Końcówka 2x18 w racku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Końcówka 2x18 w racku
Zrobiło się cieplej to powróciłem do brumu z tej końcówki. Wymieniłem kable sygnałowe i masowe od potencjometrów głośności. Brum pozostał ale jest cichszy i właściwie słychać go tylko przy odkręconych na maxa potencjometrach czyli jest zależny od głośności. Może ktoś coś podpowie? Kable masowe od potencjometrów są długie... może tu jest przyczyna? Zastanawiałem się czy nie połączyć szyną masy tych potencjometrów i następnie przypiąć szynę do szyny głównej.
Dzisiaj sprawdziłem ze szwagrem i problem jest tylko w jednym kanale i to wygląda tak jakby brakowało ekranu na jakimś kablu sygnałowym. Po prostu kanał zbiera śmieci z otoczenia. Nic tak nie wkurza jak niemożność znalezienia przyczyny... Przydźwiek pojawia się wraz ze zmianą głosności i zanika gdy potencjometr jest na maxa. Nigdy się jeszcze z takim zjawiskiem nie spotkałem.
Powróciłem do tematu... Nie mam już pomysłu. Zamieniałem potencjometry, kable, lampy i problem nadal wystepuje. Najsilniej słychać to przy ustawieniu potencjometru głośności na ok 35% rezystancji (370k/890k). Może to jakieś wzbudzenie? Ma ktoś jakiś pomysł?
Zmiana lokalizacji wzmacniacza coś daje?
A może kondensator w zasilaniu ?
A może kondensator w zasilaniu ?
Kondensator w zasilaczu to chyba miał by wpływ w każdej pozycji potencjometru a nie tylko w jednej trzeciej.
Może powstaje jakiś generator w układzie z tym potencjometrem.
Sprawdzić elementy za i przed potencjometrem oraz dodatkowo lutowanie w jego otoczeniu
Wiesław
Sprawdzić elementy za i przed potencjometrem oraz dodatkowo lutowanie w jego otoczeniu
Wiesław
Wziąłem inny potencjometr i podłączyłem go na ekranowanych kabelkach oczywiście podłączając jego obudowę do masy. Jego inne położenie we wzmacniaczu nic nie zmienia, a przynajmniej nie zmienia na lepsze. Dzisiaj jeszcze trochę na to popatrzę choć jestem skłonny wrócić do potencjometrów Master umieszczonych pomiędzy inwerterem a lampami mocy i eliminować wysokie kondensatorami pomiędzy anodami inwertera. Teraz nie ma tam nawet zalecanych 47p.
Nie poradziłem sobie z problemem w tym jednym kanale. Wróciłem (tylko w tym kanale) do koncepcji z masterem pomiędzy inwerterem a lampami mocy. Użyłem tego samego potencjometru 1M/Log tylko zbypassowałem go rezystorem 1M. Kanał okazał się jaśniejszy niż wcześniej albo tak po prostu go teraz odebraliśmy razem ze szwagrem. Postanowiłem go przyciemnić dając na stałe kondensator pomiędzy anodami inwertera. Zacząłem od standardowych 47p (w kanale działającym prawidłowo także wstawiłem pomiędzy anody kondensator 47p, którego tam od początku nie było) a skończyłem na 2x470p włączone równolegle. Kanał ten jest wyraźnie głośniejszy od drugiego kanału. Na razie końcówka na testach.
Pozwolę sobie podpytać w temacie. Prześledziłem wątek i zamówiłem trafo sieciowe, ale przez przypadek z jednym uzwojeniem anodowym (0,4A). Czy da radę podłączyć zasilanie w sposób jak na schemacie czy zamawiać trafo z osobnymi uzwojeniami dla kanałów?