saico pisze: ↑pn, 18 września 2023, 19:03
Nadal nie widzę kodów
I nie zobaczysz. Zresztą kodowanie, do którego się tak modlisz wprowadzono jakoś w 1950 roku, a lampy rimlock pojawiły się kilka lat wcześniej.
a Twój wywód, gdzie on nie produkował jest słaby.
Takie są fakty. Prawdziwy Mullard przestał istnieć w 1924 roku, kiedy to Stanley R. Mullard sprzedał połowę udziałów Philipsowi. Całą firmę Philips przejął jakoś w 1927 roku, a jak Philips coś przejmował, to poza bardzo nielicznymi wyjątkami, wszystko stawało się typowo Philipsowskie. I omamy brzmieniowe rzeszy audiofili tego nie zmienią, to jest po prostu Philips.
tszczesn pisze: ↑pn, 18 września 2023, 19:14
A na czym polega ta słabość? Mullard to od długiego czasu marka Philipsa i w której ze swoich fabryk Philips produkował te lampy nie robi de facto różnicy - to te same lampy z tej samej firmy. Czy Opel z Gliwic i Opel z Bochum to różne Ople?
A no tak... tylko, że nie uświadczysz lamp rimlock produkowanych w UK. Dlatego nie piszę o Philipsie (Holandia, Niemcy, Francja), bo to oczywiste.
Ostatnio zmieniony pn, 18 września 2023, 20:32 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Nadal nie widzę kodów
I nie zobaczysz. Zresztą kodowanie, do którego się tak modlisz wprowadzono jakoś w 1950 roku, a lampy rimlock pojawiły się kilka lat wcześniej.
a Twój wywód, gdzie on nie produkował jest słaby.
Takie są fakty. Prawdziwy Mullard przestał istnieć w 1924 roku, kiedy to Stanley R. Mullard sprzedał połowę udziałów Philipsowi. Całą firmę Philips przejął jakoś w 1927 roku, a jak Philips coś przejmował, to poza bardzo nielicznymi wyjątkami, wszystko stawało się typowo Philipsowskie. I omamy brzmieniowe rzeszy audiofili tego nie zmienią, to jest po prostu Philips.
I tu doszliśmy do sedna, czyli remis. Niestety tym faktem audiofile się podłamią, jednak dla nich "nadruk" na lampie jest bardziej qool niż to kto ją wyprodukował.
Nadal nie widzę kodów
Chyba jednak rimlocki miały kodowanie mam EF41 Miniwatt Dario z okolic 1954/1955 ( z tego okresu pochodzi chasis radia produkcji francuskiej w którym pracowała ( radio z okresu przejściowego rimlock/ noval) i jest na niej taki kod C 9.8 . To czy kodowanie było stosowane mogło zależeć od producenta. EF41 Valvo z 1954 ma taki kod CBBB. Wygląda na to ,że sposób kodowania zależał od producenta lampy. Oto zdjęcia
Chyba jednak rimlocki miały kodowanie mam EF41 Miniwatt Dario z okolic 1954/1955 ( z tego okresu pochodzi chasis radia produkcji francuskiej w którym pracowała ( radio z okresu przejściowego rimlock/ noval) i jest na niej taki kod C 9.8 . To czy kodowanie było stosowane mogło zależeć od producenta. EF41 Valvo z 1954 ma taki kod CBBB. Wygląda na to ,że sposób kodowania zależał od producenta lampy. Oto zdjęcia
IMG_20230919_004648-01.jpeg
Chyba, że są to numery seryjne ?
Rimloki sprzed 1950 roku miały inne kodowanie (lub nie miały wcale) niż to, do którego modlą się audiofile.
Nadal nie widzę kodów
Spójrz na spód cokołu tam gdzie piny... muszą być kody. To co podajesz to "seria". Przykład...
Rimloki sprzed 1950 roku miały inne kodowanie (lub nie miały wcale) niż to, do którego modlą się audiofile.
A no taka różnica, że to nie Made in Great Britain mimo napisów.
Na tej samej zasadzie, kodowanie zaczynające się od B to wcale nie Blackburn mimo napisów.
Rimloki sprzed 1950 miały metalowe bazy i też były w nich "wyciśnięte" kody. Nie widziałem rimloka bez kodów.
Literka B była zarezerwowana tylko dla fabryki Blackburn. Takie były zasady.
saico pisze: ↑wt, 19 września 2023, 20:31
Rimloki sprzed 1950 miały metalowe bazy i też były w nich "wyciśnięte" kody. Nie widziałem rimloka bez kodów.
Literka B była zarezerwowana tylko dla fabryki Blackburn. Takie były zasady.
Ale to były inne kody. Te, do których się modlisz mają kodowaną datę począwszy od 1950 roku. Zresztą poza kodami lamp Philipsa i jego brandów Valvo i Triotron produkowanych w Polsce, interesuje mnie to tyle co wcale. A brytyjski brand Philipsa Mullard produkował lampy rimlock, o czym świadczą przedstawione zdjęcia.