Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Tak jest, także montujcie w swoich wzmacniaczach lampowych przynajmniej odbiornik BT, to będzie trochę nowocześniejszy:) Ja tak zrobiłem w kilku wzmacniaczach i uważam,że funkcja jest nadzwyczaj wygodna.... muzyka leci po falach:)
Ostatnio zmieniony pn, 25 września 2023, 17:37 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Współczesne kompresje dają bardzo dobrą jakość.
Format mp3 już praktycznie nie jest używany. A jak już, to z wysokim bitrate.
Format mp3 już praktycznie nie jest używany. A jak już, to z wysokim bitrate.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Niskie też można wykorzystać. Kilkanaście lat temu wbudowałem do resztek Mazura odtwarzacz CD czytający MP3 i wyposażony w funkcję losowego odtwarzania. Przygotowanie płyty z prawie tysiącem hitów z lat 50-80 w wersji mono 32k zajęło tochę czasu. Płytę {kopię} mam, ale odtwarzacza drugiego takiego nie znalazłem. Może warto powrócić do pomysłu ,,losowych szaf grających,,?

Nie mówiłem że nie można.
Mówiłem że dzisiaj się już tego praktycznie nie robi.
Mówiłem że dzisiaj się już tego praktycznie nie robi.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
Ostatnio kupiłem EF800 póki jeszcze tanio można znaleźć.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 6250...9374 posty
6N15P/ECC91 i podobne, wspólna katoda niestety ale dalej cena umiarkowanie zasadna, przypomniałem sobie o nich (choć mam pół setki w opakowaniu zbiorczym z dawnych lat) wczoraj na Wolumenie stojąc obok stoiska ,,pana z transformatorami'', miał ogrom lamp postsowieckich, nowe i używki, choć ceni dość wysoko (np. 6P1P E-W dwie dyszki) przy zakupie niejednostkowym warto się mocno targować, wielu u niego nie kupuje a to szansa na sukces.
A ja odkryłem lampę 12FQ8 stosowaną w "organach", to jakby 12AX7 tylko z żarzeniem 12,6V i dwiema anodami (trzeba je połączyć) i ma się pełnowartościową lampę audio i to z czarnymi anodami. Obecnie kosztuje w granicach 20-50zł, ale to się pewnie zmieni.
Ostatnio zmieniony śr, 4 października 2023, 20:43 przez saico, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 4348326958 Odpowiednik EL36, cena mikra (sam sprzedawałem znacznie drożej EL36) a zainteresowanie zerowe, bo ,,ruskie''?.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
A czasem odpowiednikiem EL36 nie jest 6P31S...
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 6250...9374 posty
Odpowiednik, zwłaszcza z ZSRR, zawsze jest ,,jakiś'' ale cena 6p31s to już zupełnie inny poziom.
I półtora razy mniejszy prąd anodowy w danych warunkach zasilania...
-
- 6250...9374 posty
Było minęło, lampy poszły do ludzi, trzeba kupować zdecydowanie bo coraz mniej tego dobra w rozsądnej cenie oczywiście nieużywanych....jutro dojdą do mnie kolejne lampy ale ja kupuję często, sprawdzając co godzinę na Allegro, ciekawsze lampy na pniu. Mam nadzieje, że tej zimy (budowa domku nad rzeczką stanęła...) nareszcie wykonam wzmacniacze na pamiątki po dziadku dla wnucząt, sztuk cztery, i nie będą to zabawki na ECL86.
Oczywiście w sensie ,,taka sama konstrukcja,, , to nie. Ale praktycznie pozwalają zbudować wzmacniacz o identycznych parametrach wyjściowych jak poprzedniczki, co bardziej nas interesuje.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zastosowanie inne niż audio dla lamp odchylania poziomego, w tym 6P13S to stabilizatory napięcia stałego np: zasilacz anodowy regulowany.
Zastosowanie inne niż audio dla lamp odchylania poziomego, w tym 6P13S to stabilizatory napięcia stałego np: zasilacz anodowy regulowany.
Ratujmy stare tranzystory!