Brawo Staku!
Roboty przy nawijarce trochę było, ale teraz człowiek nie boi się żadnych cewek
A cewki zawsze były zmorą elektroników - teraz mogą stać się przyjemnością
Przy okazji pytanko - czym wycinasz plexi? Ręcznie czy może maszynowo (laserowo?).
Co do cewek drutem, to drut jest zbyt śliski, a jednocześnie dosyć sprężysty i zwoje ześlizgują się.
Ale może gdyby co jakiś czas malować warstwę lakieru na całej szerokości cewki, która wzmacniałaby to co już nawinięte, to może dałoby się. Nie ma wszak problemu wyłączyć nawijanie na jakiś czas (kilka minut), a potem kontynuować go po wyschnięciu lakieru.
Ja ostatnio nawijałem kilka ceweczek do generatora i przy okazji miałem okazję potestować jak się robi odczepy.
Ciekawy jestem jak Ty sobie z nimi radzisz?
Moja metoda to: zatrzymać, wyciągnąć odp. kawałek drutu skręcić go w miejscu, gdzie będzie się rozchodził odczep, wpuścić w to miejsce kroplę super glue, a po wyschnięciu kontynuować nawijanie jakby nigdy nic
Mnie też udało się trochę udoskonalić nawijarkę. Zdobyłem (dzięki znajomemu z Wrocławia, który ma dostęp do tokarki) stożki do trzymania karkasu, wymieniłem też "kółka z gumką" z plastikowych na aluminiowe.
Stożki są oklejone papierem ściernym, żeby karkas się nie obracał jak się go chwyci "w objęcia".
Teraz mogę uchwycić karkasy do 30mm - max długość karkasu to 80mm. To trochę za mało, żeby chwycić taką cewkę jak proponował kolega Valdi (tamta miała chyba z 10-11 cm długości), ale i tak jest postęp
Korzystasz nadal z drutowego prowadzenia drutu? (a la grot do transformatorówki).
Ja będę chyba musiał zastosować taki zestaw jak będę chciał nawinąć kilka cewek obok siebie na tym samym karkasie, bo przy moim obecnym to za dużo miejsca zajmuje "po bokach", żeby się to dało zrobić.
Trochę jeszcze można będzie udoskonalić

Ponieważ zająłem się Q-metrem, to odstawiłem na razie nawijarkę na półkę, ale potem pewnie jeszcze do niej wrócę.
Zawsze mnie ciekawiło jakie parametry ma ceweczka nawijana ciasno, zwój przy zwoju (jak Twój dławik wyżej), a jakie taka, która ma odstępy między zwojami, jak ma się kształt cewki do jej parametrów - czy lepsze są długie i wąskie, czy na odwrót, podobnie z materiałem karkasu, impregnatem (lakier, wosk, klej), grubością drutu, rodzajem jego izolacji, itd...
Mam nadzieję, że Q-metr odpowie na te pytania