Mnie interesuje tylko jedna rzecz, schemat można wymyślić i będzie grało, natomiast lampa jest duża i nie jest specjalnie projektowana pod kątem wytrzymałości mechanicznej. Może powodować kłopoty ze stabilnością mechaniczną. O ile we wzmacniaczu domowym nie będzie to dokuczliwe, to w wiecznie przenoszonym head'zie w stosunkowo krótkim czasie lampa może ulec awarii (coś się w niej oberwie, zewrze itp). Podobnie sytuacja ma się z 6p3c na którą narzekają wszyscy gitarzyści, że się rozlatuje i jest awaryjna - ale ona nie jest przeznaczona do wytrząsania tak jak 6l6gtb. Dało tej lampie opinie złomu, co się dobrze składa, bo jest to dobra lampa i całkiem trwała - ale w domowym wzmacniaczu, a dzięki takiej złej opinii jest jeszcze tania.
Ja jednak radziłbym stosowanie lamp z serii wzmocnionych mechanicznie znacząco obniży to koszty eksploatacji.
Prośba o pomoc - head na 6N13S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Prośba o pomoc - head na 6N13S
Moze E130L w ukladzie triodowym?
Lampa nie do zdarcia.
Lampa nie do zdarcia.
Mechanicznie jak najbardziej, dla jednej E130L w połączeniu triodowym z pobieżnych oględzin podszedłby transformator z KT88. Na pewno to lepsza propozycja jeżeli chodzi o niezawodność i trwałość niż 6n13s. A sterowanie będzie dużo prostsze.
- insectteam
- 25...49 postów
i dla mnie jest to już jasne - w takim razie rezygnuję z robienia heda na tych lampkach i popracuję nad konstrukcją na EL34, badź na 2xEL84 - za dużo będzie to wszystko jeździło aby mogło przetrzymać ...
Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam