Zdaje się, że macska tak owe produkuje.MarekSCO pisze: A z tego co pisze macska wynika, że są również producenci konwerterów. I, że można już w naszym kraju konwerter kupić

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zdaje się, że macska tak owe produkuje.MarekSCO pisze: A z tego co pisze macska wynika, że są również producenci konwerterów. I, że można już w naszym kraju konwerter kupić
KaKa pisze:Zdaje się, że macska tak owe produkuje.
Proszę bardzo idź i kup. Są tylko z dużym ujemnym współczynnikiem temperaturowym. Pomińmy SMD. A co jak potrzebujemy na coś więcej niż 50V? Tylko o ujemnym, sporym współczynniku podanym mało precyzyjnie.macska pisze: Problem polega na tym, ze Ty (chyba nie czytajac o czym jest tak na prawde post) wydajesz autorytarnie
opinie ad hoc, nie pierwszy raz z reszta. Kondensatory NP0 do czego sluza?
Nie rozmawiamy o glowicach z synteza i PLL, ani o termostatach ani o ARCZ, tylko o konwerterach!
Nie brakuje zadnych odpowiednich podzespolow, nie konfabuluj!
Detektor stosunku plus ogranicznik produkuje sporo harmonicznych.Dalej: świetnie się odbiera nawet w sporej odległości na krótkich falach ( w kilku miejscach!!!) to co odbiera inne lampowe radio na zakresie UKF. Po co analizator jeśli to doskonale słychać w radiu? Piękna produkcja harmonicznych p.cz....macska pisze: Pogadamy jak będziesz mogl pokazac na analizatorze widma to o czym piszesz, a nie opowiadac o tym
ze odbior Ci się pogorszyl, bo tak z kalkulatora Ci wyszlo na jednym odbiorniku (nie wazny czy to Grundig)!
Koszty dojazdu do innego miasta plus czas. Zapłaci ktoś więcej jeśli w sklepie jest za 20 PLN? A jeśli są takie dobre konwertery czemu nikt w moim mieście nie chce ich zamówić? Nie ma w sklepach ani porządnych anten TV, porządnych wzmacniaczy antenowych, porządnych zwrotnic. Jedynie najtańszy produkt, jakość nie jest żadnym kryterium. Potencjalny klient nie ma kasy - wybiera zawsze tańszy produkt.macska pisze: Swietna sprawa patriotyzm lokalny, ale może wystawil bys nosa poza swojego miasta! (no i to żaden argument!)![]()
Problem w tym ze brak takich w sklepiemacska pisze: A co jeśli nie plyna??
Ależ nie przeczę że ty zrobisz porządny produkt. OK. Tylko czemu dobrych produktów brak w sklepach? Przychodzi klient i chce za 15 minut mieć gotową rzecz, nie czekać tydzień i nie więcej niż 15-20 PLN.macska pisze: A jak wyglada nie polamatorskie a calkiem amatorskie rozwiazanie brysa?
Żeby nie dyskutowac o niczym tak bez konca, mogę Ci wyslac konwerter,calkiem za darmo,
dokladnie taki jakiego carlos kupil, i bedzies miał okazje wyprobowac i przetestowac do woli.
Naturalnie nie zadowole się tym co Ci się wydaje, tylko konkretami, mile widziane fotki
z wobuloskopu i analizatorze widma.
Adres znam, kupilem od Ciebie lampy.
Czekam na zgode.
STUDI, potrafię przestroić głowicę. Mam przyrządy. Uważam, że przestrajanie głowicy zabytkowego (a nawet "prawie zabytkowego") odbiornika jest jego zwyczajną dewastacją.STUDI pisze: P.S. Zakładający watek nie czuje się na siłach przestroić głowicę? Jak myślisz zaprojektuje i wykona sam porządny konwerter? Kupi gotowy. No właśnie jaki? W sklepie 90% szans ma kupić jedynie badziew.
Niemcy powszechnie rozszerzają zakres UKF ze 104 do 108 MHZ (do 108 MHz w RFN dopiero poszerzono wl atach 70-tych) głownie w pięknie odrestaurowanych i potwornie drogich odbiornikach jak Saba Studio A, Telefunken Opus 2550 (i 2650) itp.Jasiu pisze:Czołem.
STUDI, potrafię przestroić głowicę. Mam przyrządy. Uważam, że przestrajanie głowicy zabytkowego (a nawet "prawie zabytkowego") odbiornika jest jego zwyczajną dewastacją.STUDI pisze: P.S. Zakładający watek nie czuje się na siłach przestroić głowicę? Jak myślisz zaprojektuje i wykona sam porządny konwerter? Kupi gotowy. No właśnie jaki? W sklepie 90% szans ma kupić jedynie badziew.
Jasiu
MarekJasiu pisze:STUDI, potrafię przestroić głowicę. Mam przyrządy. Uważam, że przestrajanie głowicy zabytkowego (a nawet "prawie zabytkowego") odbiornika jest jego zwyczajną dewastacją.
Jasiu
Ja też pragnę dołączyć się do Wypowiedzi.Jasiu pisze:Czołem.
Jasiu
Proponowalem Ci konwerter zebys przetestowal i w odbiorniku i na przyrzadach.STUDI pisze: Wiesz jak przestrajają CB Radia nawet dobrych firm i to dla dobrych sklepów o te 5KHz - lutuje się kondesator z paczki równolegle do kwarca. Włącza - coś odbiera OK. Strojenie, sprawdzenie częstotliwości - sorry za drogie....
...Detektor stosunku plus ogranicznik produkuje sporo harmonicznych.Dalej: świetnie się odbiera nawet w sporej odległości na krótkich falach ( w kilku miejscach!!!) to co odbiera inne lampowe radio na zakresie UKF. Po co analizator jeśli to doskonale słychać w radiu?
O kosztach jak do tej poryt nie rozmawialismy, 16,-zl (brutto) za konwerter to chyba nie jest wygorowana cena?STUDI pisze: Koszty dojazdu do innego miasta plus czas. Zapłaci ktoś więcej jeśli w sklepie jest za 20 PLN? A jeśli są takie dobre konwertery czemu nikt w moim mieście nie chce ich zamówić? Nie ma w sklepach ani porządnych anten TV, porządnych wzmacniaczy antenowych, porządnych zwrotnic. Jedynie najtańszy produkt, jakość nie jest żadnym kryterium. Potencjalny klient nie ma kasy - wybiera zawsze tańszy produkt.
Zakladajacy watek, kolega carlos, pochwalil sie, ze zastosowal konwerter, nie dewastujac odbiornik przestrojeniem, i chwala mu za to, natomiast Ty bez zenady zjechalesz go, nie znajac zadnych parametrow konwertera, ani co najwazniejsze w tym wszystkim, jak to gra?STUDI pisze: P.S. Zakładający watek nie czuje się na siłach przestroić głowicę? Jak myślisz zaprojektuje i wykona sam porządny konwerter? Kupi gotowy. No właśnie jaki? W sklepie 90% szans ma kupić jedynie badziew.
Znowu od rzeczy piszesz, przestrojenie konwerterem lub w inny sposob to jednak co innego niz poszerzenie pasma o 4 MHz!STUDI pisze: Niemcy powszechnie rozszerzają zakres UKF ze 104 do 108 MHZ (do 108 MHz w RFN dopiero poszerzono wl atach 70-tych) głownie w pięknie odrestaurowanych i potwornie drogich odbiornikach jak Saba Studio A, Telefunken Opus 2550 (i 2650) itp.
Czy konwerter tego wyklucza?STUDI pisze: Dla mnie zabytek techniki musi działać a nie być tylko martwym eksponatem.
Analizator itd. Fajnie ale to oznacza xxxx PLN. Nie robię czegoś zawodowo, mam kilka innych opłał stałych, pensja jest jaka jest. Takie życie. Inwestycja w szereg drogich przyrządów mi sie nie zwróci. Proste?macska pisze: Proponowalem Ci konwerter zebys przetestowal i w odbiorniku i na przyrzadach.
Sam krytykujesz serwisantow ze nie uzywaja do przestojenia przyrzadow, miernika czestotliwosci, a Ty dokladnie tak samo postępujesz! ("Po co analizator")![]()
Masz jakas awersje do pomiarow?
Nie do konca z reszta rozumiem dlaczego w watku o konwerterach nagle wyciagasz problem przestrojenia CB radio?
Być może to już za dużo dla sklepu. On musi zarobić na czynsz, podatek, ogrzewanie, prąd itd....macska pisze: O kosztach jak do tej poryt nie rozmawialismy, 16,-zl (brutto) za konwerter to chyba nie jest wygorowana cena?
I dzięki temu dodatkową kasę zarabiałem eliminując konwertery od wkurzonych posiadaczy sprzętu audio. To co sprzedawano niestety dawało złe rezultaty jeśli chodzi o odbiór. Amatorsko na słuch przestrojona głowica UKF dawała poprawny, czysty odbiór nawet stacji z sąsiedniego dużego miasta (w przypadku Łodzi odbiór z Warszawy i Kielc!!!), a w przypadku konwertera tylko najsilniejsze stacje dało radę odbierać z akceptowalnymi zakłóceniami. To były czasy gdy radio z zakresem CCIR przestrajano do OIRT. Praktycznie zawsze po założeniu konwertera odbiornik trafiał do przestrojenia głowicy w krótkim czasie. Kila warsztatów wyspecjalizowało się tylko w przestrajaniu odbiorników i zrobiły na tym doskonały interes a w sklepach konwertery przestały sie sprzedawać. Nawet obecnie zdecydowanie radzi się wymienić głowicę (pełno ich w sklepach) niż stosować konwerter ponieważ uzyska się lepszy rezultat - efekt niezadowoleni klientów tym co producenci nazywali konwerter UKF.macska pisze: A na silach czuc sie nie musi, nikt nie urodzil sie z taka wiedza jak sie projektuje/przestraja konwertery, tak samo jak malo kto z nas ma do tego przyrzady w domu![]()
Wymaga przerobienia cewek. Ograniczeniem jest delta C kondesatora strojeniowego. Po usunięciu kondesatora podłączonego równolegle do cewki heterodyny nie aje rady dodać te 4MHz zazwyczaj tylko 1,5 - 2,5. Owszem odbiór jest ale głowica jest daleka od zestrojenia. Czułość fatalna.macska pisze: Znowu od rzeczy piszesz, przestrojenie konwerterem lub w inny sposob to jednak co innego niz poszerzenie pasma o 4 MHz!
macksa pisze: Ale dobrze, taki porzadny Niemiec po takim zabiegu co robi?
Zeby byla korelacja pomiedzy odbiorem a pokazana częstotliwoscią na skali flamastrem dopisze tych kilku MHz?![]()
Po części tak. Zwłaszcza jakość wyrobów w handlu. Ponadto dodatkowe przełączanie zakresów konwertera. Pudełko obok radia by był dostęp do przęłacznika? Pasuje to do siebie?macska pisze: Czy konwerter tego wyklucza?
Jeden stopień przemiany - nie zawsze wysokiej jakości (czasy odbiorników lampowych i początku radiofonii FM) plus dodatkowy w przypadku handlowego produktu o niskiej jakości. Efekt zazwyczaj mizerny przy obecnym natłoku stacji (stosowniejsze słowo to bajzel) na zakresie UKF.macska pisze: Jezeli w/g Ciebie konwerter to be, to chcac byc konsekwentny powinienes na dzien dobry z odbiornika wywalic glowice
UKF, w koncu to tez jest konwerterem (specyficznym co prawda, ale jest) !
Chyba tyle z mojej strony na ten temat.