Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: Marvel »

Tak, ale miałeś ograniczenie do 250 a potem w kolejnej wersji do 300 pinów. Ja właśnie mam projekt z 360 pinami i muszę go szybko skończyć, zanim upłynie 30-dniowy trial pełnej wersji... :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Lekki off-topic: współczesne, projektowane za pomocą komputerów płytki mają ścieżki w formie linii prostych lub zaginanych pod określonym kątem. Tymczasem dawniej to były łuki, krągłe wysepki. Dla projektanta posługującego się kalką techniczną i tuszem rysowanie prostych ścieżek nie stanowiło trudności więc te łuki miały jakiś głębszy sens. Ktoś wie jaki?
Załączniki
okragle.jpg
_
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

"kiedyś" jedna z metod projektowania płytek polegała na wyklejaniu ścieżek specjalnymi tasiemkami samoprzylepnymi. Szybciej robiło się nimi łuki niż linie naprawdę proste. Do padów były kółeczka z dziurką. Chociaż widziałem też rysowanie ścieżek na płytce (w skali co najmniej 5:1 - w Instytucie przy Ratuszowej) za pomocą tradycyjnej techniki wykreślania na bristolu. I też były łuki. Tak, że o "głębszym sensie" trudno powiedzieć. Może była taka moda po prostu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

FILM pokazujący jak wykonywano PCB w latach 60. (Co prawda link był juz podany w innym temacie...)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A mnie coś się przypomniało (albo mi się zdało... :roll: ), że "kanty" mogą być źródłem "wyciekania", czy "siania" sygnałem, zwłaszcza w technice w.cz. Może praktyka zaokrąglania ścieżek tutaj miała swoje źródło?
_
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Jak obejrzałem film to mi sie przypomniało jak metodą reverse engineering w roku 1982/1983 z kolegą z wojska skopiowaliśmy
płytkę dwustronną do ZX Spectrum 48. Najpierw były zdjęcia druku ogołoconego z elementów Spectrum, potem folia Astralon, wyklejki
i sprawdzenie ze schematem.
Samo klejenie i sprawdzanie trwało ok dwa tygodnie, potem już tylko foto z redukcją do skali 1:1 i wykonanie druku
dwustronnego z metalizacją otworów.
W sumie w oparciu o te płytki powstało kilkadziesiąt kopii ZX Spectrum.
Mam gdzieś jeszcze gołą nie przyciętą płytkę i chodzący egzemplarz ZXa.
To były czasy. Oj łezka się w oku kręci.
HPIM0919_1.jpg
Ostatnia partia z roku 1984. Nie wiedzieliśmy, że to trudne. Teraz już prostszych druków nie chce się robić.
Ostatnio zmieniony pn, 6 września 2010, 23:09 przez sp5hbt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mietek
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

To gratuluję :D . Ja zrobiłem tylko ZX80 i ZX81(SCL ściągnięte "cudem" z GB). Spectrum już kupiłem.
pozdrawiam
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Do kolekcji, może komuś się przyda:
darmowy pakiet do rysowania schematów i projektowania pcb
Design Spark
http://www.designspark.com/theme/designspark-pcb
Nie ma żadnych ograniczeń typu ilość elementów, na plus - jest możliwość importowania schematów, projektów płytek i bibliotek eagle.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

To i ja dodam cos 'od siebie'. Gdyby ktos potrzebowal---w koncu sie doczekalem---jest wersja DipTrace na Mac'a :) --> linka

EDIT: wersja przetestowana i mozna ja sobie w buty wsadzic :evil: co by byc wyzszym. Wszystko dziala jako emulacja pod wine -- przerazliwie wooooolno (w szczegolnosci edytory nowych elementow). Nie polecam. Sciagnalem wersje darmowa pod Winde i w VirtualBox hula jak potrzeba.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Post autor: saico »

Odgrzewam kotleta, ale była tu mowa o programie Sprint Layout do tworzenia PCB.. bardzo mi przypadł do gustu... może ktoś ma makra (biblioteki lamp) do podstawek octalowych i się nimi podzieli? Szukałem i bez rezultatu. Mam novale i heptale - załączam jakby ktoś potrzebował.
Załączniki
Tubes.zip
(131.92 KiB) Pobrany 134 razy
saico

Post autor: saico »

No nic, poradziłem sobie samemu przez opcję "Scanned copies" za pomocą której można wczytać skan, zdjęcie płytki PCB i na niej naniosłem pady dla octali. Genialne rozwiązanie.
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Ja wciąż używam Protela Easytrax http://www.lupinesystems.com/easytrax/ w DOSie :lol: Bardzo łatwy do przyswojenia, nowe elementy można robić w 2 minuty i bez żadnych ograniczenień. Mam do tego celu dedykowany stary Laptop (Pentium 3) z Win98. Płytki czterowarstwowe 1m x 1m bez problemu. Jest też Cadcentric, darmowy program do przetworzenia plików RS274D na RS274X i inne użyteczne programy tutaj:
http://www.lh1.org/AUTOTRAX/autotrax.html
Dobry program za "free" jest też tutaj: http://www.freepcb.com/

pozdrawiam
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Ja wolę Altium-a.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

krzyhoo pisze:Ja wciąż używam Protela Easytrax http://www.lupinesystems.com/easytrax/ w DOSie :lol: Bardzo łatwy do przyswojenia, nowe elementy można robić w 2 minuty i bez żadnych ograniczenień. Mam do tego celu dedykowany stary Laptop (Pentium 3) z Win98. Płytki czterowarstwowe 1m x 1m bez problemu. Jest też Cadcentric, darmowy program do przetworzenia plików RS274D na RS274X i inne użyteczne programy tutaj:
http://www.lh1.org/AUTOTRAX/autotrax.html
Dobry program za "free" jest też tutaj: http://www.freepcb.com/
pozdrawiam
Ja mam Autotraxa wraz ze Schematikiem (czyli lepsza wersja niż ta dostępna na serwerze Altium) gdyby ktoś chciał, to odgrzebię w zasobach. Z tego co wiem, to Autotrax jak i Easytrax obecnie są freewarowe.
Mam też Eagla for dos wraz ze schematkiem. Mogę odgrzebać o ile ktoś ma jeszcze coś takiego jak DOS. Nie wiem czy pod windą to działa.
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
ODPOWIEDZ