DENON DCD-920 - nie czyta płyt.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
DENON DCD-920 - nie czyta płyt.
Znacie się trochę na naprawach odtwarzaczy CD? Mam problem i szczerze mówiąc nie wiem jak go ugryźć.
1. Wkładam płytę
2. płyta rozpędza się
3. laser świeci (widać czerwone światełko)
4. laser próbuje ogniskować
5. płyta zatrzymuje się, a na wyświetlaczu same zera
Typ napędu to KSS-150A
Proszę poradźcie jak mam sobie poradzić z problemem.
1. Wkładam płytę
2. płyta rozpędza się
3. laser świeci (widać czerwone światełko)
4. laser próbuje ogniskować
5. płyta zatrzymuje się, a na wyświetlaczu same zera
Typ napędu to KSS-150A
Proszę poradźcie jak mam sobie poradzić z problemem.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
- gachu13
- 1250...1874 posty
Zacznij od delikatnego przetarcia soczewki miękką watą. Jeśli nie pomoże (raczej nie pomoże
) to pooglądaj "wózek" na którym siedzi laser - gdzieś (możliwe, że przy krańcu taśmy) będzie malutki potencjometr. Teraz już metoda prób i błędów - delikatnie potencjometrem w prawo i testujemy. Jeśli po jakiś 3 ruchach w prawo nie będzie poprawy, to wróć do pierwotnego położenia i próbuj w lewo. Staraj się jak najmniej nim kręcić, gdyż jest bardzo delikatny.
O dziwo ta prosta metoda dość często się sprawdza.
Pozdrawiam

O dziwo ta prosta metoda dość często się sprawdza.
Pozdrawiam
Szkoda zachodu na podkrecenie lasera, nawet jak sie nie uszkodzi laser ta metoda jest na miesiac, dwa i problem wroci.
Na pierwszej fotce widac bardzo wyraznie tego pr-ka.
Lasery KSS150A (i klony) sa jednych z najtanszych na rynku, kosztuja cos ok 20-30 PLN, tak ze nie ma co rzezbic, trzeba wymienic i juz!
To ze laser swieci nic nie znaczy, nie mozna ocenic to "na oko" czy jest w dobrym stanie czy sie kwalifikuje do wymiany.
Jest jeszcze taka opcja, ze ktos ostro grzebal w CD, generalnie jest tam czym krecic i musisz miec absolutna pewnosc ze tak nie bylo zanim zainwestujesz w nowy laser.
Na pierwszej fotce widac bardzo wyraznie tego pr-ka.
Lasery KSS150A (i klony) sa jednych z najtanszych na rynku, kosztuja cos ok 20-30 PLN, tak ze nie ma co rzezbic, trzeba wymienic i juz!
To ze laser swieci nic nie znaczy, nie mozna ocenic to "na oko" czy jest w dobrym stanie czy sie kwalifikuje do wymiany.
Jest jeszcze taka opcja, ze ktos ostro grzebal w CD, generalnie jest tam czym krecic i musisz miec absolutna pewnosc ze tak nie bylo zanim zainwestujesz w nowy laser.
- gachu13
- 1250...1874 posty
Po części masz rację, macska, ale dla przykładu stary boom-box (nie lampowy
) Philipsa po "podkręceniu" lasera służy mi już ponad pół roku grając w garażu i umilając mi majsterkowanie z radyjkami
.
Mimo wszystko, jeśli laser jest osiągalny tak jak piszesz, to chyba warto w niego zainwestować.
Pozdrawiam
PS. A da się kupić laser do Pioneera PD-S503, jeśli tak to gdzie i za ile?

Mimo wszystko, jeśli laser jest osiągalny tak jak piszesz, to chyba warto w niego zainwestować.
Pozdrawiam
PS. A da się kupić laser do Pioneera PD-S503, jeśli tak to gdzie i za ile?
Widocznie nie dotralem do poziomu boom boxa, zatrzymalem sie na Luxmanach, Technicsach, Sony itp.gachu13 pisze:... ale dla przykładu stary boom-box (nie lampowy) Philipsa po "podkręceniu" lasera służy mi już ponad pół roku grając w garażu i umilając mi majsterkowanie z radyjkami
...

Co do Pioneera, to zapomnij, sam mam Pioneera i wiem, ze bardziej sie oplaca kupic na allegro caly dzialajacy CD niz nowy laser do niego.
W PDS503 siedzi prawdpodobnie laser PEA1179, wrzuc do Googla zobaczysz ile to kosztuje.
-
- 625...1249 postów
O KSS 150-ce trzeba zapomnieć, te lasery były bardzo kiepskie, i już dawno wycofane ze sprzedaży. Zamiast niego możesz włożyć KSS 210A - jak masz niedaleko do Pruszkowa, to zapłacisz 20zł, jeśli pocztą, to dojdzie 12zł za przesyłkę.
http://www.lewandowscy.pl/sklep/index_h ... 9377869608
http://www.lewandowscy.pl/sklep/index_h ... 9377869608
- szalony
- moderator
Tak można było ratować nawet zalane wodą aparaty fotograficzne ze sporą ilością elektroniki. Cały aparat do izopropanolu (ludzie w desperacji często dawali do spiryta, i też im działają), suszymy, i śmigało jak nowy.k24 pisze:
Wybacz, ale po takiej operacji laser najlepiej wyschnie w śmietniku.
Ja mam podobny problem w odtwarzaczu Technics "SL-PG380A". Wkładamy płytę, wyświetla się czas, dajemy któryś utwór, i kręci kręci... albo zaskoczy po 10 sek, albo w ogóle, na ogół trzeba iść po kolei od pierwszej ścieżki. Przy niektórych płytach od razu wali "no disc", za 20 razem startuje. Czyszczenie lasera pomaga na miesiąc, albo w ogóle.
Technics "SL-PG380A" jest CDM12.1/0, w sumie to niedrogi laser
http://www.impelshop.com/?item=1454
- szalony
- moderator
Dziękimacska pisze:Technics "SL-PG380A" jest CDM12.1/0, w sumie to niedrogi laser

Dużo to roboty z wymianą ?
Raczej nie, powiedzialbym sama przyjemnosc.seventh pisze: Dużo to roboty z wymianą ?

Generalnie CD to juz przezytek, oprocz kilka drogich audiofilskich modeli nie wychodza juz zadne nowosci.