Oswiecenia potrzebuje

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Oswiecenia potrzebuje

Post autor: Wicker »

ciekawy temat, jako że po głowie też chodzi mi coś własnego (no dobra, prawie) to chętnie poczytałbym na ten temat co nieco (zarówno lampowego jak i nie lampowego), więc jakieś linki ze sposobami wszelkich obliczeń bym chętnie przejrzał

taki mały OT:
Moja gitara---Epiphone Les Paul Custom Silverburst
rozumiem że inspiracje Toolem widać nie tylko po nicku ale też gitarce (a zwłaszcza kolorem ; ) O ile mi wiadomo, nawet Gibson jakiś czas temu wznowił produkcję w tym wykończeniu
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Linkow niestety Ci nie podam -- korzystam z ksiazki Merlin'a. Calkiem przystepnie napisana, choc niestety nie wszystkie (jak widac) watpliwosci rozwiewa ;)

A co do inspiracji Toolem to takowa trwa juz u mnie troche -- jakies 15 lat 8) Poza tym, to ta gitara mi sie po prostu pieknielnie :twisted: podoba! Gibson wznowil produkcje w 2003 (takie mozna znalezc na eBay'u), ale teraz juz chyba nie produkuja... Na stronie jest model z 2007. Niestety, zabawka do tanich nie nalezy... Starsze modele tez tanie nie sa---min. ok. 2.5-3kUSD :cry:---ale wygladaja jeszcze fajniej. Z racji ceny na razie poprzestalem na Epiphone, z ktorej jestem b. zadowolony.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chyba znalazlem wzor na wzmocnienie w funkcji czestotliwosci. Ponizej podaje, moze sie komus jeszcze przyda. Nie bedzie prosto go przepisac... Zreszta, wrzuce w obrazku -- czytelniej bedzie. Wzor za ksiazka Merlina.
A(f).png
:arrow: Jethrotull
Czy ten wzor mniej wiecej tak wygladal? :) Nie moglem sie doszukac w postach Piotra :oops:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Popatrz sobie na Micro-Cap:
http://www.spectrum-soft.com/index.shtm

Wystarczy kliknąć i masz piękny wykres wzmocnienia w funkcji częstotliwości.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki Marvel! :) Nie bawilem sie jeszcze zadnym programem do symulacji lub tym podobnym wiec poprobuje.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ