Zasilacz, ale chyba troche nie typowy ....

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
Wątek widze że rozwinął sie :). Pamietacie schemat zamieszczony przeze mnie w jednym z pierwszych postów ?. Otóż Z CZYSTEJ NUDY - pogoda deszczowa - wykonałem go na "pajączku". Słowem poekserymentowałem sobie troszeczke, no i musze powiedzieć że mogą być z tego układu "ludzie" :).
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

A więc czekamy na ciąg dalszy :) .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
kk84

Witam.
Otóż dziś opisywany układzik podłączyłem do wzmacniaczyka opisywanego w innym moim poscie - oczywiscie wszystko sie odbywa na pajączku jak narazie - no i musze powiedziec, ze całkiem przyzwoicie sobie radzi. Jak dotąd udało mi sie z niego wyciagnąc wzmakiem maksymalnie 270 mA, ale to przy dwóch kanałach działających. Krótko mówiąc, chyba zamiast stosować 6D22S, AZ4, lub inne podwójne diody, zaczne robic prostowniki na 6C33C :). Taniej prosciej, szybciej. Cóż wad nie jest pozbawione, ale coś za coś. Jak coś wiecej uda mi sie "wyczarować" to podziele sie spostrzeżeniami.
Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Taniej i prosciej to sie robi na diodach krzemowych, nie komplikuje sie rzeczy prostych, takie jest moje zdanie, czemu akurat prostownik lampowy?
Co daje takie rozwiazanie w brzmieniu, wedlug mnie jest ono bardziej mulowate, diody krzemowe sa szybsze co za tym idzie bardzej wydatne pradowo.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

kk84 pisze: Krótko mówiąc, chyba zamiast stosować 6D22S, AZ4, lub inne podwójne diody,
Jak sama nazwa mówi 6Д22С jest pojedyńczą diodą :)
kk84 pisze:zaczne robic prostowniki na 6C33C :). Taniej prosciej, szybciej.
Taniej??? AZ4 kupuje sie za małe kilka zł, AZ12 też.
kk84

Witam.
Sebastianie, owszem masz racje. 0.5-przewodniki mają swoje zalety i wady. Napewno biją na głowe lampowe prostowniki. Ale ja nie mieszam technologii. Jak robie lampowca, to wszedzie daje lampy. Jak robie półprzewodnikowca to daje półprzewodniki. A lapmy same w sobie są unikalne. Tomku masz racje 6D22S to pojedyńcza dioda, pomyłka :]. 6C33C wychodzą mi taniej bo mam ich 14 sztuk i nie mam specialnie co z nimi zrobic, wiec kosztują mnie tylko wyjecie z opakowania, wygrzanie i sprawdzenie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

kk84 pisze: 6C33C wychodzą mi taniej bo mam ich 14 sztuk i nie mam specialnie co z nimi zrobic, wiec kosztują mnie tylko wyjecie z opakowania, wygrzanie i sprawdzenie.
To w sumie dobrze że w twoje ręce nie trafiła ГМИ90 :) Też się świetnie nadaje do zrobienia prostownika, a zwłaszcza przetwornicy impulsowej :)
kk84

Witam.
.....Hehehe...no może faktycznie lepiej że nie wpadła mi w łapy :))
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Sebastian pisze:Taniej i prosciej to sie robi na diodach krzemowych, nie komplikuje sie rzeczy prostych, takie jest moje zdanie, czemu akurat prostownik lampowy?
Dlatego, że jest lampowy, przecia nie z powodów technicznych :-)
Sebastian pisze: Co daje takie rozwiazanie w brzmieniu, wedlug mnie jest ono bardziej mulowate, diody krzemowe sa szybsze co za tym idzie bardzej wydatne pradowo.
Mułowaty to może być umysł na kacu. W odniesieniu do dźwięku brzmi to jak kasyczny audiofilski bzdet. Możesz bliżej napisać o co Ci chodzi?

Pozdrawiam,
Jasiu

PS. Lampa lecąca samolotem jest znacznie szybsza od diody półprzewodnikowej wiezionej rowerem.
J.
kk84

Witam.
Widze Jasiu że, reprezentujesz ten sam punkt widzenia :). I słusznie, po co robić hybrydy lampa - 0.5-przewodnik :). Albo jedno, albo drugie.

PS. Celem czysto edukacyjnym i propagandowym ;), zamieszczam fotke, kto zgadnie co na niej sie znajduje, jest mistrzu :).
Załączniki
SIMG5079.JPG
SIMG5079.JPG (69.43 KiB) Przejrzano 886 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

kk84 pisze: PS. Celem czysto edukacyjnym i propagandowym ;), zamieszczam fotke, kto zgadnie co na niej sie znajduje, jest mistrzu :).

Zdjęcia o tak długim czasie ekspozycji powinno sie robić ze statywu - nie będa takie nieostre.
kk84

Witam.
Uważam że jak na kamerke internetową, to zdjątka są dobrej jakości :).
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

kk84 pisze:PS. Celem czysto edukacyjnym i propagandowym ;), zamieszczam fotke, kto zgadnie co na niej sie znajduje, jest mistrzu :).
Piękne! Szkoda że potrzebują tak dużego prądu żarzenia... (ale da się je pociągnąć z trafa 24V i ujdzie w tłumie).

I jak? Działa dobrze ten zasilacz?

BTW kto z łódzkich lampowców dysponuje aparatem cyfrowym? chciałbym porobić parę fotek sprzętu ale analogowcem robiłem i nie są zdjęcia wywołane...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

kk84 pisze:Witam.
Uważam że jak na kamerke internetową, to zdjątka są dobrej jakości :).
A, to co innego - ale i tak na nieostrości tracą :(
kk84

Witam.
Vault_Dweller, tak, zasilaczyk uruchomiłem, aczkolwiek w odrobine zmienionej postaci - pojemnosc bezposrednio za lampami dałem 47 uF i 100nF, a za dławikiem siedzą 2 x 470uF i 220nF. Napiecie odfiltrowane lepiej jak przyzwoicie :). Cóż, prąd żarzenia duży, ale jak piszesz, żarze je z 24 V~ (dwie w szeregu). Tomku, jak wróce z urlopu, to odkopie statyw, odkurze Zenita i porobie fotek, bo chciałem sobie tapetke na pulpit zrobić jakąś ładną i na czasie ;). Kto wie, może podłącze wszystkie 14 sztuk i wtedy zrobie foto :D.
ODPOWIEDZ