Pierwsze to tranzystory, po drugie to elementy. Do 200MHz powinno dać radę - oczywiście problem przezwojenia cewek...KENARF pisze:Witam uprzejmie,
i mam pytanie czy ktoś z Panów zrobił doswiadczenia lub ma wiedzę na ile tę głowice można przeciągnąć w górę tak aby pracowała stabilnie wyzej jak 108MHZ i jakie to bedzie maksimum? Chodzi mi oczywiscie o taka ingerencje w układ, która polega na ew korekcji uzwojeń i pojemności stałych jednak bez wymiany agregatu i rdzeni w cewkach.
Montaż głowicy GF33 w lampowcu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Montaż głowicy GF33 w lampowcu.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Ano właśnieKENARF pisze:jednak bez wymiany agregatu i rdzeni w cewkach.

Wiktor Chojnacki SP5QU w książce pod tytułem, bodajże "Amatroska łączność UKF...
Mogłem przekręcić tytuł niechcący, bowiem już dawno nie mam tej książki ( raczej większej broszury

Podaje przepis na przestrojenie takiej głowicy do odbioru w amatorskim paśmie 2m
( circa 145 MHz

Wprawdzie nie sugeruje wymiany agregatu, ale...
Coś o wiele bardziej niechlujnego !
Zmniejszenie pojamności agregatu poprzez Wyrwanie kilku płyt (sic!)
Agregat zresztą, z racji stosunkowo wąskiego pasma ( 144 - 146 MHz ) traci swoją rolę na rzecz diody pojemnościowej w układzie ARCz heterodyny...
Która "przejmuje na siebie" rolę strojenia odbiornika...
Dawno temu eksploatowałem tak przestrojoną głowicę z radiotelefonem FM 302

Polecam

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Myślę ,że jesli to wszystko ma byc małoszumne to-
1-zostaną rdzenie obecne usuniete i zastapione mosięznymi.
2-strojenie -kondensatorem -diody szumią .Do czasu złapania jakiegoś sygnału -potem nastapi wstrajanie dokładne .
3- pozostanie jakaś synteza -aby utrzymać dobrą,stabilną czestotliwość -Rosjanie mieli taki patent , i mają -w którym
np. jakiś kwarc generował wysoką jakąś F -a wokól tej f zliczane były jakieś inne impulsiki -coś tam je zliczało i trzymało tę głowną F.
W każdym razie -na stałe wyswietlała się jakaś sekwencja cyfr/np:. 144MHz/ -a zmienna była końcowka po przecinku......
Pozdr.
1-zostaną rdzenie obecne usuniete i zastapione mosięznymi.
2-strojenie -kondensatorem -diody szumią .Do czasu złapania jakiegoś sygnału -potem nastapi wstrajanie dokładne .
3- pozostanie jakaś synteza -aby utrzymać dobrą,stabilną czestotliwość -Rosjanie mieli taki patent , i mają -w którym
np. jakiś kwarc generował wysoką jakąś F -a wokól tej f zliczane były jakieś inne impulsiki -coś tam je zliczało i trzymało tę głowną F.
W każdym razie -na stałe wyswietlała się jakaś sekwencja cyfr/np:. 144MHz/ -a zmienna była końcowka po przecinku......
Pozdr.