Nie mam sił juz do Syriusza!

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Nie mam sił juz do Syriusza!

Post autor: Marcin K. »

k4be pisze:Tylko uwaga - jeśli napięcie żarzenia będzie za duże, w krótkim czasie mogą pojawić się spore problemy...
Tak wiem, wszystkie elementy są na swoim miejscu, nic nie pominąłem, nie zwarłem cewki. Puki co jest dobrze. Kineskop ma już swoje lata ale do momentu aż nie kupię nowego TV będzie mi służył :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Post autor: traxman »

Jak masz stary kineskop to podniesienie żarzenia da jeszcze trochę obrazu :D , później już tylko katastrofa.
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Tak z ciekawości - zmierz teraz oscyloskopem jakie jest napięcie żarzenia na kineskopie, to wyjaśni wszystko.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

marcin_oizo pisze:PS> Na forum doda-Elektroda wyzwano mnie i powiedziano, że robię sobie jaja z "kolegów" bo niemożliwością było żeby ich rady nie dały żadnego skutku w naprawie w/w odbiornika i że nie stosuję się do ich wytycznych. Wywalono mój temat do kosza bo stwierdziłem, że są wobec mnie agresywni, napisano że nie znam się na niczym (tak to zrozumiałem) i że nie wiem co to jest oscyloskop. Jeden gość napisał żebym sprawdził impulsy z CI TDA1170. Zapytałem co to "CI" i za to mnie zrównano z ziemią. Później okazało się że miało być impulsy IC (ale nie wytłumaczono mi tego), gość popełnił literówkę ale mnie się oberwało. Żałosne tamto forum, kończę z nim i napiszę kilka słów do moderatora żeby mnie pocałowano w d... Chamstwo i jeszcze raz Chamstwo.
Typowe dla Elektrody. Chamstwo, ale... komercyjne! Czyli ustrojowo słuszne!
Moderator działu audio też ujrzał ode mnie lekką wiązankę.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Chamstwo które rozszerza się na elektrodzie doszło już do takiego poziomu ,że i ja zrezygnowałem z pisania na tamtym forum. Najgorsze chyba jest ,że smarkacze robiący podstawowe błędy i uważający się za guru w danej sprawie gdy się im te błędy wytknie (w dobrej wierze, by już ich nie popełniali) próbują w odwecie zmieszać wytykającego z błotem...
Ostatnio zmieniony czw, 1 stycznia 2009, 22:13 przez Maciek1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

gdy się im te błędy wytknie (w dobrej wieże, by już ich nie popełniali)
przyganiał... :D
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za wskazanie byka :D
Errare humanum est
Ostatnio zmieniony pt, 2 stycznia 2009, 18:13 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Hej Panowie i Pani, witam w Nowym Roku! Miejmy nadzieję, że spokojniejszym niż poprzedni...
Syriusz już nie gra :P Tym razem kineskop świeci ale brak treści obrazu. Kurde takiego pacjenta jeszcze nigdy nie miałem! Podmieniałem dekoder i p.cz. i nic. Napięcie na PK są poprawne i na kinolu też bez zmian.
Pozdrawiam!

PS>Napisanie kilku słów do moderatora elektrody dało pozytywny efekt, mój temat został "wyczyszczony" ze zbędnych komentarzy i powrócił do swojego działu :!:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Maciek1 pisze:Errae humanum est
Mam nadzieję, że tym razem to literówka :mrgreen:
Errare humanum est. :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Kaka

Tym razem tak (tak to bywa jak się pisze bez okularów)
magda
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: magda »

marcin_oizo pisze:Hej Panowie i Pani, witam w Nowym Roku! Miejmy nadzieję, że spokojniejszym niż poprzedni...
Syriusz już nie gra :P Tym razem kineskop świeci ale brak treści obrazu. Kurde takiego pacjenta jeszcze nigdy nie miałem! Podmieniałem dekoder i p.cz. i nic. Napięcie na PK są poprawne i na kinolu też bez zmian.
Pozdrawiam!
A co jak zwierasz katody kineskopu do masy? uwaga: nie radziłabym tego stosować jeśli kineskop nie jest sterowany katodami :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No to będzie iskra! Na katodach są napięcia sięgające 60V, popatrz na schemat to się wyjaśni...
Narazie TV idzie w odstawkę bo pomysłów brak i nerwów też. Powrócę do niego kiedyś...
Dzięki za pomoc!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nie mam sił juz do Elektrody!

Maciek1 pisze:Chamstwo które rozszerza się na elektrodzie doszło już do takiego poziomu ,że i ja zrezygnowałem z pisania na tamtym forum. Najgorsze chyba jest ,że smarkacze robiący podstawowe błędy i uważający się za guru w danej sprawie gdy się im te błędy wytknie (w dobrej wierze, by już ich nie popełniali) próbują w odwecie zmieszać wytykającego z błotem...
Nawet nie o to chodzi. To jest "normalka" na większości forów. Elektroda jest jeszcze gorsza. Mi chodzi o to, że moderatorzy "elki" sami prowokują sytuacje konfliktowe, a potem oczywiście zasłaniają się równie konfliktowym regulaminem.
Oto przykład mojego autorstwa: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Jak widać, nikt mi nie odpowiedział. Gdybym pod spodem dopisał coś w rodzaju "no i co, nikt nie zna rozwiązania chociaż części problemów", natychmiast odezwałby się mod z "nagrodą" za "zaśmiecanie" forum, oraz z "uwagą", że post jest napisany niezrozumiale, nieczytelnie i rozwlekle. Ale gdybym chciał to wszystko (albo chociaż połowę z tego) zawrzeć w 1-2 zadaniach, to odpowiedzi byłoby kilkanaście (a że w stylu "ale dokładnie, podaj konfigurację, sprzęt, nie jesteśmy wróżkami", to cóż).
Więc następnym razem napiszę: "elo ziomy nie pomyka mi zgryw vhsa na kąpa poraćta co robic" :)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

kaem pisze:Więc następnym razem napiszę: "elo ziomy nie pomyka mi zgryw vhsa na kąpa poraćta co robic" :)
Wyczaruj zegar nixe na atmega8 to Cie docenią, nie żebym miał coś przeciwko takim zegarkom, ale gdyby wystawić naszą każdą konstrukcję na portal to by miejsca nie starczyło, z drugiej strony dzieciaki mają radochę a że "teraz" są jakie są..... zresztą na naszym forum paru jest i jak widać można.

A w kwestii TV to nie poddawaj się kolego, przypomniałem że ojciec kumpla ma coś podobnego w piwnicy i chyba go nawiedzę na dniach :D

Pozdraiwam
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

qdlaczian pisze:A w kwestii TV to nie poddawaj się kolego, przypomniałem że ojciec kumpla ma coś podobnego w piwnicy i chyba go nawiedzę na dniach :D
Adresatem powyższego jest zapewne Marcin_oizo.
ODPOWIEDZ