadomo o co pytają.
Najpierw to TV mieli zasobniejsi ludzie w miastach głównie ludzie wykształceni. W latach 80tych ta Wielka Gra nie była już takim porządnym programem a telenowela owszem. UKF był raczej dla inteligencji - pospólstwo miało fale długie i średnie.
Atlantis pisze: Chociaż mam generalnie libertariańskie poglądy na państwo i gospodarkę, to takie kwestie jak edukowanie społeczeństwa są tutaj wyjątkiem. Dlaczego? W warunkach wolnorynkowych, kierując się tylko prawem podaży i popytu doprowadzimy do powszechnego głupienia. Głupie społeczeństwo będzie chciało głupiej, lekkiej rozrywki - na takiej rozrywce wychowa się następne pokolenie. Gdy dorośnie zacznie się domagać jeszcze głupszej i bardziej bezmózgiej papki - klasyczne dodatnie sprzężenie zwrotne.
I o to chodzi motłoch ma nie zadawać niewygodnych pytań tylko wykonywać co mu się każe.
Atlantis pisze: Podnoszenie poziomu intelektualnego społeczeństwa musi kosztować i wymagać mnóstwo pracy, a koszta te nie zwrócą się natychmiast. Przyniosą natomiast cywilizacyjne profity w dłuższej perspektywie (nikt chyba nie wątpi, że takie profity przyniosło wprowadzenie obowiązku szkolnego w XIX i XX wieku).
Tylko u nas za komuny był większy nacisk na wykształcenie bo potrzebni byli wykształceni ludzi by dogonić zachód. Ponadto lepiej wykształcony robotnik musiał sobie poradzić by z g**** coś zrobić.
Tam w wolnym rynku masz tylko umieć przeczytać to co podsuną pod nos. zapłacić podatek i podażać za wskazanym kierunkiem poprzez mody itd..
Niestety el przynajmniej w kwestii nauk ścisłych w szkolnictwie to jedynie reżimowe systemy wiodły prym.
Atlantis pisze: Tak samo z przerażeniem patrzę na zbyt daleko idące próby wdrażania doktryn gospodarki wolnorynkowej do świata nauki. Problem polega na tym, że nie da się stwierdzić które badania teoretyczne przyniosą w przyszłości jakieś profity. Właśnie powstająca teoretyczna praca jakiegoś fizyka może być (finansowo) niewiele warta przez najbliższych pięćdziesiąt lat, by potem stać się fundamentem genialnego wynalazku.
Ależ tak zawsze było - kiedyś to te badania robili bogaci ludzie na własny koszt. Ci słynni odkrywcy i naukowcy - sprawdź z jakich klas społecznych się wywodzili. Potem przemysł zaczął fundować prace badawcze.

I jeszcze jedno jak myślisz gdyby nie zimna wojna to polecielibyśmy w kosmos nie mówiąc o Księżycu?
Mamy obecnie lepsze zaplecze techniczne, ba nawet taniej by wyszła taka wyprawa i co?
Nauka potrzebuje kasy. Myślisz że naukowiec się poświęci by mieszkać w norze przymierać głodem?
Ty jeśli zarobiłeś kasy rozdasz ją by ktoś tam sobie opracowywał teorie które nie przyniosą korzyści materialnych?
Mówiąc brutalniej - widziałeś grabie co grabią od siebie?
Albo lepiej - weź połóż przedramię z dłonią na stole. Przeje po stole. Spróbuj wewnętrzną stroną dłoni do siebie i od siebie. Jak jest wygodniej?
_idu

Furman Zenobiusz pisze:Włącz sobie więc w/w radio czasami późnym wieczorem i posłuchaj jakie głupoty gadają.
Nóż się w kieszeni otwiera.
No proszę, popatrz a nie tak dawno pewne rewelacje o przetrzymywaniu więźniów p[rzez C?IA w Polsce wyśmiewano a mówiących o tym wyzywano od debili i kretynów.
Popatrz co to się porobiło. Przypomnij sobie kto głównie i jakie media o tym informowały a które nie.
Ta sama gazeta wtedy wyśmiewała te informacje a teraz o nich pisze.... Wiarygodni q*** m*ć. Przemyśl to, to może zrozumiesz jak pierze sie obecnie mózgi.
Skąd wiesz że w RMF/Zet jest tylko i wyłącznie jedne jedyna prawda?
Jeśli wtedy wyśmiewano i opluwano każdego kto mówił o tajnej bazie CIA z więzieniem dla terrorystów w Polsce a teraz okazuje się ze to jednak była prawda?
To samo będzie z tym co teraz usilnie jednym głosem się próbuje wyśmiać....
Furman Zenobiusz pisze: Już wolę ten RMF i wiecznie powtarzaną w kółko playlistę przerywaną 'newsami', tudzież zetkę i praktycznie to samo. Na szczęście dzięki takiemu wynalazkowi jak Internet nie jestem ograniczony do biedy w eterze (programy Polskiego Radia słabo mi odbierają) i mogę słuchać zagranicznych stacji.
Kilka lat temu miałem okazję mieć w reku opublikowany przez specjalistyczny pismo schemat własności mediów TV. Wierz mi - praktycznie 90% jest pociąganych za sznurki prze te same rączki. Myślisz że internet jest obiektywny - naiwniak. Używasz Google. Google poda Tobie informację za której pozycjonowanie wyłoży ktoś stosowną kasę. Oni chcą zarobić a nie być obiektywnymi - z tego drugiego nie przybywa milionów USD na koncie. Tak samo jest z Wikipedią i innymi projektami które niestety grożą wyprodukowaniem nowej prawdy.
Furman Zenobiusz pisze: P.S. Polityka i sprawy z tym związane interesują mnie w podobnym stopniu co ubiegłoroczny śnieg, podobnie jak media które robią wodę z mózgu, ze szczególnym uwzględnieniem plotkarskich portali które z byle igły robią widły.
Ale odzywka z pewnym radiem akurat temu przeczy niestety. Jakbyś miał gdzieś politykę to nie miałbyś potrzeby zelżyć komuś kto ma inne poglądy niż Ty.
Oni nie maja patentu na słuszną rację Ty też, RMF też. Ze też itd..
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Furman Zenobiusz pisze:Lepiej niech wyłączą takie gówna jak radio co ma ryja i pewną związaną tematycznie telewizję :twisted:
Docencie, można mieć różne opinie na temat tych mediów ale może jednak lepiej żeby rząd nie posuwał się do "wyłączania" prywatnych mediów.
Bo na następnym etapie przyjdą do Ciebie i skonfiskują ci uznane za nieekologiczne PCL-ki. :)
_
drabina
2 posty
2 posty

Warszawa I na falach długich nie może milczeć !

Post autor: drabina »

Witam,
dla mnie Polskie Radio PR I, na fali długiej AM, fn.(225kHz) to taki symbol jak flaga narodowa, godło. Po prostu symbol naszego Państwa. Żle się stało że nie uruchomiono emisji zastępczej w Raszynie. Szanowni Państwo, Warszawa I na zakresie fal długich nie może milczeć !

Pozdrawiam serdecznie
drabina
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jednak kiedyś było bardziej normalnie.
Dobrej nocy.
Zablokowany