Widzę dużo lamp. Jaki przewidujesz pobór prądu? Jakiej wartości bezpiecznik sieciowy planujesz? Rozumiem, że rezygnujesz z przewodu ochronnego w kablu zasilającym, skoro instalujesz włącznik od lampki... A myślałem, że założeniem była troska o użytkowników wzmacniacza...tomasz6662 pisze:Ok więc zrobię wyłącznik z tyłu + dodatkowy na kablu zasilającym.
Pytanie o ustawienie transformatorów na chassis.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pytanie o ustawienie transformatorów na chassis.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- tomasz6662
- 375...499 postów
Przewiduję około 100W (0,2A x 250V i 6,4A x 6,3 V) . Nie chciałem instalować włącznika od lampki, a włącznik działający na takiej samej zasadzie, rozumiem, że jeśli założę taki włącznik i będę przerywał tylko jedną żyłę przy podłączonym cały czas przewodzie ochronnym to wywali mi różnicówka, czy tak ? W takim razie to głupi pomysł, bezpieczeństwo na pierwszym planie.Marvel pisze:Widzę dużo lamp. Jaki przewidujesz pobór prądu? Jakiej wartości bezpiecznik sieciowy planujesz? Rozumiem, że rezygnujesz z przewodu ochronnego w kablu zasilającym, skoro instalujesz włącznik od lampki... A myślałem, że założeniem była troska o użytkowników wzmacniacza...tomasz6662 pisze:Ok więc zrobię wyłącznik z tyłu + dodatkowy na kablu zasilającym.
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Myślę, że powinno być ok. 150W. Same lampy w końcówce to 200mA@300V bez żadnego zapasu. A masz oprócz nich jeszcze osiem innych lamp i jakiś zapas by się przydał. Inaczej będzie się mocno grzał transformator zasilający.tomasz6662 pisze:Przewiduję około 100W (0,2A x 250V i 6,4A x 6,3 V).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- tomasz6662
- 375...499 postów
Z trafem nie ma problemu, ma spory zapas, jest robiony na obciążenie :Marvel pisze:Myślę, że powinno być ok. 150W. Same lampy w końcówce to 200mA@300V bez żadnego zapasu. A masz oprócz nich jeszcze osiem innych lamp i jakiś zapas by się przydał. Inaczej będzie się mocno grzał transformator zasilający.tomasz6662 pisze:Przewiduję około 100W (0,2A x 250V i 6,4A x 6,3 V).
250V - 0,35A
2x6,3V - 2x4A
pozdrawiam
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Popatrz tutaj. Moze to Ci pomozetomasz6662 pisze: zaekranować kabel puszczając go w metalowej rurce (jaki metal by był do tego najlepszy ?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Z tym że tomaszowi przydatny będzie raczej ekran elektryczny, nie magnetyczny.
Z jakiego wątku pochodzi powyższa tabela?
Z jakiego wątku pochodzi powyższa tabela?
_
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Nie bardzo rozumiem? Wydaje mi sie, ze chce wlasnie zniwelowac wplyw pola magnetycznego powstajacego wokol 230VAC... Ale moge sie mylicfugasi pisze:ekran elektryczny, nie magnetyczny.

Tabelka pochodzi stadfugasi pisze:Z jakiego wątku pochodzi powyższa tabela?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Wg. mnie tomasz6662 chce zaekranować odcinek kabla sieciowego biegnący wewnątrz obudowy wzmacniacza.TooL46_2 pisze: Nie bardzo rozumiem? Wydaje mi sie, ze chce wlasnie zniwelowac wplyw pola magnetycznego powstajacego wokol 230VAC... Ale moge sie mylic
Jakim cudem przeoczyłem tak wartościowy wątek - nie mam pojęcia.

_
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
No wlasniefugasi pisze:Wg. mnie tomasz6662 chce zaekranować odcinek kabla sieciowego biegnący wewnątrz obudowy wzmacniacza.

Sam sie dziwie, wszak to watek przyklejonyfugasi pisze:Jakim cudem przeoczyłem tak wartościowy wątek - nie mam pojęcia.![]()

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- tomasz6662
- 375...499 postów
Coś mi się wydaje, że zakup rurki z permalloyu to nie taka prosta sprawa. Z tabelki wnioskuję, że dla 50 Hz to chyba nie będzie zbyt istotne czy to będzie aluminium czy miedź. Chyba przemyślę problem jeszcze raz sprawę może uda się jakoś rozsądnie umieścić ten wyłącznik z tyłu. A jak się zapatrujecie na wyłączanie napięcia anodowego przedwzmacniacza gramofonowego w przypadku nie korzystania z niego? Konieczne czy raczej nie ?
pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe rady
pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe rady
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
230VAC mozna poprowadzic wewnatrz chassis tak aby zaklocenia byly minimalne. Sposob jest taki sam jak dla okablowania zasilania zarzenia czyli skretka. Dla spokoju sumienia mozna ja jeszcze ubrac w koszulke ekranujaca.
Aleksander Niemand
- tomasz6662
- 375...499 postów
Kolejne przymiarki, przełączniki na razie z przodu ale gdzie będą to się jeszcze okaże, jeśli ktoś ma jakieś uwagi co do rozmieszczenia elementów i gniazd to proszę piszcie. Mam nadzieję, że rysunek jest czytelny, wymiary w milimetrach. W ostatecznym rysunku usunę wszystkie elementy, zostaną tylko otwory montażowe dla ślusarza.
pozdrawiam
pozdrawiam
Proponuję klasyczne rozwiązanie tyłu chassis.
Ostatnio zmieniony czw, 8 kwietnia 2010, 14:03 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja proponuję symetrię:

Rozumiem pod pojęciem selektor masz na myśli jego gałkę regulacyjną? Bo sam selektor musi być tuż przy gniazdach tak jak http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47 lub
czy 

Rozumiem pod pojęciem selektor masz na myśli jego gałkę regulacyjną? Bo sam selektor musi być tuż przy gniazdach tak jak http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47 lub