Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Czas na praktykę - każda pomoc mile widziana

Post autor: Piotr »

Naked_Raygun pisze:Jeżeli chodzi o blaszki perforowane, tak sobie pomyślałem że można spróbować, nie zaszkodzi. W wielu starych konstrukcjach gitarowych były stosowane zwykłe blachy w sczególności przy lampach mocy, jak chociażby we wzmaku z którego mam trafa. Perforowane ze względu na chłodzenie, zawsze to jakiś przewiew.
Ależ blachy wokół lamp mocy były stosowane nie do ekranowania, ale właśnie po to żeby nie było przewiewu.
Gorącego powietrza od lamp do wewnątrz wzmacniacza oczywiście. Zwróć uwagę, że zazwyczaj blachy te są ukształtowane w formie owiewek kierujących gorące powietrze unoszące się znad lamp mocy na zewnątrz wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

Piotr pisze: Ależ blachy wokół lamp mocy były stosowane nie do ekranowania, ale właśnie po to żeby nie było przewiewu.
Gorącego powietrza od lamp do wewnątrz wzmacniacza oczywiście. Zwróć uwagę, że zazwyczaj blachy te są ukształtowane w formie owiewek kierujących gorące powietrze unoszące się znad lamp mocy na zewnątrz wzmacniacza.
Kurde, jest w tym sens :D
Teraz jak sobie przypominam to CBS Arbiter z którego mam trafa w zasadzie nie grzał się jakoś strasznie, zanim go rozczłonkowałem. Fakt że układ był o wiele uboższy, ponieważ składał się z tranzystorowego preampu (oryginał, mój był trochę przerobiony), ecc81 w inwerterze i sześciu EL34 ale obudowa miała identyczne rozmiary jak ta do, której planuję wpakować to co uda mi się poskładać. Chassis robię jedynie trochę wyższe. w tych CBS-ach za bardzo wentylacją nikt się nie przejmował. Fotki poniżej.
Załączniki
cbs_arbiter_head_front_chas.jpg
cbs_arbiter_head_ins_front_panel.jpg
cbs_arbiter_head_int_chas.jpg
cbs_arbiter_head_rear.jpg
cbs_arbiter_head_rear_chas.jpg
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Pyra pisze:Witam
Już Piotr zwrócił Ci uwagę na trafa, a ja ponowię, dwa środkowe trafo/dławiki (bo nie znam ich funkcji) mają równoległe osie. Takie obrócenie jak u Ciebie nic nie daje.
Blacha aluminiowa a tym bardziej perforowana, zaekranuje i owszem, ale ale od wcz, a nie od zakłuceń w pasmie akustycznym. Tu lepiej sprawdza się blacha stalowa.

Co do wentylacji, to przy takiej mocy grzejnej, pomyśl raczej o wentylatorze, ale takim na 220V a nie z komputera, te lubią mocno siać od układu komutacji uzwojeń.

Parowania lamp nic nie zastąpi, taki indywidualny bias to tylko półśrodek, kiedyś już nad tym dyskutowaliśmy.

I wywal te ledy, bo będzie to wyglądało jak Panascanic lub inny ........ :evil: :evil: Obciach..... :?
Niestety za bardzo nie mam co z tym małym trafem i dławikiem zrobić. Ustawienie zaproponowane przeze mnie wynika wyłącznie z braku możliwości innego ustawienia, jedynie małe trafo moge obrócić dokładnie tak jak dławik.
Do końca nie wiem jak to jest z wentylatorami w odniesieniu do lamp, spotkałem mnóstwo opinii negatywnych, nawet chyba Tom na swojej stronie odradzał tego typu rozwiązania, więc jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia z tym związane, będę wdzięczny jak się nimi podzieli.
Jeżeli chodzi o bias to trafić szóstkę w lampach to prawie jak w totka :wink: . Jest to możliwe ale tak czy siak wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Może mi się uda odnowić starą znajomość, to wtedy po niezłej cenie (o ile będzie aktualne) będę miał szóstkę RFT z tej samej serii. Bias przynajmniej na dwie sekcje podzielę, jeszcze musze to przemyśleć.
Jeżeli chodzi o LED-y, to nie wiesz jak to będzie wyglądało, więc nie zkładaj z góry obciachu. Pomysł w żadnym wypadku nie nowatorski aczkolwiek ma to być tylko subtelna wisienka na torcie :) Domyślam się co możesz sobie wyobrażać poprzez użycie ledów we wzmaku, bo sam widziałem różne wynalazki, w które aż ciężko uwierzyć, ale to nie ten typ. Z dyskoteką to był tylko żart ale obstawiam, że jakbym dopisał, iż większość będzie na niebieskich, to wpisów pojawiłoby się jeszcze więcej :P Najbardzie powala mnie podświetlanie lamp niebieskimi diodami, traktuję to na równi z podświetlaniem od spodu (zwłaszcza na niebiesko) VW Golf-a II :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

może zrezygnuj z dławika. jeden klamot mniej na chassis... żaden mój wzmacniacz nie ma dławika a działa całkiem dobrze.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Witam
Jak wiesz nie tylko lampy się grzeją we wzmacniaczu, tak więc wentylator można umieścić też w różnych miejscach. Grawitacyjne chłodzenie lamp jest w większości wypadków wystarczające, ale pomyśl o innych elementach... Masz jeszcze rezystory i trafa.....

Wracając do ustawień traf, to zauważ, że oddziaływanie pola magnetycznego jest zależne od kwadratu odległości, tak więc dwa najbardziej oddalone od siebie trafa, mogą spokojnie mieć równoległe osie. Najwięcej uwagi trzeba poświęcić elementom sąsiadującym ze sobą w małej odległości. Z tego wniosek, że trafa neleży ustawiać naprzemiennie po kolei, tzn. 1 - 2 - 3 - 1 - 2- 3 (chodzi o różne ustawienie osi traf) jak widzisz zawsze konkretne ostawienie trafa sąsiaduje z dwoma innymi. Prostopadle nalęży ustawiać osie biegnące przez rdzeń trafa (czyli przez środek uzwojeń). Jedna płaszczyzna daje możliwość prawidłowego ustawienia dwóch traf, dodając trzecie jedno trzba "położyć" na płasko. Obracanie trafa wokół osi praktycznie nic nie daje. W Twoim przypdku wystarczy "położyć" na płasko (identycznie z prawym trafem) trafo drugie z lwej i przymocować do chassis na tulejkach dystansowych lub położyć na bocznej kolumnie. Masz wtedy prawidłowo ustawione trafa, zachowując miejsce pod chassis
Najbardziej wrażliwymi elementami są dławiki i trafa SE, czyli posiadające szczelinę, gdyż właśnie ten element konstrukcyjny jest najbardziej wrażliwym/siającym miejscem. Można porównać taki element do głowicy magnetofonowej.

Co do ostatnich zdjęć, to zwróć uwagę, że osłona lamp to dość "gruba" blacha stalowa.....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Kurde, w zasadzie wzystkie trafa / dławik mogą być ustawione na płasko :) Przecież nie muszę wycinać ogromnych dziur w chassis żeby zwisały sobie do środka. Może zamiast dystansowych tulejek zrobić na profilach, np. aluminiowych, na dwa boki, żeby była lepsza stabilność :?: Blachę pokazaną na ostatnim zdjęciu (ok. 1,5mm) mogę wykorzystać i zasłonić lampy mocy, lampy w preampie będą częściowo osłonięte kubkami. Wentylator mógłbym umieścić pomiędzy otworami wentylacyjnymi w górnej części obudowy drewnianej. Ewentualnie w przypadku komputerowego, dwa wentylatory pod otworami wentylacyjnymi. Zastanawia mnie trochę wentylator komputerowy, ponieważ to jednak 12V a nie 220V i spokojnie mógłbym go podłączyć pod sekcję zasilania LED-ów. Jeżeli chodzi o elementy na płytkach, myślałem żeby ponawiercać spód drewnianej obudowy i dać wyższe nóżki, zawsze to też jakieś ujście dla ciepła. Czy 1 cm odległości traf skrajnie położonych od boków obudowy byłby wystarczający?
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

"And now for something completely different"

Czy orientuje się ktoś, jakiej farby używa się do sitodruku w celu naniesienia ścieżek na płytkę?
Chodzi mi po głowie pomysł na użycie zwyklego sprayu, co o tym myślicie??
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Naked_Raygun pisze:"And now for something completely different"

Czy orientuje się ktoś, jakiej farby używa się do sitodruku w celu naniesienia ścieżek na płytkę?
Chodzi mi po głowie pomysł na użycie zwyklego sprayu, co o tym myślicie??
Czegos tu nie rozumiem.
Robisz jedna sztuke czy masz zamiar rozpoczac produkcje?
Farba do sitodruku jest do kupienia w ilosciach hurtowych tak 50-100kg minimum.
Folia swiatloczula (capilex czy inna) ktora najpierw nakada sie na sito tez tylko w hurtowniach jest do kupienia w metrach kwadratowych.
Jezeli jakakolwiek farba jest do sitodruku to ma konsystencje miodu lub bardzo gestej smietany, w zadnym przypadku nie nadaje sie do rozpylenia w aerozolu.
Moze troche jasniej o co Ci chodzi z ta farba i sitodrukiem?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

macska pisze:Moze troche jasniej o co Ci chodzi z ta farba i sitodrukiem?
Z tego, co ja się domyślam, to koledze chodzi o wycięcie "sita" z kartonu czy folii, przysłonięcie nim miedzi i popryskanie sprayem. Kolega widzę ma wysokie mniemanie o sobie i wydaje mu się, że ot tak sobie wymyśli nagle świetny sposób trawienia płytek, który zrewolucjonizuje wszystkie projekty DIY na świecie :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Jeżeli chodzi o sito, to moi znajomi mają sitodruk i mogę za bardzo przystępną cenę zrobić sito, jednakże nikt z nich nie ma pojęcia o tego typu sprawach jak farby itp. do celów mi potrzebnych. Sitodruk używają jedynie do robienia nadruków na koszulkach farbą akrylową. Generalnie sito jest dość duże i można na nim zmieścić kilka motywów. Ja na sicie na pewno będę robił całą oprawę graficzną - panel przedni i tylny, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić też ścieżki na laminacie. Początkowo płytki miałem robić metodą żelazkową, ale pomimo poprawiania ścieżek różnymi markerami itp. powstają czasem wżery przy zbyt długim czasie trawienia. Na ten wzmacniacz mam laminat o grubości 70um, co zapewne odbije się na czasie trawienia (zazwyczaj używam 35um). Jeżeli mam możliwość zrobienia na sicie, to czemu by tego nie wykorzystać, tym bardziej że uczyłem się robić płytki metodą sitodruku w szkole, ale jaka to farba była, nie pamiętam - tylko tyle, że niebieska.

Drodzy koledzy wyciągają zbyt dużo pochopnych wniosków na temat moich pomysłów i wiedzy :P
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Naked_Raygun pisze:Kurde, w zasadzie wzystkie trafa / dławik mogą być ustawione na płasko :) Przecież nie muszę wycinać ogromnych dziur w chassis żeby zwisały sobie do środka. Może zamiast dystansowych tulejek zrobić na profilach, np. aluminiowych, na dwa boki, żeby była lepsza stabilność :?:
Jeśli już zadasz sobie tyle trudu, aby mocować trafa na ceownikach, to nic nie stoi na przeszkodzie abyś jedno trafo mocował w pionie na kątownikach...... zawsze to większy wybór.... :D
Tym nie mniej sądzę, że zastosowanie gotowych gwintowanych prętów i kawałków rurek jest prostrzą metodą od mocowania niż na ceownikach, ale to kwestia punktu widzenia :wink:

Naked_Raygun pisze: Zastanawia mnie trochę wentylator komputerowy, ponieważ to jednak 12V a nie 220V i spokojnie mógłbym go podłączyć pod sekcję zasilania LED-ów. Jeżeli chodzi o elementy na płytkach, myślałem żeby ponawiercać spód drewnianej obudowy i dać wyższe nóżki, zawsze to też jakieś ujście dla ciepła. Czy 1 cm odległości traf skrajnie położonych od boków obudowy byłby wystarczający?
Odradzam te na 12V, jak wspomniałem elektroniczne układy komutacyjne uzwojeń napędowych potrafią nieźle siać. Te na 220V mają zwykłe silniki indukcyjne zwartobiegunowe, nie wytwarzają przepięć.
Możesz je umieścić pod chassis i porobić otworki dokoła lamp i transformatorów.... nawet delikatny przepływ powietrza już dużo daje.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Naked_Raygun pisze:Jeżeli chodzi o sito, to moi znajomi mają sitodruk i mogę za bardzo przystępną cenę zrobić sito, jednakże nikt z nich nie ma pojęcia o tego typu sprawach jak farby itp. do celów mi potrzebnych. Sitodruk używają jedynie do robienia nadruków na koszulkach farbą akrylową.
To jaki masz problem? Wiekszosc farb sie nadaje do tego celu.
Jedyny warunek zeby ta farba po wyschnieciu nie rozpuscila sie w roztworze trawiacym.
Do nadruku na koszulkach uzywaja sita z wiekszym oczkiem niz sie uzywa do plytek, ale to w tym
przypadku nie bedzie mialo znaczenia, pewnie nie zejdzies ponizej 10 milsow ze sciezkami :wink:
Gestosc sita jest zdefiniowana iloscia oczek na centimetr kwadratowy.
Naked_Raygun pisze: Na ten wzmacniacz mam laminat o grubości 70um, co zapewne odbije się na czasie trawienia (zazwyczaj używam 35um). Jeżeli mam możliwość zrobienia na sicie, to czemu by tego nie wykorzystać, tym bardziej że uczyłem się robić płytki metodą sitodruku w szkole, ale jaka to farba była, nie pamiętam - tylko tyle, że niebieska.
Grubosc miedzi nic nie ma do nakladania sitem, natomiast napisze jeszcze raz, taka farba dedykowana
do sitodruku, do wykonania plytek jest dostepna w ilosciach przemyslowych.
Ma to kolor raczej fioletowy niz niebieski :)
Naked_Raygun pisze: Drodzy koledzy wyciągają zbyt dużo pochopnych wniosków na temat moich pomysłów i wiedzy :P
Jak drogi Naked_Raygun wyskoczyl tym sitem do plytek jak Filip z konopii, to inni koledzy
odpowiedzieli na to jak potrafili, nie znajac innych faktow z zycia Naked_Raygun-a ktorych skrzetnie zatail w poprzednim poscie :P
Sam do plytek uzywam emulsje swiatloczula Positiv 20, metode z termotransferem uwazam za nieporozumienie,
ale sito dla robienia jednej plytki to jak polowanie na wrobla armata przeciwlotniczym :wink:
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

macska Problem w tym, że nie wiem jaka farba nadaje się do procesu trawienia. Głównie o to mi chodziło.
Wiem, że grubość miedzi nic nie ma do nakładania sitem, chodziło mi o czas trawienia, gdzie przy żelazkowej metodzie niestety nawet przy 35um robią się czasem wżery.

Jak będę robił na sicie grafikę przedniego panelu to przy okazji mogę i wzory płytek :) Taka fantazja, nic na to nie poradzę :)

Jeżeli chodzi o ścieżki to nawet nie wiem ile milsów będą miały najmniejsze, w Eagle najmniejszy parametr ścieżki jakiej używam to 0.05 ale czego to nie wiem, nigdy jakoś się tym aspektem nie zaintersowałem :)

Najbardziej mnie rozbawiła wypowiedź Marvel-a, uśmiałem się do łez :D "wysokie mniemanie osobie" i ta rewolucja :mrgreen: Ja pozytywnie odbieram takie wpisy, w żadnym wypadku nie obrażam się czy cokolwiek w tym stylu.
Nie sądziłem wcześniej, że kogokolwiek będzie interesowała historia sita ale po kolejnych wpisach już musiałem to napisać :)

Positiv20 znalazłem też w spray-u :)
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Czy takie ustawienie traf jak na zdjęciu poniżej będzie ok :?:

Maluchy na tulejkach mogę bez problemu ustawić ale co do kloca wyjściowego mam pewne wątpliwości bo to inny przedział wagowy :)

Coś wymyślę :wink:

Jeżeli chodzi wentylatory to zastanawiam się gdzie najlepiej te na 220V wpiąć w układzie, żeby nie przeszkadzały w niczym. Włącznik też by się przydał. Może taki wentylator - http://www.tme.eu/wentylator-120x120x25 ... 22hst.html ?
Załączniki
STA60005.jpg
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Teraz wszystko jest OK. Choć osobiście, odwrócił bym pozycję ( zmienił miejscami, to co leży postawić, to co stoi położyć) małych traf, było by jeszcze lepiej.
Wentylator też się nada. Aby ograniczyć szum (i tak na koncercie niesłyszalny :wink: ) weź ten o najmniejszej wydajności, wystarczy.

Pozdrawiam

PS: Wychodzę z założenia "dmuchać na zimne" szczególnie jeśli niczym to nie grozi, bo wzmak w fazie projektu, jak u Ciebie. :D
ODPOWIEDZ