chrzan49 pisze:Staszku,żywicy w szczelinach juz nie zabarwisz.Tylko malowanie całej skrzyni.Najlepsze "kakało" Van Houten.
Tomasz
EEtam

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
chrzan49 pisze:Staszku,żywicy w szczelinach juz nie zabarwisz.Tylko malowanie całej skrzyni.Najlepsze "kakało" Van Houten.
Tomasz
Wyjąłem z radia oprawki żarówek skalowych ( żarówki zachowały się oryginalne duże bańki 12V 0,265A ). Ze względu na najniższy odnotowany numech chassis śmiem twierdzić, że są to oryginalne oprawki żaróweczek. Dopiero później zastosowano zetki. Na zdjęciach widać, że dolne blaszki trzymające skalę są identyczne jak te górne ( przyspawane do objemek żarówek )zagore1 pisze:Rozebrałem dzisiaj tego pionierka o numerze 1119. Zastanawiam się co zrobić ze skrzynką bo jest pęknięta i cała ponakrapiana białą farbą. Mam ładną skrzynkę w marmurku, ale zostawię tę co oryginał to oryginał ( pierwsze skrzynki w zasadzie nie miały marmurku tylko prawie jednakowy brąz...)
W moim ktoś dłubał. Zamiast zetek są jakieś dziwne wynalazkiDorobione jest też wejście gramofonowe.
Bardzo ciekawe są gniazda lamp - nie spotykane w późniejszych egzemplarzach.
Mam cztery skale do Pionierów z nazwami stacji na krótkich. Zeszlifowane są boczne krawędzie, raz lewe, raz prawe. W trzech zmierzyłem też grubości szkła i wyszło około 4,2 mm, 4,6 mm i 4,8 mm. Czwarta siedzi w obudowie i nie miałem dostępu.zagore1 pisze: I jeszcze jedna ciekawostka, górna boczna ścianka skali jest zeszlifowana na półokrągło ( w późniejszych egzemplarzach jest to ostry bok po cięciu diamentem.
brys pisze:Mam cztery skale do Pionierów z nazwami stacji na krótkich. Zeszlifowane są boczne krawędzie, raz lewe, raz prawe. W trzech zmierzyłem też grubości szkła i wyszło około 4,2 mm, 4,6 mm i 4,8 mm. Czwarta siedzi w obudowie i nie miałem dostępu.zagore1 pisze: I jeszcze jedna ciekawostka, górna boczna ścianka skali jest zeszlifowana na półokrągło ( w późniejszych egzemplarzach jest to ostry bok po cięciu diamentem.
Możliwe że robili je z odpadów szklanych? Stłuczonej tafli na stół się nie położy, ale parę skal można z niej jeszcze wyciąć.
Mam pod ręką dwie skale. W obu boki i spód ponalowane są na biało...jacekk pisze:brys pisze:Mam cztery skale do Pionierów z nazwami stacji na krótkich. Zeszlifowane są boczne krawędzie, raz lewe, raz prawe. W trzech zmierzyłem też grubości szkła i wyszło około 4,2 mm, 4,6 mm i 4,8 mm. Czwarta siedzi w obudowie i nie miałem dostępu.zagore1 pisze: I jeszcze jedna ciekawostka, górna boczna ścianka skali jest zeszlifowana na półokrągło ( w późniejszych egzemplarzach jest to ostry bok po cięciu diamentem.
Możliwe że robili je z odpadów szklanych? Stłuczonej tafli na stół się nie położy, ale parę skal można z niej jeszcze wyciąć.
Jest na którejś z tych skal biała farba na dolnej bądź dolnej i bocznych krawędziach?
I tak zrobię - i tak nie mam już oryginału.salicjonał pisze:Ten kondensator przy UY1N lepiej wymienić.
Mój pionier ma nr 018452 i podstawki montowane pod chasis.stworekstaku pisze:No, nie wiem. Mój ma numer 48(1)17 i podstawki na wierzchu. Jedynka w nawiasie ledwo czytelna. Foto jest w którymś wątku o ściankach do Pionierów.zagore1 pisze:Zauważyłem ciekawą rzecz.
Pionier o nr 013350 ( czyli mój) i wszystkie wcześniejsze od początku produkcji mają podstawki pod lampy montowanie na chassis od góry. ( wystają nad chassis)
Pionier o nr 015850 ma już podstawki montowane od spodu chassis.( nie wystają nad chassis)
Gdzieś między tymi numerami nastąpiła zmiana sposobu montowania podstawek.
Popatrzcie Koledzy na swoje Pioniery i napiszcze jakie macie numery i podstawki.
Może uda się jeszcze dokładniej przybliżyć numer po którym nastąpiła zmiana.
Bo były takie wersje, podobnie jak w Promykach i Sonatinach.zagore1 pisze:Przy rezystorze R17 powinien wg schematu być elektrolit 50Uf/ 12V. U mnie nie ma po nim ani śladu - luty wyglądają na fabryczne..
Potwierdzam - oryginalne "gałki" w pierwszych Pionierkach maję węższe te "uchwyty" , no i inaczej wyglądają z tyłu.zbieracz55 pisze:Skoro kolega ma 4 pioniery 48,49 to może wiesz coś na temat zewnętrznych gałek, rzeczywiście są węższe?