Wracając jeszcze do tematu drabinki rezystorowej, chciałbym pokazać Kolegom jak ważną rzeczą jest właściwe dobranie czułości (wzmocnienia) wzmacniacza, podłączonego do wyjścia takiego regulatora sygnału. Bezmyślne "wrzucenie" jakiegoś elementu w tor sygnałowy starego wzmacniacza, który zamierza się używać z nowoczesnym wysokopoziomowym źródłem sygnału, może przynieść więcej kłopotów niż korzyści. Kiedyś sygnał wyjściowy ze starych urządzeń audio wynosił ok. 35...100 mV. Tuner "Kleopatra-2A", który używałem w czasach pobierania nauki w technikum mógł dostarczać 0,7 V, a odtwarzacze CD potrafiły zapewniać sygnały o poziomie 1...2 V (RMS). Obecnie standardem w domowym sprzęcie audio jest sygnał, którego wartość napięcia potrafi dochodzić aż do 2 V (do 4 V na wyjściach symetrycznych typu XLR). Jeżeli w starym wzmacniaczu o typowej czułości wejść np. 0,15 V (dla pełnej mocy wyjściowej) zastosuje się zamiast dobrego potencjometru pokazaną przeze mnie w wątku drabinkę o 21 krokach, to regulacja poziomu będzie możliwa tylko na pierwszych 10 stopniach regulacji, a ponieważ przy zerowym ustawieniu otrzymamy ciszę w głośnikach, użytecznych stopni regulacji będzie w rzeczywistości tylko dziewięć. Przytoczę tu ponownie wyniki dla mojego wzmacniacza Pioneer "A-717" (podobnie działał będzie też wzmacniacz Technics z mojej pracowni - podobna moc i czułość wejść). Przy sygnale wejściowym dochodzącym do 2 V (RMS) na pierwszym zakresie drabinki moc wzmacniacza będzie dochodziła do 25 mW, co przy głośnikach o dużej skuteczności będzie oznaczało dość już głośny dźwięk w pomieszczeniu. Na dziesiątym "schodku" drabinki mocy wyjściowa będzie osiągała ok. 78 W (maksymalna moc wzmacniacza wynosi ok. 150 W, ale tej się nie osiągnie), na dziesiątym nastąpi przesterowanie wzmacniacza

Ustawienie właściwej głośności przy dysponowaniu dziewięcioma jej poziomami będzie bardzo trudne lub w ogóle niemożliwe. Po zmniejszeniu czułości wzmacniacza do 0,775 V (0 dBu) liczba możliwych kroków regulacji wzroście do 12., minimalna moc wyniesie ok. 3,6 mW, a maksymalna ok. 89 W. Po zmniejszeniu czułości wzmacniacza do 2 V wszystkie pozycje drabinki staną się użyteczne, minimalna moc będzie wynosiła ok. 1,3 mW, a maksymalna 150 W. Wyniki tej symulacji, zrobione w oparciu o rzeczywiste parametry drabinki i wzmacniacza przedstawia tabela poniżej.
-
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .