Lampy 4P1Ł

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Lampy 4P1Ł

Post autor: sp5hbt »

Czy ktoś ma doświadczenia w użyciu lamp 4P1Ł (po polsku) we wzmacniaczach? Lampa wygląda ładnie, ma ciekawe parametry i jest dość łatwa do zdobycia. Może da się nią sterować GM70?
Mietek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Może być problem z zastosowaniem. Ale życzę powodzenia! A ta GM70 ma iść z prądem siatki czy bez? Bo jak bez, to można by było dać sprzężenie transformatorowe...

Masz kartę katalogową: http://www.next-power.net/next-tube/Dat ... /4p1l.djvu
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Myślę (chciałbym) aby piec na zimę był wystarczający do ogrzania 40m2.
Dwa kanały na GM70 w P-P co powinno dać jakieś 800W ciepła.
Zacznę od kolumn a potem projektu mechaniki, bo będzie trzeba kilkadziesiąt kilo razem utrzymać.
Co do punktu pracy lamp to jeszcze nie wiem. Może gdzieś uda się coś podobnego posłuchać to mi się wyjaśni.
Na razie tylko różne obrazki w sieci widziałem i to przeważnie monobloki lub integry w SE.
Mietek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Robisz nagłośnienie estrady czy radiowęzeł fabryczny? Ile to ma mieć mocy wyjściowej? Ja tam ostatnio zabrałem się za składanie wzmacniacza na czterech EL34, mocy będzie miał tak ze 100W w klasie AB. Ale mam do dokończenia jeszcze zaczęty piec gitarowy na dwóch EL84 i z jakimś preampem Marshallowskim- nie zabraknie w nim kanału crunch oczywiście ;) . A ten wzmacniacz na EL34 to będzie amplimikser z dwoma wejściami mikrofonowymi i dwoma liniowymi, regulowanymi na przednim panelu, oraz z jednym wejściem symetrycznym z tyłu, służącym do odłączenia przedwzmacniacza i podania sygnału bezpośrednio na potencjometr regulacji głośności. Mierzenie poziomu wyjściowego- na EM84.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

PP na GM70

Post autor: gsmok »

Układ przeciwsobny na GM70 to rzadko spotykana konstrukcja. Sam szukałem informacji w necie na temat takiego układu i nie znalazłem Próbowałem nawet na "japońskich" stronach. Tam czasami można spotkać ciekawe konstrukcje na "mocnych" lampach. Na pocieszenie braku informacji próbowałem poszukać układów PP na triodach 845. Tych trochę znalazłem właśnie u japończyków, ale wszystkie były upchane wprost transformatorami. Japończycy nagminnie stosują je w swoich konstrukcjach - nic dziwnego zresztą bo mają łatwy dostęp do takich traf.
Co do lampy 4P1Ł to nie słyszałem o takiej. Czy masz jakiś namiar na jej charakterystyki?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: PP na GM70

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Co do lampy 4P1Ł to nie słyszałem o takiej. Czy masz jakiś namiar na jej charakterystyki?
Charakterystyki (dwie - przejściowa i anodowa) są w Mikołajczyku. A sama lampa to popularna radziecka bateryjna pentoda głośnikowa. Ma też tą miłą cechę, że da się nią zastąpić lampę RES164 bez modyfikacj układu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Dzięki.
A swoją drogą ciekawe dlaczego nie ma jej w moim ulubionym katalogu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html
To poważne niedopatrzenie :wink: .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'