Transformator / zasilacz

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Transformator / zasilacz

Post autor: Jarosław »

Może pomoże w czymś taki nomogram (mam nadzieję, że wiadomo jak się nim posługiwać :wink: )
W pomiarach mocy musisz uwzględnić wytrzymałość drutu na przepływający prąd (aby nie przegrzać transformatora). Normalnie przyjmuje się 2-2,5A/mm^2 a przy zewnętrznych uzwojeniach (lepsze chłodzenie) można jeszcze więcej prądu wycisnąć.
Źródło: "Poradnik Radioamatora" M.Szurek.
Załączniki
monogram.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 3 października 2008, 21:43 przez Jarosław, łącznie zmieniany 2 razy.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
traxman

Post autor: traxman »

Nomogram, monogram to chyba coś z teatru :D Pomocny do dobierania średnicy drutu w zależności od przyjętej gęstości prądu,np. przy obliczaniu transformatora, a dokładnie grubości drutów nawojowych. Warto wydrukować i schować.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

traxman pisze:Nomogram, monogram to chyba coś z teatru :D
:oops:
Ha. Cały dzień mam zakręcony i tu też mnie dopadło...
W tekście już poprawiłem a w rysunku już tak zostanie :wink:
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

mukoki pisze:
Naked_Raygun pisze:Zakładając, że moc na uzwojeniu wtórnym wynosi 559VA
To założenie jest błędne w świetle dokonanego pomiaru średnicy uzwojenia pierwotnego. Dla takiej mocy średnica drutu powinna wynosić około 1,3mm a faktycznie ma 0,8mm.

Ps. Przy obliczaniu obciążalności uzwojenia anodowego najlepiej kierować się średnicą drutu, można ewentualnie założyć większą gęstość prądu np. 2,5A/mm*, wtedy pobierany prąd wzrośnie do 0,62A

Moc uzwojenia wtórnego wyliczyłem ze środkowej kolumny rdzenia, taka wyszła więc taką przyjąłem :) Zapewne masz rację co do mocy. Generalnie mega precyzji nie potrzebuję 0,6A powinno wystarczyć na sześć EL34 i pięć ECCxx, tak mi się przynajmniej wydaje.

Mam jeszcze pytanie, dość laickie, aż boję się je zadać :lol:
Czy przy użyciu w zasilaczu anodowym mostka graetz'a, mojego trafa, które nieco różni się od oryginalnego w SLO100, konieczna jest zmiana elementów w filtrze itp.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie!!

Pozdrawiam
Załączniki
PSU.jpg
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Naked_Raygun pisze:Czy przy użyciu w zasilaczu anodowym mostka graetz'a, mojego trafa, które nieco różni się od oryginalnego w SLO100, konieczna jest zmiana elementów w filtrze itp.
Zmiana nie tyle będzie wynikać z różnic pomiędzy transformatorami co z różnic poboru prądu. Parametry filtrów górnego zasilacza są liczone dla Ia=400mA natomiast w Twoim przypadku będzie to pobór prądu rzędu 600mA czyli wartości pojemności kondensatorów mogą być za małe aby zachować dostateczną filtrację.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

mukoki pisze:Zmiana nie tyle będzie wynikać z różnic pomiędzy transformatorami co z różnic poboru prądu. Parametry filtrów górnego zasilacza są liczone dla Ia=400mA natomiast w Twoim przypadku będzie to pobór prądu rzędu 600mA czyli wartości pojemności kondensatorów mogą być za małe aby zachować dostateczną filtrację.
Na razie spróbuję w zasilaczu dać 220uF i 47uF zamiast 40uF, bo takowe posiadam. Jeżeli okaże się, że trzeba dać większe to nie będzie raczej problemu, może oprócz kasy :wink:

Dzięki!!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

traxman pisze:Nomogram, monogram to chyba coś z teatru :D Pomocny do dobierania średnicy drutu w zależności od przyjętej gęstości prądu,np. przy obliczaniu transformatora, a dokładnie grubości drutów nawojowych. Warto wydrukować i schować.
Gwoli ścisłości coś z teatru to 'monodram' (monodramat - sztuka, gdzie występuje tylko jeden aktor). Monogram to znak graficzny złożony z liter :)
ODPOWIEDZ