Pytanie o jakość traf 4pietro4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4
Mam rysować ? 

No i coś już jest.
Czerwony to TG 84 , Piotrowy,
zielony to TG? 50/26, z zapasów Traxmana.
Dla tego ostatniego transformatora, nie uwzględniłem kilku pierwszych pomiarów zniekształceń,
będących na poziomie kilkadziesiąt %.
Tak wysokie wartości umieszczone na osi, zbyt zagęśżczały widok pozostałej części wykresów.
Traxman, raz piszesz, że to TG 50/26, a dalej , że TS50/26, więc jak?
Wziąłęś zwykłą sieciówkę?
Jeśli rzeczywiscie, to wyniki pomiarów całkiem , całkiem. Dół marny, ale góra...nie spodziewałem się,(jeśli to sieciówka)
Dla obu transformatorów, wysoki poziom zniekształceń w dolnym zakresie częstotliwości.
TG50- pomiary przerwałeś przy 25KHz?
Edit-
Wymieniłem załączniki, zmiana oznaczeń z TG50/26, na TS50/26.
Czerwony to TG 84 , Piotrowy,
zielony to TG? 50/26, z zapasów Traxmana.
Dla tego ostatniego transformatora, nie uwzględniłem kilku pierwszych pomiarów zniekształceń,
będących na poziomie kilkadziesiąt %.
Tak wysokie wartości umieszczone na osi, zbyt zagęśżczały widok pozostałej części wykresów.
Traxman, raz piszesz, że to TG 50/26, a dalej , że TS50/26, więc jak?
Wziąłęś zwykłą sieciówkę?
Jeśli rzeczywiscie, to wyniki pomiarów całkiem , całkiem. Dół marny, ale góra...nie spodziewałem się,(jeśli to sieciówka)
Dla obu transformatorów, wysoki poziom zniekształceń w dolnym zakresie częstotliwości.
TG50- pomiary przerwałeś przy 25KHz?
Edit-
Wymieniłem załączniki, zmiana oznaczeń z TG50/26, na TS50/26.
Ostatnio zmieniony sob, 12 września 2009, 10:13 przez ATM, łącznie zmieniany 1 raz.
Mierzyłem sieciowy z zasilacza TS, TG to pomyłka, pomiary przerwałem, bo patrząc na wyniki na dole pasma otrzymałem jasną odpowiedź, że to trafo nie nadaje się do wzmacniacza, więc szkoda było czasu na pomiary. Wyniki dla niego są rzeczywiście zaskakujące powyżej 200Hz, ale dolne pasmo zniekształcenia niestety są nie do zaakceptowania. Zabrakło indukcyjności i "żelaza". Góra jest właśnie chyba z tego powodu taka dobra, mamy też gratis podział na cztery sekcje i bardzo dobre wykorzystanie długości rdzenia, uzwojenie jest na prawie 60% rdzenia.
Mam nadzieję, że wyniki zakończą spory czy sieciowy nadaje się do wzmacniacza lampowego w charakterze głośnikowego.
Mam nadzieję, że wyniki zakończą spory czy sieciowy nadaje się do wzmacniacza lampowego w charakterze głośnikowego.
A nie jest przypadkiem tak, że duże sieciówki właśnie z racji rozmiarów rdzenia mają mniejszą indukcyjność? Może TS mniejszej mocy, z większą ilością zwojów uzwojenia pierwotnego mają szanse na lepsze rezultaty?
_
Sieciowy nawija się na minimalne zużycie materiałów, dążąc do jak największej gęstość prądu w uzwojeniach i maksymalnych natężeń pola magnetycznego.
Myślę że jednak da się zagrać na sieciowym. Sam jeszcze nie próbowałem (bo ja zwolennik QRP a nie PP
) ale Rosjanie... http://www.radiostation.ru/home/usilitel.html

_
Da się, tylko byle jak, bo przekładnia to nie wszystko. Pomiarów pasma przenoszenia i zniekształceń jakoś tam nie zauważyłem, ale Traxman takiego porównania dokonał i wnioski są oczywiste. To, co rzuciło się w oczy, jest niezapomnianym widokiem ... http://www.radiostation.ru/home/pot/pot1.jpg
Były już w puszce po piwie, kartonie po butach, teraz w garze, ciekawe co następne - metalowy kosz na śmieci?
Że nie szkoda ludziom pracy. Chociaż akurat ten w garze jest stworzony do przenoszenia.
Że nie szkoda ludziom pracy. Chociaż akurat ten w garze jest stworzony do przenoszenia.
Witam !
Dobrze ekranowane...
pzdr
Dobrze ekranowane...
pzdr
To pewnie wzmacniacz do kuchni...
Garnki są boskie.
A tu ciekawy artykuł z "Radia" (w oryginale, po rosyjsku) na temat wykorzystania ichnich transformatorów żarzeniowo-anodowych jako głosnikowych we wzmacniaczach PP. Ponieważ forum nie przyjmuje djvu, wrzuciłem go do archiwum rar (bez kompresji).
EDIT: do archiwum dodałem jeszcze jeden, wcześniejszy artykuł.

A tu ciekawy artykuł z "Radia" (w oryginale, po rosyjsku) na temat wykorzystania ichnich transformatorów żarzeniowo-anodowych jako głosnikowych we wzmacniaczach PP. Ponieważ forum nie przyjmuje djvu, wrzuciłem go do archiwum rar (bez kompresji).
EDIT: do archiwum dodałem jeszcze jeden, wcześniejszy artykuł.
- Załączniki
-
- TS-jako-TG.rar
- Dwa artykuły "Radio" 5/2005 i 12/2005
- (351.54 KiB) Pobrany 390 razy
_
Dzisiaj miałem czas pomierzyć ostatnie zamówione wyroby Piotra 4pietro4. Jest to transformator który wykorzystuje rdzeń podwójny RZC z transformatora o mocy ok.90VA. Wyniki w załączniku. Mi się podoba. Gdybyś miał czas ATM możesz skrobnąć wykresy.(Dla porównania w pliku jest EI84 z nowym sekcjonowaniem.
W najbliższych dniach zrobię oczywiście.
>traxman
Cieszę się ,że jesteś zadowolony.
Z pobieżnego rzutu okiem widzę ,że osiągnąłeś na nich większą moc , mimo nieco mniejszego przekroju rdzenia od typowego EI z kolumną środkową 28x42 mm.
Czyżby zalety indukcji RZC
?
Cieszę się ,że jesteś zadowolony.
Z pobieżnego rzutu okiem widzę ,że osiągnąłeś na nich większą moc , mimo nieco mniejszego przekroju rdzenia od typowego EI z kolumną środkową 28x42 mm.
Czyżby zalety indukcji RZC