Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Co do narastającego brumu, to miałem wiele takich odbiorników....nieważne czy EL84, EL86,czy ECL82/82 tam była, to był jasny sygnał, że lampa głośnikowa nadaje się na śmietnik, po wymianie(najczęściej na jakąś używaną albo rosyjski odpowiednik), radia grały normalnie.
Druga sprawa: PAPIERZAKI PRZY LAMPIE KOŃCOWEJ WSZYSTKIE WYMIENIĆ!!!!
Ja nie zostawiam nawet jednego kartoflaka czy smolaka, bo naprawa nie ma wtedy sensu, jeszcze żywotność lamp(wszystkich :!: ) znacznie spada!
W ogóle w Philipsach były paskudnej jakości kondensatory, zresztą w wielu skandynawskich radiach też to badziewie montowano...wywalam i lutuję współczesne MKSE na 630V, jeszcze żadne radio nie zaniemogło po naprawie(jak już, to brak styku na podstawce czy przełączniku zakresów ale nigdy inna usterka).
W ogóle ja jestem zwolennikiem wymiany cholernych, starych kondensatorów papierowych....kiedyś miałem pół 5L wiaderka tego śmiecia, dostał to kolega CHOPIN66, bo miał coś z tego zrobić, jednak dla mnie kondensator, który zmienił się w rezystor 500-1500 omów nie jest nic warty.
Inaczej będziesz w tym gracie w kółko grzebał, grzebał....życia Ci na to jedno, proste radyjko nie starczy.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Podmieniałem lampę na inną, akurat mam. Efekt był taki, że ciszej gra, nic więcej. Brum jak pisałem jest spowodowany zapewne sąsiedztwem TS obok głośnika i przewodów idących do niego.
Kondensatory u mnie są foliowe stryrofleksy, brak kartoflaków.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
ODPOWIEDZ