Stary telefon RWT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Stary telefon RWT
Załączam zdjęcia aparatu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Wasza wiedza w tematyce telefonicznej głęboko mnie poruszyła.Za młodu:-) pracowałem przy naprawie telefonów wojskowych naszej floty.Miłe czasy:wyplatanie krosów na desce wielkości drzwi itp:-)Spirytus(ponoć:-)) do czyszczenia styków przekaźników:-). Ale to tematy-klimaty oboczne:-)
Mam niestety
temat konkretny także: "ustrojstwo" nawet nie wiem,jak nazwać,umownie może" interfejs pierwszej generacji:-)",w płaskiej skrzynce z przyrządem wskazówkowym i przyciskami klawiszowymi. Z tyłu wyjścia,jedno jakieś szerokie DB. Zawiera m.in.zasilacz i wg jakichś ogólnikowych uzyskanych przeze mnie info było związane z łączeniem radiostacji polowej na wojskowym lotnisku z rozgłośnią lub mikrofonami?Chyba Radmorowskiej produkcji?Ponoć przyciski służyły do kontroli napięć linii dwuprzewodowych.Sorry za bardzo ogólnikowy opis,ale może nawet to zainspiruje Kolegów do wskazania mi,gdzie szukać szczegółów,opisu lub schematu tego ustrojstwa.Z Radmoru już nic nie wydobędę,za odległe czasy.
Wielkie dzięki "z góry" i pozdrawiam Kolegów.
Dobrego wieczoru.
Jacek"b/t".
Wasza wiedza w tematyce telefonicznej głęboko mnie poruszyła.Za młodu:-) pracowałem przy naprawie telefonów wojskowych naszej floty.Miłe czasy:wyplatanie krosów na desce wielkości drzwi itp:-)Spirytus(ponoć:-)) do czyszczenia styków przekaźników:-). Ale to tematy-klimaty oboczne:-)
Mam niestety

Wielkie dzięki "z góry" i pozdrawiam Kolegów.
Dobrego wieczoru.
Jacek"b/t".
-
- 1 post
Witam wszystkich,
bardzo ciekawy watek, chociaz juz troche stary, przeczytalem kilka razy od poczatku do konca
Jestem w trakcie renowacji telefonu (RWT) CBD 55 GDA. Telefon udalo mi sie dostac w calkiem niezlym stanie. Niestety w trakcie czyszczenia tarczy numerowej nie zwrocilem uwagi na tak banalna sprawe jak prawidlwosc zlozenia tego elementu
w efekcie wyskoczyla mi sprezyna z tulei i po ponowym zlozeniu a probowalem kilka wariacji tarcza po wykreceniu numeru nie wraca do pozycji poczatkowej. I teraz pytanie, poniewaz z uwagi na znaczne zanieczyszczenie mechanizmu nie bylem w stanie sprawdzic czy rzeczona tarcza dzialala prawidlowo wczesniej - czy w tym modelu po przekreceniu tarczy numerowej dzialal mechanizm powrotny? Sam mechanizm wydaje sie byc banalny ale zapewne gdzies popelnilem szkolny blad...
bardzo ciekawy watek, chociaz juz troche stary, przeczytalem kilka razy od poczatku do konca

Jestem w trakcie renowacji telefonu (RWT) CBD 55 GDA. Telefon udalo mi sie dostac w calkiem niezlym stanie. Niestety w trakcie czyszczenia tarczy numerowej nie zwrocilem uwagi na tak banalna sprawe jak prawidlwosc zlozenia tego elementu

-
- 250...374 postów
Ma wracać sama. Może za słabo napiąłeś sprężynę powrotną? Sprężyna ta powinna być dostatecznie napięta już w pozycji spoczynkowej tarczy. Inaczej, nawet jeżeli tarcza wraca, impulsowanie jest nierównomierne.
-
- 1875...2499 postów
Sprężynę powrotu tarczy należy umieścić w tulei a następnie wolny koniec sprężyny zahaczyć o korpus tarczy. Następnie trzeba naciągnąć sprężynę- tuleją wykonać 2 obroty zgodnie ze wskazówkami zegarka a następnie nasunąć na oś.
Proponuje rozłożyć tarczę na części pierwsze, wymyć w izopropanolu, na nowo nasmarować i złożyć. Tarcza powinna odzyskać dawną świetność. Bardzo często zbyt wolny powrót tarczy lub brak powrotu jest spowodowany oporami na którejś z osiek mechanizmu (przez zaschnięty smar).
Pozdrawiam
Proponuje rozłożyć tarczę na części pierwsze, wymyć w izopropanolu, na nowo nasmarować i złożyć. Tarcza powinna odzyskać dawną świetność. Bardzo często zbyt wolny powrót tarczy lub brak powrotu jest spowodowany oporami na którejś z osiek mechanizmu (przez zaschnięty smar).
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 375...499 postów
Można i tak.
lubię szum starej płyty
-
- 500...624 posty
Przepraszam za mały odkop, ale mam problem z telefonem Tesla T65S. Chodzi o podłączenie żył do wtyczki telefonicznej starego typu z 5 bolcami. Czy to by było tak samo kolorystycznie jak w RWT? Kabel jest 4 żyłowy i kolory żył to brązowy, biały, zielony i żółty. Tutaj jest schemat i zdjęcia i zdjęcia płytki http://www.wasser.de/telefon-alt/forum/ ... kategorie= Proszę koledzy pomóżcie.
-
- 1250...1874 posty
Linię telefoniczną przyłącz do zacisku a ( ws ) t.j. biały i zacisku b ( br ) chyba brązowy...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 500...624 posty
Czyli to będzie szło tak jak na załączonym obrazku? Czy inaczej?
-
- 1250...1874 posty
Po odkręceniu oryginalnego ( trzy żyłowego ) sznura usuń z wtyczki mostek który łączy styki po przekątnej, a następnie przyłącz sznur od twojego aparatu tak jak na załączonym zdjęciu !!
Sprawdź, czy w gniazdku linia dołączona jest do tych zacisków, do których we wtyczce przyłączone są przewody biały i brązowy !!!
Sprawdź, czy w gniazdku linia dołączona jest do tych zacisków, do których we wtyczce przyłączone są przewody biały i brązowy !!!
-
- 500...624 posty
Dziękuję george6 za okazaną pomoc
. Telefon dzwoni pięknie i rozmowy na nim to prawdziwa przyjemność
Jeszcze raz dziękuję 

-
- 1250...1874 posty
Cała przyjemność po mojej stronie.....cieszę się że mogłem pomóc.
-
- 1 post
Stary telefon RWT T-4
Wita.
Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu tego telefonu do sieci TPSA (dwa przewody).
Próbowałem podpinać czerwony i zielony oraz kombinacje z żółtym (kiedyś może białym), jedyny efekt jaki osiągnąłem to ciche dzwonienie tak jakby brakowało mu mocy, sygnału w słuchawce nie ma, jedynie przy zwieraniu styków do sieci słychać lekkie "pyk"
Byłbym wdzięczny za pomoc jak go prawidłowo podłączyć ewentualnie jak go naprawić.

Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu tego telefonu do sieci TPSA (dwa przewody).
Próbowałem podpinać czerwony i zielony oraz kombinacje z żółtym (kiedyś może białym), jedyny efekt jaki osiągnąłem to ciche dzwonienie tak jakby brakowało mu mocy, sygnału w słuchawce nie ma, jedynie przy zwieraniu styków do sieci słychać lekkie "pyk"
Byłbym wdzięczny za pomoc jak go prawidłowo podłączyć ewentualnie jak go naprawić.

-
- 375...499 postów
Coś ostatnio za cicho to komórkowiec gada a model Sony Ericsson K200i. Bateria w pełni naładowana. Możem ja stary cietrzew głuszec, hałaśliwej muzyki to słuchałem latami a może upchany przewód dźwięku w telefonie ? Menu aparatu takiej opcji ustawienia dzwięku nie posiada.
lubię szum starej płyty
-
- 1250...1874 posty
Re: Stary telefon RWT T-4
Linia oznaczona jest na schemacie jako L1 i L2...Sprawdź, czy w mikrotelefonie prawidłowo podłączona jest słuchawka i mikrofon, oraz czy drugi koniec sznura od mikrotelefonu podłączony jesy w aparacie poprawnie..W aparacie zaciski te oznaczone są S (słuchawka) M (mikrofon) oraz MS (wspólny dla mikrofonu i słuchawki)likus pisze:Wita.
O ile mnie pamięć nie myli, to przewód biały (b) jest od słuchawki, czerwony (k) od mikrofonu, a zielony (t) wspólny.....