Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Dobra, dobra;p szukam pomocy a nie ironii... I bardzo o nią proszę
No i podtrzymuje moje pytania, to dla mnie ważne
No i podtrzymuje moje pytania, to dla mnie ważne
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Stary, jesteś typowym "zieleniakiem" - bez urazy. Typowy zieleniak wybiera sobie zazwyczaj jako poligon doświadczalny urządzenie którego nie podjąłby się zrobić średniozaawansowany w tych sprawach osobnik. Może dlatego, że średniozaawansowany osobnik zdaje sobie sprawę czym jest ten projekt. Nie mam pojęcia czy podjąłby się tego Marvel, być może. Ja na pewno nie choć mój trzykanałowy preamp do prostych nie należał. Kolega PzP czyli Piter z Hexe jestem pewny zrobił by go nawet lepiej niż producent jednocześnie upychając w nim całe studio nagraniowe, ale ty kolego ani nim ani też choć Marvelem nie jesteś i sądzę że miałbyś problem z odpaleniem Champa składającego się z dwóch lamp i 10 elementów.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No ale czy na początek sam kanał Clean bez jakiegokolwiek systemu switchy, jedynie ten okrojony do samego źródła dźwięku układ nastręczy tyle trudności?? Chciałbym od czegoś zacząć, nie chce budować od razu mesy DR bo wiem że nie podołam ale jeden kanał okrojony do minimum myślę, że po paru starciach uda się stworzyć.
Do tego mam już cały zasilacz anodowy i zostało żarzenie
Do tego mam już cały zasilacz anodowy i zostało żarzenie
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Sam preamp nie gra jest potrzebna do tego końcówka mocy. Zrób sobie na początek champa. jak dasz radę to jest dla ciebie jakaś szansa. Wielu chciało zaczynać od DR; JCM a głupi Champ nauczył ich pokory.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Stary, ja o końcówce mocy nawet nie marze... Wiem że trzeba uwzględnić BIAS, Trafo głośnikowe, Dławik itd... dla mnie to chwilowo(albo i nie tylko chwilowo) abstrakcja, końcówkę albo dokupię albo jeszcze sporo poczekam... To co chce zrobić to sam preamp dodatkowo z mechanicznym switchowaniem dla noobów, w elektronice jak sam powiedziałeś jestem JESZCZE zielony, ale w sprzęcie to już mam spore doświadczenie i wiem z czego się składa typowy rack...
Póki co będę korzystał z końcówki w naszej salce prób
Póki co będę korzystał z końcówki w naszej salce prób
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
To kolega wie nawet więcej ode mnie. Pozazdrościć.Recon pisze: Wiem że trzeba uwzględnić BIAS, Trafo głośnikowe, Dławik itd...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jej... No i czemu taka ironia... Przyznałem Ci Miszczu, że się nie znam na końcówkach w ogóle, że trzeba umieć dobrać te elementy żeby złożyć końcówkę... To o co chodzi? Wiem że patrzysz na mnie jak na mrówkę, ale to jest temat dla POCZĄTKUJĄCYCH i ja proszę o rade a nie o wywody odnośnie mojego stopnia zaawansowania. Napisałem, że nie zrobię końcówki bo nie umiem i koniec. Robię kanał Clean okrojony i tyle, kolega Marvel jakoś potrafi zrozumieć ideę forum dla początkujących i pomagał mi(za co bardzo mu dziękuję, był naprawdę pomocny). Jak nie chcesz mi pomóc(a zakładam że moje pytania są dla Ciebie oczywistością) to po prostu tu nie pisz... Jak przyklejony temat rzecze, tu trzeba cierpliwości.
A zatem, kontynuując(ad kondensatorów sam odszukałem odpowiedź):
1. Czy łączenie lamp i potencjometrów za pomocą przewodów nie wpłynie na dźwięk(piszczenie)??
2. Czy mogę zastosować schemat układu żarzenia ze strony Pana Toma: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... er%20ciche
Na chwilę obecną to chyba wszystko co chciałbym wiedzieć o tym preampie, resztę informacji zdobyłem już, bardzo proszę o wyrozumiałość i cierpliwą odpowiedź.
Może i mi się nie uda, ale na 100% będę wytrwale próbował.
Pozdrawiam
A zatem, kontynuując(ad kondensatorów sam odszukałem odpowiedź):
1. Czy łączenie lamp i potencjometrów za pomocą przewodów nie wpłynie na dźwięk(piszczenie)??
2. Czy mogę zastosować schemat układu żarzenia ze strony Pana Toma: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... er%20ciche
Na chwilę obecną to chyba wszystko co chciałbym wiedzieć o tym preampie, resztę informacji zdobyłem już, bardzo proszę o wyrozumiałość i cierpliwą odpowiedź.
Może i mi się nie uda, ale na 100% będę wytrwale próbował.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
No to wiedz, że zrobienie akurat końcówki jest 10 razy prostsze niż tego preampu. Moja ironia dotyczyła tego, że ktoś ci nagadał, że do końcówki potrzebny jest dławik. No to ci powiem kolego, że nie jest potrzebny, a ja uważam osobiście, że w ogóle zbędny. Jeśli chodzi o te superciche żarzenie to u Toma odnosi się ono tylko i wyłącznie do pierwszej lampy kanału przesterowanego, ale ja akurat stosuje je do żarzenia całego preampu z tym, że nie daje się wtedy tych szeregowych rezystorów.

Kolego, podchodzisz od d... strony. Zrób coś najpierw a potem się zastanawiaj. Zacznij od najprostrzego - pisałeś o cleanie. Zrób to zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami i bez niepotrzebnego komplikowania - żarzenie puścić skręconymi kablami, w miarę jak najkrótsze połączenia, masa w gwiazdę, eliminacja pętli masy itd. Jak już zrobisz, odpalisz i przetestujesz to będziesz wiedział czy piszczy, czy brumi itd. A jeśli będzie coś nie halo to zaczniesz kombinować jak to poprawić/ulepszyć.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No i takich odpowiedzi oczekiwałem Panowie. Czy taki schemat żarzenia dał by radę w moim preampie? Jest to bodajże schemat zasilania w Mesie DR(tylko nie jestem pewien drugiego uziemienia). Czy może faktycznie na razie wszystkie lampy żarzyć napięciem zmiennym?
Tyle ze w moim trafie będzie wyjście żarzenia 2x3,15V - 2x3A
Tyle ze w moim trafie będzie wyjście żarzenia 2x3,15V - 2x3A
Ostatnio zmieniony wt, 29 czerwca 2010, 11:21 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Poczytaj tu na forum na temat "symetryzacji uzwojenia żarzenia". Było wiele razy, łącznie z wypowiedziami ekspertów, z których np. dowiedziałem się, że układ z Mesy i ze strony Toma nie jest najlepszy, a nawet nie jest poprawny.
Jeśli koniecznie chcesz dostać gotowe rozwiązanie, to poszukaj oficjalnych schematów SLO na SLOClone. Tam masz kilka opcji żarzenia i niczego lepszego się nie wymyśli.
Jeśli koniecznie chcesz dostać gotowe rozwiązanie, to poszukaj oficjalnych schematów SLO na SLOClone. Tam masz kilka opcji żarzenia i niczego lepszego się nie wymyśli.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Wiesz kolego, ciężko będzie się nam dogadać, bo na rysunku dajesz dwa druty podpisane 6,3V a tym czasem masz w trafie wyprowadzony środek, czyli 2x3,15V, o czym nie byłeś łaskaw wspomnieć...
W takim przypadku robiąc sam czysty kanał podłączasz środek uzwojenia żarzenia bezpośrednio do masy i masz sprawę całkowicie załatwioną. Żaden układ żarzenia z żadnej Mesy nie jest potrzebny.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Wspomniałem powyżej zdjęcia;) robię sam czysty kanał, ale potem dodam dwa kolejne, najwyżej po prostu potem będę modyfikował.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Takich odpowiedzi oczekiwałeś, ale nadal chcesz sobie życie utrudniać (rysunek). Zrób żarzenie normalnie, środkowy odczep do masy. Jak będzie buczeć to próbuj dodawać prostowniki, kondensatory i inne takie. A zrób to po a nie przed, a szególnie nie przed zrobieniem czegokolwiek.
Układ ze strony Toma próbowałem zastosować w buczącym słuchawkowcu - nie pamiętam już czy było gorzej, ale na pewno nie było lepiej. Zastosowałem podniesienie potencjału żarzenia o 10V - cisza kompletna, żadnego brumu. Marvel gdzieś również wspominał (o ile dobrze pamiętam), że w fabrycznych sprzętach można często spotkać takie rozwiązanie i ono załatwia sprawę brumu od żarzenia w większości przypadków całkowicie. Ale najpierw zrób najprościej.
P.S. A jeśli układ (szczególnie clean) będzie ci buczał to zanim zaczniesz rzeźbić na żarzeniu to 10 razy sprawdź montaż i zastanów się, czy nie zrobiłeś czegoś wbrew zasadom. Zaczynaj od najprostrzego, a potem komplikuj jeśli to konieczne. Jak od razu zrobisz skomplikowane to tego nie ogarniesz i rzucisz w kąt.
P.P.S Masz jakieś przyrządy (oscyloskop, generator, o multimetrze chyba nie muszę wspominać)?
Układ ze strony Toma próbowałem zastosować w buczącym słuchawkowcu - nie pamiętam już czy było gorzej, ale na pewno nie było lepiej. Zastosowałem podniesienie potencjału żarzenia o 10V - cisza kompletna, żadnego brumu. Marvel gdzieś również wspominał (o ile dobrze pamiętam), że w fabrycznych sprzętach można często spotkać takie rozwiązanie i ono załatwia sprawę brumu od żarzenia w większości przypadków całkowicie. Ale najpierw zrób najprościej.
P.S. A jeśli układ (szczególnie clean) będzie ci buczał to zanim zaczniesz rzeźbić na żarzeniu to 10 razy sprawdź montaż i zastanów się, czy nie zrobiłeś czegoś wbrew zasadom. Zaczynaj od najprostrzego, a potem komplikuj jeśli to konieczne. Jak od razu zrobisz skomplikowane to tego nie ogarniesz i rzucisz w kąt.
P.P.S Masz jakieś przyrządy (oscyloskop, generator, o multimetrze chyba nie muszę wspominać)?
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Multimetr i oscyloskop mam, ale generatora juz nie:/ ew mój kolega ma...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.