Chassis

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pawyan
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: pawyan »

Witam!
Ponieważ właśnie będe robił chassis chciałem zapytać, czy stal i aluminium ze względu na zupełnie inne własności magnetyczne mogą różnie wpływać na poziom przydźwięku sieciowego? Można przypuścić, że stal wychwyci rozproszone pole magnetyczne (np. szczeliny dławika) i stanie się rozsadnikiem "zarazy", ale może też zamknąć rozproszony strumień i efekt będzie pozytywny - czy to raczej dzielenie włosa na czworo :-) i nie ma to żadnego znaczenia, a chodzi tylko o poziom trudności wykonawczych?
Wykonać je mogę z obu materiałów, a chcę to zrobić od razu tak jak trzeba - stąd pytanie.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

Z tego co wiem, stal powinna być lepsza, ale aluminium też nie jest złe. Sam je z powodzeniem stosuję, jednak nie miałem okazji "porównać" w praktyce obydwu materiałów, niestety... Na pewno aluminium jest wygodniejsze w wyginaniu i obróbce, co stanowi duży plus. Zresztą - niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni... ;-)

Pozdr.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

pawyan
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: pawyan »

Witam!
Dziękuję za linki.
W zasadzie nie ma tam ścisłej odpowiedzi na moje pytanie, ale dużo wiarygodnych, empirycznych informacji w zbliżonych tematach.
Myślę, że jeżeli sieciowy (umieszczony pomiędzy wyjściowymi) oddali się np. 0,5-1cm od stalowego chassis, to już rozproszone pole nie wejdzie w nie, a dodatkowa puszka ekranująca załatwi sprawę.
Ale wobec tego lepiej dać aluminiowe chassis (bo łatwiejsza obróbka) i ew. puszkę, a rzeczą PODSTAWOWĄ jest umocowanie sieciowego tak, żeby linie sił rozproszonych pól trafa sieciowego i wyjściowych przecinały się pod kątem prostym, co wynika dobitnie z powyższych doświadczeń.
Bardzo wygodne wydaje się pięknie wykonane chassis ażurowe jak na zdjęciach Kolegi kotok, jest dobry dostęp do elementów w każdym położeniu, a na to ładna maskownica i puszki na trafa.
A więc raczej chassis aluminiowe, może dodatkowo ażurowe.
Pozdrawiam, Pawyan.
ODPOWIEDZ